szerző:
hvg.hu

Kevesebben támogatják a körmendi plébános menekültbefogadó akcióját, mint ahányan ellenzik azt - tapasztalta Németh Zoltán, aki templomba járóktól is megkapta a sorosbérenc címkét. A plébános hangsúlyozza, hogy akciójában nincsen semmi politikai szándék. Úgy gondolja, dolgozni kell, hogy a magyarokról lemossák az idegengyűlölet bélyegét, de így nehéz lesz. Németh Zoltánt egyetlen püspök biztosította támogatásáról.

Amikor akut helyzet van - például a tavaly nyári menekültválság idején -, segítőkészek a magyarok, átlagos időszakban viszont inkább tartózkodás jellemzi a társadalmat - mondta Németh Zoltán körmendi plébános, akiről a múlt héten derült ki, hogy komolyan véve Ferenc pápa iránymutatását, fagyoskodó menekülteket fogadott be.

A Szemlélek blognak adott interjúban a plébános azt mondta, már tavaly nyár végén érezte, hogy az egyház feladata lesz ezeknek az embereknek a befogadása Magyarországon. Ausztriában minden püspökségen menekültszállást alakítottak ki, Svájcban pedig idegengyűlölőnek tartják a magyarokat, ő ezt a képet is szeretné egy kicsit kiigazítani - mondta Németh Zoltán.

A befogadottaknak nem a plébánián, hanem a szomszédos közösségi ház emeletén találtak helyet, világi segítők gondoskodnak róluk. A beszélgetés napján éppen 14-en voltak, afrikai keresztények, baptisták, szíriai muszlimok és kurdok.

A helyiek közül templomba nem járók is felajánlották anyagi segítségüket, amikor hírét vették, hogy menekülőket fogadott be az egyházköség, de egyelőre elhárítják az anyagi adományokat. Néhány tizenéves gyerek pedig találkozni akart a menekültekkel, amire nemrég sort is kerítettek. Ugyanakkor kritikát is kaptak bőven, templomjáróktól is, ők aggaták rájuk a

sorosbérenc

címkét is - mondta Németh Zoltán, aki úgy tapasztalja, többen ellenzik akciójukat, mint ahányan egyetértenek azzal. Úgy gondolja, ebben a kormányzati plakátkampánynak is szerepe lehet, egyre nehezebb elhitetni a magyarokról, hogy nem rasszisták.

Elmondta, fiatal káplánjukat is szidalmazzák egyesek. "Övön aluli ütések ezek. Iszonyú falakat kell ledönteni, a hívekben is rengeteg félelem él. Arra törekszünk, hogy minden politikai felhangot kivédjünk, hiszen semmilyen ilyen jellegű szándék nem vezérel bennünket" - mondta.

Körmenden bezárták a menekülttábort, és a hideg beálltával egy időben küldtek sátortáborba számos menedékkérőt a magyar hatóságok. Amikor a lelkészt arról kérdezték, vajon alkalmasak-e a sátrak a normális életvitelre, Németh Zoltán azt mondta, semmi biztosat nem tud, "ugyanis a légy sem mehet be oda". De viccnek tartja azt a felvetést, hogy ne lehetne áramot biztosítani fűtött lakókonténterek ellátásához.

Egy püspök támogatásáról biztosította Németh Zoltánt, de más megkeresést nem kapott, pedig örülne, ha több megerősítést kapna. "Lehet, hogy rosszul végzem a dolgomat, akkor viszont el kell gondolkodnom, hogy esetleg lemondjak ennek a plébániának a vezetéséről" - mondta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!