szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Visszautasítja az Egyesült Államok kormányának újabb, "minden alapot nélkülöző kritikáját" a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

"Magyarországon semmilyen szabadságjog – így a sajtószabadság – sincs veszélyben" – jelentette ki Menczer Tamás, a külügyi tárca (KKM) sajtófőnöke, reagálva az Egyesült Államok csütörtök éjjel megjelent közleményére. Ebben Mark Toner helyettes külügyi szóvivő azt írta, hogy Washington szorosan figyelemmel kíséri "egy független internetes portál október 19-i kitiltását a parlament épületéből" és a Népszabadság október 8-i "váratlan bezárását".

A KKM szóvivője közölte: aki a "sajtószabadság folyamatos hanyatlása" miatt aggódik, annak "egészen biztosan nincsenek hiteles információi Magyarországról". Aki olvassa, nézi a magyar sajtót, folyamatosan találkozhat a vélemények sokszínűségével – tette hozzá.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója kapcsán a szóvivő megjegyezte, "volt idő, amikor nem volt sajtószabadság Magyarországon, a magyar emberek vérüket, életüket adták a szabadságukért, de ekkor nyugatról barátaink támogató tekintetén kívül más segítség nem érkezett". A Népszabadság felfüggesztése a tulajdonos gazdasági döntése volt – közölte Menczer, megjegyezve: "kíváncsiak vagyunk, hogy az Egyesült Államok kormánya vajon beleszól-e médiatulajdonosok döntéseibe".

Amerikai külügy: Magyarországon folyamatosan sorvad a sajtószabadság

Ahogy Colleen Bell budapesti nagykövet megígérte, állást foglalt a magyar sajtószabadságról az amerikai külügyminisztérium.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!