szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többeket kirúgtak a meghamisított Orbán-interjú miatt, amelyben a miniszterelnök kórházi hullákról és az emberek véleményének figyelmen kívül hagyásáról értekezett. Az érintettek munkaügyi pert indítanak.

Egész napon át tartó kihallgatások után kedden este a Pannon Lapok Társaságának vezetése döntött az Orbán-interjú meghamisításának ügyében, és több embert kirúgtak a lap hitelének rontása és hanyagság miatt – írja a Veszprémkukac.hu. A portál információi szerint azonnali hatállyal felmondtak Németh F. Bernadettnek, a veszprémi Napló főszerkesztőjének, Zajácz D. Zoltánnak, a Fejér Megyei Hírlap digitális főszerkesztőjének, valamint Hajnal Csillának, a lap felelős szerkesztőjének és Klecska Ernő lapszerkesztőnek. Úgy tudják, Földesi Gábornak, a veszprémi Napló digitális menedzserének szintén felmondtak.

A miniszterelnöki interjú minden, a Mediaworks által felvásárolt megyei lapban azonos szöveggel jelent meg, csak a Fejér megyei kiadást toldották meg négy félmondattal. A kozmetikázott interjúban a kormányfő olyanokat mondott, hogy nemcsak a pedagógusok bére, hanem "a kórházi hullák száma is emelkedik". "Magyarország azért stabil ország a forrongó nyugati világban, mert mi kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket", illetve azt is, hogy a kormány azt szeretné, hogy "minél többen találjanak vissza a karácsony pogány értelméhez". Orbán emellett az átírt interjúban a lejárató kampányokról mint olyan eszközről beszélt, amit a kormány is használ.

Az ügyben feljelentést tett a rendszeresen feljelentést tevő fideszes, Tényi István, információs adat megsértésének gyanújával.

Az interjúba nem a fehérváriak írtak bele, hanem a veszprémi Napló egyik gépéről. Az Index úgy tudja, egy szabadságon lévő munkatárs gépén és felhasználónevével visszaélve nyúltak bele az interjúba abban a fázisban, mikor a szerkesztő már nem nézi át újra a szöveget, ami pár percen belül megy a nyomdába. A lap később azt írta, a korrektor felhasználónevével élhettek vissza. Az egyik érintett a lapnak három ember kirúgását meg tudta erősíteni, azt mondta, munkaügyi pert indítanak. Az egyik munkatárs szerint provokáció történt. Erről már vasárnap is írt egy újságíró.

Biztos, hogy belső munkatárs a vétkes

A Pannon Lapok Társaságának közelménye szerint az interjú hamisítása miatt indított eljárás.

"A szerkesztőségi rendszer automatikusan elmentett, bizonyító erejű adataiból, az adott időpontban a belső hálózattal kapcsolatban állt gépek informatikai vizsgálatából, valamint a lehetséges érintett munkatársak meghallgatása alapján megállapítható volt, hogy a cikkhamisítás hátterében belső munkatársak állhattak."

A menedzsment ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Az érintett főszerkesztőket a vezetői felelősség miatt, a felelős szerkesztőt és a lapszerkesztőt pedig munkakörben elkövetett gondatlan munkavégzés miatt tisztségükből felmentették, munkaviszonyukat azonnali hatállyal megszüntették. Elbocsátották azt a munkatársat is, aki a cikk módosításával közvetlenül kapcsolatba hozható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!