szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar demokrácia halálos veszélyben van, s Magyarország dermesztő állapota Európa jövőjét vetítheti előre a The Guardian véleményszerzője szerint.

A Népszabadság ügynének apropóján készült cikk írója hosszan sorolja a Magyarországon az elmúlt években zajló antidemokratikus folyamat állomásait.

Owen Jones szerint a jobboldali tekintélyelvű populizmus söpör éppen végig a nyugati világon, s hogy ez mit hoz magával, azt jól mutatja Magyarország példája. Emlékeztetett arra, hogy a 2008-as gazdasági világválságból a két évvel később újra kormányzópártnak választott Fideszt irányító Orbán Viktor azt a következtetést vonta le, hogy „a liberális demokráciák globálisan nem maradhatnak versenyképesek”. Ezért döntött a miniszterelnök úgy, hogy „illiberális demokráciát” épít, és hű is marad a szavaihoz.

Megemlítette azokat a 2010-ben és 2011-ben elfogadott jogszabályokat is, amelyeket az ellenzék és civil szervezetek is bíráltak, mondván, azok veszélyeztetik a szólásszabadságot. Ilyen volt a médiatörvény, amely egyebek mellett előírta a nyomtatott sajtóorgánumok regisztrációját. Szót ejt továbbá a Klubrádió frekvenciájának megtartásáért folytatott küzdelméről is.

Jones írt az alaptörvény módosításáról is, amely szerint a házasság férfi és nő közötti életközösség, és amely diszkriminatív az LGBT emberekre.

Más alaptörvény-módosítások az igazságszolgáltatás függetlenségét érintették negatívan, a kormánypárt gyakorlatilag "ellenőrzése alá vonta" az olyan kulcsfontosságú intézményeket mint a főügyészség vagy az Alkotmánybíróság.

Magyarországon egyre erősebben érzékelhető az intolerancia, a más véleményt vallókat hazaárulónak és terroristák cinkosának bélyegzik, és ennél is rosszabb, hogy az ellenzék egyik fő ereje az "antiszemita újfasiszta Jobbik", amely félkatonai alakulatot is fenntart – olvasható a cikkben.

A szerző felemlegeti Magyarország szerepét a migrációs válság kezelésében: a kerítésépítést, az érkezők megsegítésének elmaradását. És azt, hogy a menedékkérőkkel szembeni bánásmód miatt a luxemburgi külügyminiszter felvetette, az országot ki kellene tenni az EU-ból.

Magyarország nyomorúságos helyzete nyugtalanító emlékeket idéz Európa múltjából, de elborzasztó módon az európai jövőt is előre jelezheti. Az új nemzedék tagjai, köztük az egyetemi végzettségűek is, nemhogy elvetnék, de egyre vonzóbbnak tartják a jobboldali szélsőséget - írta a The Guardian publicistája.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus

Kigyulladt egy busz Óbudán

Kigyulladt egy busz Óbudán

Ismét kitört az Etna

Ismét kitört az Etna