szerző:
hvg.hu

Atlanta olimpiai bajnoka, Czene Attila szerint egészségtelen, hogy az elnök, Gyárfás Tamás az elmúlt két és fél évtizedben gyökeret vert a szövetségben.

A korábbi sportért felelős államtitkár szerint sokan féltik az egzisztenciájukat, ezért nem mernek felszólalni a szövetség diktatórikus módszerei ellen. Szerinte is változásra van szükség.

Czene szerint a szövetség

úgy tesz, mintha kegyet gyakorolna a felkészüléshez szükséges pénzek osztogatása során"

az elnök, Gyárfás Tamás pedig olyan szakmai kérdésekbe is beleszól, amelyekben nem kompetens.

Ugyanezekről beszélt csütörtökön Czakó Csaba, a Mohácsi Torna Egylet vezetőedzője. Úgy látja, sok kollégája tart attól, hogy ha kimondja, amit most kimond, akkor azt a támogatást is megvonják tőle, amit kap.

Gyurtáék után egy úszóedző is Hosszú Katinka mellé állt

Czakó Csaba szerint a jelenlegi rendszer nem jó: nem megfelelőek a felkészülési körülmények és vannak úszók, akikkel kivételez a szövetség.

Gyárfás esetleges távozásával kapcsolatban Czene ugyanakkor úgy fogalmazott: erről ne egy sportoló döntsön, erről határozni a közgyűlésnek feladata.

Az elnököt, aki 1993 óta vezeti a szövetséget, kedden nyílt levélben szólította fel lemondásra Hosszú Katinka, Gyárfás azonban kijelentette, hogy nem távozik a posztról. Rio háromszoros olimpiai bajnoka mellett később kiállt a londoni bajnok Gyurta Dániel, akinek véleményét osztja Kapás Boglárka is, mondván, nincs rend a magyar úszósportban. Bernek Péternek pedig a menedzsmentje szólalt meg az ügyben. Csütörtökön a Verrasztó Evelyn és Dávid, valamint Kozma Dominik is jelezte: egyetértenek Gyurtával és Hosszúval.

Szerdán Gyárfás és a szövetségi kapitány Hargitay András is amiatt panaszkodott, hogy Hosszú régóta nem áll szóba velük. Hargitayt később megkérdeztük, nem érzi-e úgy, hogy itt az ideje lemondani. Közben a szövetség azt közölte, hogy vizsgálatot indít a problémák felderítésére.

A kínos helyzetbe került Hargitaytól megkérdeztük, hogy lemond-e

Rossz helyzetbe hozott Gyurta - ismerte el lapunknak Hargitay András úszó szövetségi kapitány, akit az elmúlt napokban meghazudtoltak, nyomás alá helyeztek, miközben ő azt panaszolja, hogy a legjobb úszó edzője szóba sem áll vele. Vajon nem akar ilyen helyzetben lemondani?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!