szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tézisek az új ügyvédi törvény előkészítéséhez címmel tette közzé az Igazságügyi Minisztérium azt a tervezetet, amely alapján sok dolog gyökeresen megváltozhat az ügyvédek praxisában. És nem csak az övékében.

Várhatóan 2018-tól csak az a jogtanácsos láthat el bíróság előtti képviseletet, illetve jegyezhet ellen okiratokat, aki belép az ügyvédi kamarába – írja a tervezetet ismertető Népszava.

Jelentős változás hozhat, hogy a „tézisek” szerint az ügyvédeknek és a jogtanácsosoknak egyaránt kötelező lesz időszakonként - továbbképzésen - bizonyos kreditpontot megszerezniük, ha továbbra is praktizálni akarnak.

A legnagyobb vita pedig azt illetően várható, hogy a tervezet szerint az ügyvédek a jövőben nem dolgozhatnának sikerdíjért, viszont várhatóan lesznek minimális rezsióradíjak – melyeket vagy az ügyvédi kamara, vagy a szaktárca határozna meg.

Az Igazságügyi Minisztérium az új ügyvédi törvény alapelveiről november 23-áig várja az észrevételeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!