szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Jobbik csak akkor támogatja az újabb alkotmánymódosítást, ha a miniszterelnök a betelepítés minden formáját elutasítja, beleértve a letelepedési kötvényt is – ezt mondta újságíróknak Vona Gábor pártelnök kedden azután, hogy négyszemközt egyeztetett Orbán Viktorral a miniszterelnök dolgozószobájában. Vona szerint nem tudta meggyőzni Orbánt arról, hogy a letelepedési kötvény rossz.

A Jobbik elnöke sikertelennek minősítette a keddi egyeztetést.

©

"Se szegény migránst, se gazdag migránst ne lehessen betelepíteni Magyarországra. Se szegény terrorista, se gazdag terrorista ne érkezhessen Magyarországra. Se Jean-Claude Juncker ne tudjon Magyarországra telepíteni bevándorlókat, se Rogán Antal" – sorolta Vona Gábor, aki megismételte: pártja csak akkor szavazza meg az alkotmánymódosítást november 8-án, ha az letelepedési kötvényre is vonatkozik majd.

Az ellenzéki politikus életbevágóan fontosnak nevezte az alaptörvény módosítását, de jelezte: ragaszkodnak hozzá, hogy az "ne egy félmegoldás legyen. A letelepedési kötvények tiltása nélkül az alkotmánymódosítás minden előremutató passzusa ellenére "trükközés, szemfényvesztés ugyanis és lényegében kiskapu biztosítása a terrorizmusnak" – fogalmazott.

Vona Gábor tájékoztatása alapján 30-40 perces négyszemközti találkozót folytattak a miniszterelnökkel, amelynek tartalmi érdemi része 15-20 percig tartott. Emlékeztetett: két hete azért kezdeményezett egyeztetést a miniszterelnöknél, mivel értelmezési vita alakult ki közöttük arról, hogy a letelepedési kötvényekre is vonatkozik-e az alkotmánymódosítás tiltása. A találkozón egyértelművé vált, hogy a kormányfő szerint a kötvényeket árusítását nem tiltja az alaptörvény-változtatás – tette hozzá.

A jobbikos politikus kérdésre válaszolva azt mondta: úgy látta a miniszterelnöknek "komoly fejfájást" okozott a Jobbik álláspontja és abban maradtak, hogy "ő ezt átgondolja".

Érdekes egybeesés, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János éppen a keddi Kormányinfón beszélt arról: az állam négyszeres állambiztonsági vizsgálatot hajt végre a letelepedési kötvényt vásárolni akaróknál. Később pedig megvizsgálja a kormány, hogy folytatja-e a letelepedésikötvény-üzletet, vagyis akár az is lehetséges, hogy vége az offshore-cégek homályos, átláthatatlan bizniszének.

A parlamentben hétfőn kezdődött meg az október 2-i, érvénytelen népszavazás után bejelentett, hetedik alkotmánymódosítás általános vitája.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem sokon múlt, hogy nem zuhant a mélybe a kamion

Nem sokon múlt, hogy nem zuhant a mélybe a kamion

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban

Az egyik legrugalmasabb tanulási forma, mégsem népszerű a szakirányú továbbképzés

Az egyik legrugalmasabb tanulási forma, mégsem népszerű a szakirányú továbbképzés