szerző:
hvg.hu

Németh Zoltán plébános komolyan vette Ferenc pápa kérését, és befogadott pár menedékkérőt. Elképesztő cinizmust tapasztalt az állam részéről: a menedékkérők közül sokan még sosem használtak fatüzeléses kályhát, ezért fagyoskodtak a körmendi sátortáborban.

Nagy port kavart fel a bicskei táborból a körmendi sátortáborba áthelyezett több tucat menekült ügye. A körmendi plébános most párat befogadott közülük, ha már a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nem volt képes a menedékkérőket rendes fedél alá helyezni télvíz idején. Németh Zoltán plébános a Magyar Kurirnak mondta el, hogy az egyik menedékérő e-mailben kért segítséget, végül nyolc embernek adott hajlékot a plébánia. A katolikus papoknak ez nem pusztán emberség kérdése, Ferenc pápa maga mondta ki, hogy minden plébánia fogadjon be menekülteket a nagy európai menekültválság idején. Ehhez képest alig hallunk magyar példákat.

A plébániára érkezők között van afrikai keresztény, baptista, kurd és szíriai muszlim, utóbbi telefonon tartja a kapcsolatot a háborúban szenvedő családjával. Németh azt mondta a lapnak az állam körmendi húzásáról:

„Többek számára a fatüzelésű kályha ismeretlen, nem tudják megfelelően használni, ezért is fagyoskodnak az éjszakai hidegben. Pszichésen, testileg és lelkileg is kifáradtak.”

A plébánia mellett más körmendiek is jelezték, szívesen befogadnak a fagyoskodó menedékkérők közül.

Körmenden próbált meg a kormány még tavasszal menekültellenes hangulatot kelteni a tornacsarnok kézilabdaedzése kapcsán egy tendenciózus atv-cikk alapján, amelyről később kiderült, teljesen falsnak bizonyult. Az ügy után Pintér Sándor is nagyot ment a police.hu szerkesztési elveit illetően, sikerült magát köznevetség tárgyává tenni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!