szerző:
hvg.hu

Tényleg úszóelnök lesz az ember, aki mindenhez ért, vagy éppen annak ágyazott meg a kormány egy törvénymódosítással, hogy Szabó Tünde az államtitkári pozíció mellett szövetségi elnök lehessen?

Vihar előtti csend – ezzel írható le legjobban a magyar úszótársadalomban tapasztalható hangulat. Szerdán délelőtt 11-kor találkozik Gyárfás Tamás a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnökségével, hogy tájékoztassa a testületet lemondásának hátteréről és jogilag hivatalosan is benyújtsa lemondását. Ezután fog az elnökség – még aznap, vagy később – dönteni arról, hogy mikorra írja ki az elnökválasztó közgyűlést. Elnökválasztás lesz ugyanis, nem teljes tisztújítás, legalább is nagyon úgy néz ki, hogy az elnökség nem mond le.

A kormány elmúlt hatévi törvénykezési és kinevezési gyakorlatát figyelve elméletileg kevés kétség maradhat afelől, hogy a küszöbön álló úszószövetségi elnökválasztás előtt a kormány saját embereinek akar megágyazni azzal a kedden elfogadott törvénymódosítással, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben miniszterek és államtitkárok is betölthessenek sportszövetségi vagy sportegyesületi tisztséget. A posztra kezdettől Seszták Miklós fejlesztési minisztert és Szabó Tünde sportállamtitkárt emlegették esélyesként, s bár mindkettőjük esetében elhangzott a cáfolat is, könnyen lehet, hogy közülük kerül ki a befutó.

Szabó Tünde 2016 novemberében
©

Az 1992-es barcelonai olimpián 100 háton Egerszegi Krisztina mögött ezüstérmes Szabó Tündével kapcsolatban például beszédes, hogy a hírek szerint maguk az úszók is szívesen látták volna Gyárfás Tamás helyén, esélyeit a Fideszen belül azzal igyekeztek tompítani, hogy minisztere – Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter – nem engedi el. Maga Szabó pedig a hvg.hu-nak nem azt zárta ki, hogy elnök legyen, csak azt hangsúlyozta, hogy államtitkári posztja összeférhetetlen a szövetség vezetésével. Balog Zoltán – igaz viccesen – a hvg.hu-nak még hétfőn is azt mondta, hogy nem engedi el az államtitkárát, a keddi törvénymódosítás után viszont nem is kell elengednie, hiszen posztján maradhat akkor is, ha mellette elnyeri az úszóelnöki tisztséget.

A hvg.hu információi szerint időközben azonban új favoritot talált a kormány a papíron tőle természetesen maradéktalanul független tisztségre: az áprilisban létrejött Magyar Turisztikai Ügynökséget felügyelő kormánybiztost, Bienerth Gusztávot. (Bár miatta elvileg nem kellett volna átírni a jelenlegi jogszabályokat, hiszen kormánybiztosként nem számít kormánytagnak.)

Bienerth újabban amolyan jolly jokernek, fregoliembernek számít kormányzati körökben. Ahogy azt korábbi cikkünkben megírtuk, kormánybiztosi kinevezése előtt azért ment sokáig a sakkozás a poszttal, mert Bienerth neve közben tokiói nagykövetként is szóba került. „Úgy tűnik, ez az ember mindenhez ért” – jegyezték meg róla akkor forrásaink, különösen, hogy nemcsak lehetséges nagykövetként emlegették, de még Fürjes Balázstól is „ki kellett kérni”, mert Bienerth a budapesti olimpiapályázatnak is az egyik gründolója. Bienerth Gusztáv korábban a PricewaterhouseCoopers magyarországi vezérigazgatója és az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke is volt, a legutóbbi időkig pedig a Roland Berger Zrt. gazdasági tanácsadó céget vezette, de az FTC-nek is igazgatósági tagja.

Befuthat-e Bienerth?

A MÚSZ elnökségéből senki nem kommentálta Bienerth indulásának pletykáját, ahogy azt sem, mit gondolnának az indulásáról. A hvg.hu által megkeresett elnökségi tagok közül többen is úgy nyilatkoztak, hogy a szerdai elnökségi megbeszélés fényében fogják kialakítani az álláspontjukat az elnökjelöltekről. Bienerth kormánybiztos környezetéből is olyan hírek érkeztek el hozzánk, hogy ő is vár a megszólalással.

Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztos a budapesti olimpiai és paralimpiai pályázatról tartott nemzetközi sajtótájékoztatón a Rio de Janeiró-i Olimpiai Parkban 2016 augusztusában.
©

Az egyébként logikus, hogy az elnökválasztást az elnökségnek kell levezényelnie, ezért addig nem is mond le a testület, de van olyan vélemény, nevezetesen a Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhely elnökéé, Hornyák Viktoré, amely szerint a legfontosabb az lenne, ha visszaállítanák a régi alapszabályt, és bevezetnék a titkos szavazást. Most ugyanis az egyes klubok különböző szempontok szerint többletszavazatokhoz jutnak, így van olyan sportegyesület, amelynek öt szavazata van, és van, amelynek csak egy. A nyílt szavazás pedig – még ha az eddigi voksolások idején Gyárfás Tamás kiment is a szobából – több érintett szerint leginkább arra volt jó, hogy az elnökség, a vezetés presszionálja a tagságot a döntéshozatalban.

És saját jelöltjének sikere érdekében presszionálhatja a kormány az úszókat is. Sárdi Ákos, a Hullám 91 Úszó és Vízilabda Egyesület elnöke szerint az állam, a következőképpen érheti el, hogy a kormány jelöltje legyen a befutó a MÚSZ-közgyűlésen. Minden úszóegyesület függ valahogyan az önkormányzattól: valamiféle bérbe adói, fenntartói kapocs mindenhol van. A jellemzően fideszes önkormányzatok ezek után "jelzik az igényüket", hogy kire kéne szavazni a közgyűlésen. Avagy azt választják, hogy inkább maguk küldenének egy embert a klub képviselője helyett, mert a MÚSZ alapszabálya szerint delegált is szavazhat. A klubok elvileg összeakaszthatnák a bajszukat az önkormányzatokkal, de inkább engednek azoknak, mert senki nem fogja kockáztatni a támogatásokat, amikor több száz gyerek sportolása a tét.
 
Bár Gyárfás lemondása után többen is hangoztatták: fontos, hogy megmaradjon az úszótársadalomban kialakult egység, most, az elnökválasztással kapcsolatban ilyen nem látszik ilyen kialakulni, Sárdi például eddig nem hallott erről. "Goromba beavatkozásra számítok", mondja a nem túl optimista Sárdi.  

Okosabbak szerda délután 2 óra után leszünk, ekkor tart sajtótájékoztatót ugyanis a MÚSZ. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!