Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Halált okozó csípésű mérges óriáspókot láttak egy érdi CBA-ban - járta be a közösségi médiát a hír. A CBA szerint az állat már biztosan halott, az állatbefogó szerint nem is az emlegetett banánpókot láthatták. A pók vagy hullája viszont azóta sincs meg, sőt állítólag a napokban is látták élve.

Olvasónk szerint vasárnap óriási pókot láttak az érdi parkvárosi CBA-ban, állítólag fotó is készült róla, amely alapján a leltározó dolgozók banánpókra gyanakodtak. Utóbbit pedig - ha valóban arról lenne szó - komolyan kellene venni: erős mérge van, amely bizonyos esetekben akár halálos is lehet. Merkl Ottó, a Magyar Természettudományi Múzeum entomológusa, rovarszakértője szerint a pók nem támad, hanem menekül, de ha veszélyben érzi magát, védekezik.

A fényképhez nem sikerült hozzájutnunk, de az esetről megkérdeztük a CBA-t is. Azt válaszolták: vasárnap leltározás miatt zárva volt a bolt, ekkor látták meg kollégáik a "számukra ismeretlen fajtájú pókot", amely a gyümölcsszállítmánnyal érkezhetett. A bolt rögtön értesítette Both Zoltán vadállatbefogót, aki a fotó alapján elkezdte átvizsgálni a boltot, de nem találta meg az állatot. "Ezt követően rovarirtást hajtott végre az üzletben, melynek hatására a pók elpusztulása biztosra vehető" - írja válaszában a CBA. A bolt idézi Bothot: a pók csípése nem halálos, nem veszélyesebb a darázscsípésnél, legfeljebb allergiás reakciókat válthat ki. Ez önmagában azt feltételezi, hogy nem banánpókról van szó, de erről nincs több a CBA válaszában.

A befogó szerint nem banánpók volt

Both Zoltán viszont aztán a hvg.hu-nak megerősítette, hogy szerinte nem banánpókot láttak a boltban, és úgy ítéli meg, hogy a lehető legnagyobb gondossággal jártak el. Amikor először kiszállt a helyszínre, a boltban dolgozók azzal fogadták, hogy ők beazonosították a pókot, ő viszont a rossz minőségű fénykép alapján nem ismerte fel a pontos fajt, csak azt, hogy az nem banánpók, és a dolgozók vélhetően tévedtek. Szerinte megijedtek, és emiatt keltik a pánikot. Magyarországon több nagy termetű pók is él, ezektől meg lehet ijedni, a harapásuk fájdalmas, de ennél több veszélyt több nem jelentenek - mondta Both, hozzátéve, hogy ő még nem találkozott Magyarországon banánpókkal, maximum hűtőgépben behozott skorpióval.

Elmondta, kiküldték a dolgozókat, az állványt, ahol a pókot utoljára látták, szétszedték, az almákat, banánokat, gyümölcsöket, zöldségeket szétpakolták, de nem találták meg az állatot. Viszont vasárnap éjjel a pók állítólag még remekül volt: az üres boltban ugrált - a szakértők szerint egyébként a banánpók gyors mozgásra képes -, és aktiválta a mozgásérzékelőt, amit a CBA is megerősített.

Ekkor jött a hétfői rovarirtó munka: az egész áruházat "lekezelték", olyan rovarirtás zajlott, ami máskor is történik. Szét lehetett volna ugyan szedni az egész üzletet, de a befogó szerint ez túlreagálás lett volna. A pók vagy a hullája nem lett meg, de biztosan meghalt - állítja a CBA és Both. Ettől még - a hvg.hu helyszíni értesülései szerint - állítólag akadnak, akik azt hangoztatták ők bizony még kedden is látták a boltban a pókot, vagy egy rá nagyon hasonló másikat. Az indulatok tehát nem csillapodnak, sokan a cég és a szakértő megnyugtatásnak szánt szavai dacára felvetették, ha a pók el is pusztult, vajon nem rakhatott-e le előzőleg petéket, meg egyáltalán, ha nincs meg a hulla, mennyire lehetnek nyugodtak például a dolgozók, vagy akár a vásárlók a boltban.

Nincs hivatalos eljárásrend, ha pókra lelünk

A hatóságok nem adtak arra egyértelmű választ, mit kell tenni hasonló esetben egy boltnak, üzletnek. Egy átlagos kártevőirtó cégnek ezen a téren nincs kialakult rutinja - egyikük az ANTSZ-hez irányított minket, ám a szervezet szerint a pók nem egészségügyi kártevő, ezért nincs rá érvényes külön protokoll. "El kell távolítani", hangozott egy nem túl részletező szakértői vélemény, arról, mit kell tenni akkor, ha trópusi pókkal találjuk szemben magunkat. Merkl Ottó pedig azt mondta, ha pókot látnak egy üzletben, "agyoncsapják, és elhuny". Holott jobb lenne, ha megfognák egy műanyag edénybe vagy rádobnának egy rongyot, és úgy terelnék bele valamibe, bár Merkl is elismeri, hogy ilyenkor fennáll a csípés veszélye - a megfogott állatot pedig be kéne vinni a múzeumba megvizsgálásra. Both szerint egyébként ha hasonló gyanú felvetődik, érdemes a Budapesti Állatkertet hívni, nekik vannak állatbefogóik, akár rovarügyben is illetékesek, vagy a 112-ön jelenteni az esetet, és akkor szakértők mennek ki a helyszínre, mint ő maga.

Banánpókot időről időre találnak trópusi helyekről érkező gyümölcsszállítmányokban - volt már cikk egy brit ASDA üzletben vett banánból kimászó banánpókról, és a londoni Sainsbury'sben is volt már kapható pókos banán.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pikó: Több józsefvárosi házban nincs gáz

Pikó: Több józsefvárosi házban nincs gáz

Három villamos közlekedése is változik Budapesten

Három villamos közlekedése is változik Budapesten

Lerombolják a chicagói fiúk építményét Chilében

Lerombolják a chicagói fiúk építményét Chilében

Egy hét maradt a csoportos társasági adózás választására

Egy hét maradt a csoportos társasági adózás választására

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Indonéziában

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Indonéziában

Szabadon engedték az olasz húsmágnást

Szabadon engedték az olasz húsmágnást