szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyedül robbantott a Teréz körúti merénylő az eddigi ismeretek szerint - írta a Magyar Idők. A lap szerint igaznak bizonyult annak a férfinak az alibije, aki a merénylő közelében volt látható a robbantásról közzétett egyik videón.

Nem volt társa a körúti robbantónak, legalábbis erre vonatkozóan eddig nincsenek információk – derült ki a Magyar Idők beszámolójából.

A nyomozók megtalálták és tanúként kihallgatták azt a férfit, aki az elsőként közzétett, és a robbantás előkészületeit, valamint magát a detonációt bemutató 18 perces videóban félreérthetően viselkedett.

A férfi a tetteshez hasonlóan látszólag céltalanul járkált a helyszínen, egy pillanatra megállt a kapualjban várakozó tettes mellett, és mintha mondott volna neki valamit.

Utána visszasétált a körúton az Oktogon felé, és a térfigyelő felvételén balra alul várakozott. Többször a merénylő felé nézett, megbámulta a mellette elhaladó rendőröket, majd a robbanást követően felkapta mindkét kezét az ég felé, mintha örült volna (legalábbis a Magyar Idők szerint, más értelmezés szerint inkább ijedtében kapja fel a kezét), és elszaladt.

Felmerült, hogy köze van a merénylőhöz, ám a rendőröknek azt állította, barátnőjét várta, aki késett. Az alibi igaznak bizonyult.

A férfiról korábban ebben a cikkben írtunk, és arra tippeltünk, hogy aligha lehet köze a robbantáshoz:

Miért gondolják erről a férfiról, hogy a robbantó tettestársa?

Sokan kiszúrták a Teréz körúti videón a tettes körül gyanúsan tébláboló férfit, de ha volt is a robbantónak cinkosa, az szerintünk aligha ez a fickó. Tettestársnak tűnik vajon az, aki az járdán ácsorogva várja meg a szögesbomba robbanását, aztán fejvesztve menekül?

A Magyar Idők hozzátette, az országos rendőr­főkapitány által kitűzött 10 millió forintos nyomravezetői díjnak köszönhetően tegnapig már kilencszáztizenkettő bejelentés érkezett az üggyel kapcsolatban, de a bejelentők személyét bizalmasan kezelik.

A lap szerint az eddig ellenőrzött információk nem hoztak döntő áttörést a nyomozásban, a nyomravezetői díj emelését egyelőre nem tervezik.

A Központi Nyomozó Főügyészség továbbra is keresi azt a kerékpárost, aki a robbantást megelőzően elhaladt a Teréz körúti helyszínen, a járdán. Őt tanúként kívánják meghallgatni, miután a merénylő mellett mentében ránézett; nem zárható ki, hogy pontosan látta a keresett férfi arcát.

Ugyancsak tanúként szeretnék kihallgatni azt a férfit, aki a merénylet estéjén a Dob utca 63. alatti Queen’s Court Hotel & Residence-ben szobafoglalásról érdeklődött, illetve a hotellel szemben a Dob utca 60. alatt lévő Rebo Bár szórakozóhelyen járt.

A lap szerint a világos alapszínű sportcipőt, zöld színű rövidnadrágot, terepmintás pólót és piros, kapucnis kabátot viselő tanúnak majdnem nekiment a merénylő, és néhány tíz centiméterről egymás arcába néztek. A tanú a Dob utcán keresztül a Kertész utca irányába távozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!