szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Emmi, a Klik, az önkormányzat és helyi civilek közösen dolgoztak ki egy tervet a Biharkeresztes környéki szegregáció megszüntetésére. A helyi református iskola azonban beelőzött: gyorsan kiírta az átjelentkezési szabályokat, amik alapján oda roma gyereknek esélye sincs bekerülni.

Rétvári Bence hétvégi megnyilatkozásaiban szokta sorolni sajátos értelmezésben a kormány sikereit. Néhány hete kijelentette, hogy megfeleződött az iskolákban a hátrányos helyzetű gyerekek száma. A varázslatos sikerhez azt nem tette hozzá, hogy mindebből maguk a gyerekek semmit nem érezhettek, ugyanis az egész csak egy statisztikai trükk miatt mutat ilyen csodás képet.

©
E hétvégén az államtitkár újabb sikereket jelentett be uniós adatokra hivatkozva, melyek szerint a magyar oktatás erősödik, az esélykülönbségek csökkennek. A nyilatkozatot természetesen a kormányhoz hű média egy az egyben közölte is. Rétvári ezúttal arról felejtkezett meg, hogy az unió jelentése sok ponton kifejezetten erősen kritizálja a kormány oktatáspolitikáját, többek közt felhívva a figyelmet arra, hogy kiugróan magas a hátrányos helyzetű, valamint roma gyerekek szegregációja. Emiatt kötelezettségszegési eljárás is folyik Magyarországgal szemben.

Épp pénteken lesz egy esemény, amely be is mutatná a szegregáció elleni küzdelem újabb állomását. És valóban, első látásra tényleg úgy tűnik, Biharkeresztesen elindult valami annak érdekében, hogy megállítsák a hátrányos helyzetű gyerekek elválasztását a szerencsésebb társaiktól. Ekkor írják alá ünnepélyesen – a meghívó szerint – a „Bihari Térség társadalmi kohézióját és integrációját elősegítő szándéknyilatkozat és alapelvek” című dokumentumot.

Biharkeresztes iskoláiról már korábban is írtunk. Évek óta működik ott az állami mellett egy egyházi iskola is, ami a szabad iskolaválasztásra és szabad vallásgyakorlásra hivatkozva minden további nélkül kiválogathatja a neki tetsző (értsd: nem roma, nem hátrányos helyzetű) gyerekeket. Az állami iskolában így megugrott a hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű diákok aránya, míg az egyházi iskolába a környék jómódú családjainak gyerekei járnak. Ezt a modellt, mint beszámoltunk, a szomszédos Komádi is átvette, ahol annak ellenére nyílt fura körülmények között egy református iskola, hogy a gyerekek száma folyamatosan csökken.

©

A környékbeli hátrányos helyzetű diákok oktatáshoz jutása különösen aggasztó, miután – mint beszámoltunk róla – nemrég sok más működő tanodához hasonlóan a toldiak pályázatát is elutasította az Emmi, így annak működése kétségessé vált. Az öt éve működő Toldi Tanodában eredményesen, innovatív módszerekkel, önkéntes egyetemistákkal és (ettől a tanévtől) négy munkaviszonyban alkalmazott fejlesztő pedagógussal dolgoztak, tanították többek között a szegregálódott biharkeresztesi állami iskola halmozottan hátrányos helyzetű, roma tanulóit. És miközben ezt a tanodát nem támogatja az állam (bár van arról hír, hogy lesz újabb pályázat), a református egyház mint az egyházi iskola fenntartója (amelyik az állami iskola szegregálódását előidézte) szervezhet tanodát.

Közben amikor a komádi református iskola megnyílt, helyi civil kezdeményezésre elindult egy tárgyalás az Emmi és a Református Püspökség között a biharkeresztesi helyzetről, amelybe beléptek a helyi szereplők, a Klik, a két iskola és az önkormányzat is. Az információink szerint végül nem a civilek, hanem a Klik kapta ennek levezénylését feladatul, és hat hónap késéssel, pénteken fog megvalósulni a térség integrációját elősegítő – szerződéskötés.

Közben, november 3-án a biharkeresztesi református iskola kitette a Felvételi és átvételi eljárás szabályait, amiben tételesen leírják, milyen feltételekkel tudnak átiratkozni a gyerekek az intézménybe. Ebben szerepel többek között, hogy szükség van a leendő diáknak lelkészi ajánlásra, keresztlevélre, a szülőknek rendezett egyházi kapcsolattal kell rendelkezniük, a gyereknek szintfelmérőt kell írnia, és ott viszonylag jó eredményt elérnie, továbbá az elbírálásnál szempontként szerepel az átadó intézmény tanulóról kiadott magatartás és szorgalom értékelése, dicséretei, esetleges figyelmeztetései is.

Ha tehát a pénteki ünnepélyes szerződés-aláírás után meg is indulna valamilyen deszegregációs folyamat a térségben, az iskola gondoskodott arról, hogy hozzájuk ne mehessen (halmozottan) hátrányos helyzetű (vagy nem kimondva cigány) gyerek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezreket bocsát el a FedEx Európában

Ezreket bocsát el a FedEx Európában

Két hétre bezárják a vendéglátóhelyeket Valenciában

Két hétre bezárják a vendéglátóhelyeket Valenciában

Rabosították A Város Mindenkié aktivistáit, mert a járdára festettek

Rabosították A Város Mindenkié aktivistáit, mert a járdára festettek