szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormánynak az az érdeke, hogy minél hamarabb elcsituljon az úszóbotrány, mert veszélyezteti a jövő évi világbajnokságot, mondta Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az ukrán és Orbán Viktor találkozója miatt majd egy félórát csúszott Lázár János 71. Kormányinfója. Lázár az elmúlt évtized egyik legfontosabb intézkedésének nevezte azt, hogy egy jobboldali kormány minimálbér-emelést tudott megvalósítani. A legjelentősebb minimálbér-emelés 1998-2002 között volt, a mostani is ehhez fogható, mondta.

Béremelésről mindig a baloldali pártok blabláznak, de sosem történik semmi - tette hozzá. Lázár egyúttal megköszönte az érdekvédelmi szervezetek közreműködését. Mint elmondta, 1,2 millió ember dolgozik minimálbéren.

“A minimálbér 40 százalékos emelése realitássá vált.” Ennek feltétele, hogy a munkaalapú társadalom működjön, magyarázta Lázár. A járulékok csökkentése egészen 2022-ig folytatódni fog, ígérte Lázár. "Egy plebejus jobboldalnak a munkavállalók oldalán kell állnia" - jelentette ki a miniszter.

Videó: Lázár nem mutatja meg a nem létező ujjlenyomatát

Megpróbáltunk utánajárni a Lázár-féle ujjlenyomathiánynak, a miniszter azonban nem állt kötélnek.

Magyarország migrációs álláspontját 4 pontban foglalta össze Lázár:

  • Kötelező kvóta elutasítása
  • Európa külső határainak megvédése
  • Schengeni határok sérthetetlenek (lásd Hegyeshalom)
  • A szolidaritást a tagországok kulturális identitása alapján kell megfogalmazni

Lázár szerint ezekben a pontokban egységesek a V4-es országok. A szlovák javaslatban még vannak vitás kérdések, tette hozzá. A költségvetésből 53 milliárd forintot csoportosított át határvédelemre a kormány. Ebből fizetik például a határon szolgálók bérét. A határzárra eddig több mint 150 milliárdot költöttek.

©

Egyéb bejelentések:

  • A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ügyeiben a NAV is nyomoz, jelentette be Lázár. Az MVH a Miniszterelnökség hatálya alá kerül január 1-től
  • Az NGM készített egy elemzést, amely szerint a letelepedési kötvényekkel 7-8 milliárddal jobban járt a magyar állam, mint az ötéves eurókötvényekkel, mondta Lázár
  • Az új büntetőeljárási törvényről meghallgatta a kormány Trócsányi Lászlót. Az igazságügyi miniszter kétéves előkészítés után tette le az asztalra az előterjesztést, amit a kormány elfogadott. Ez egy új, konszenzuson alapuló büntetőeljárási törvény lesz - mondta Lázár. A Miniszterelnökség vezetője szerint januárban terjesztik be a törvényt, és 2018-ban léphet hatályba az új büntetőeljárási törvény

Orbán és Jézus

Paks2: a tiltott állami támogatás ügyében még folyik a kötelezettségszegési eljárás, ami Lázár szerint decemberben lezárulhat. Ezután megkezdődhet az orosz hitel lehívása. A magyar kormány folyamatosan vizsgálni fogja, hogy ez-e a legkezdvezőbb finanszírozási forma.

Lázár János nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a külügyminisztérium valóban közvetített-e Ghaith Pharaon és Tarsoly Csaba között. “Lassan most már Jézus Krisztus és Orbán Viktor felelősek a Quaestor csődjéért” - mondta Tarsoly Magyar Narancsnak adott interjújáról. Ebben többek között azt állította Tarsoly, hogy a Duna City projekt ügyében Pharaont küldte tárgyalni a külügy. "Akármit is csináltak, nem történt olyasmi, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelentett volna" - mondta az állítólagos Tarsoly-Pharaon találkozóról.

Lázár szerint Tarsoly vádaskodásaival nem foglalkozik a kormány, és a magyar hatóságok korrektül jártak el a Quaestor-ügyben. Tarsoly azzal védekezik, hogy ő azért csalt, mert senki nem vette észre, ami egy vicc - mondta Lázár. A felügyelet sokkal jobban működik, mióta a jegybanknál van - állította a miniszter.

Tarsoly: A külügyminisztérium hozta befektetőnek Pharaont

A Magyar Narancsnak adott interjújában a Quaestor volt vezére arról beszélt, hogy a Csepel-sziget északi részének beépítéséhez a külügyminisztérium hozott befektetőt: Ghaith Pharaont.

“Tudomásom szerint Ghaith Pharaonnak nincs olyan ujjlenyomata, ami alkalmas lenne az egyeztetésre, vagyis nem lehet tudni, hogy a körözésben szereplő ujjlenyomat megegyezik-e a magyar hatóságoknál lévő ujjlenyomattal” - mondta Lázár a Pharaon-ügyről.

Nincs tudomásunk arról, hogy Magyarországon lenne Pharaon, és nem is lehet, mivel nincsen érvényes vízuma - válaszolta egy kérdésre.

Selyemzsinór Gyárfásnak?

Mindenkinek az az érdeke, hogy minél hamarabb dűlőre jussanak, a kormány nem akarja befolyásolni az úszók ügyét - válaszolta Lázár a Gyárfás Tamás esetleges lemondását firtató újságírói kérdésre. A miniszter szerint a vita veszélyezteti a világbajnokságot és a fejlesztéseket. “A magyar úszósport fantasztikus eredményeket ért el, de az eredményeket az úszók hozzák, ez mindent eldöntő tény” - tette hozzá sokatmondóan.

©

“Aggodalomra ad okot, hogy ekkora feszültség van egy ilyen társadalmi szervezeten belül" - mondta Lázár múlt héten, de részletesebben akkor sem kívánt válaszolni az úszóbotrányt érintő  kérdésekre. A kormány abban érdekelt, hogy sikeres legyen a 2017-es világbajnokság, tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hazugság és hülyeség - ezzel kommentálta azt az újságírói felvetést, hogy Mészáros Lőrinc Orbán Viktor strómanja. Lázár szerint bármennyire is különleges vállalkozó Mészáros, a törvény előtt mindenki egyenlő.

A vénkurvázó polgármester és az orvosi leletek

Az orvosi leletek magyarításáról azt mondta Lázár, a leleteknem a betegnek, hanem az orvosoknak szólnak. Erre jutott miután több orvos ismerősét is megkérdezte a témában. Ez egy izgalmas alapjogi kérdés, hogy a betegeknek miről kell tájékoztatást kapniuk, tette hozzá.

A szociális ágazati béremelésekről azt mondta Lázár, az elmúlt három évben 38 milliárdot költöttek bérkiegészítésekre. 2017-ben az állami cégek kerülnek a boncasztalra, mindegyik állami intézményen végig kell menni - magyarázta Lzár. Megszüntetések és leépítések is lesznek.

Arról is kérdezték Lázárt, hogy szerinte le kell-e mondania Szalay Ferencnek, a "vénkurvázó" szolnoki polgármesternek. Erről azt mondta Lázár, hogy személyesen jóban van vele, "nagy támogatója vagyok a munkájának", ezért a személyes lojalitás miatt sem hozza nyilvánosságra, hogy mit mond majd a polgármesternek erről. 

©

Lázár még annyit hozzátett, hogy Szalay iszonyatos hülyeséget csinált, de "nem szeretném nehezíteni Szalay polgármester úr baját, van neki elég".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!