Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Sokaknak talán nagy bulinak tűnik a milánói főkonzuli poszt, de ha Csiszár Jenő is ezt gondolja, nagyot fog tévedni: adminisztráció, jelentések írása, segítségnyújtás és tájékoztatás vár rá. Nagyon kérdéses, fel tud-e készülni feladataira fél év alatt – úgy fest, a kormány is afféle jutalomként adta neki ezt a posztot. A kinevezés, bár nagy károkat tán nem fog okozni, demoralizálhatja a karrierdiplomatákat.

Nem keveseket hökkentett meg a hír szerdán, hogy Csiszár Jenő rádiós, tévés, a Szeretlek, Magyarország vetélkedő egyik volt csapatkapitánya pályájában gyökeres fordulat áll be: várhatóan kinevezik milánói főkonzulnak. Mi ez a főkonzuli poszt, milyen feladatokkal és felelősségvállalással jár? Szent-Iványi István volt külügyi államtitkár, illetve szlovéniai nagykövet, és Sólyom Gábor volt milánói főkonzul is ugyanazzal kezdte, amikor megkérdeztük őket erről: a főkonzuli poszt tulajdonképpen olyan, mint egy kis nagyköveti poszt.

Ugyanolyan feladatai vannak, mint egy nagykövetnek, csak egy kisebb területen, történetesen az észak-olasz régióban a francia határtól Triesztig, délre Bolognáig. Ő képviseli Magyarországot a gazdasági és kulturális téren, ő ápolja az országimázst, a társadalmi kapcsolatokat. Nyilvános programokon vesz részt, érdekképviseletet lát el, előadásokat tart, kulturális, gazdasági programokat szervez. Fontos, hogy itthon is jó kapcsolatai legyenek, emeli ki Szent-Iványi. Sólyom úgy fogalmaz, építenie kell a gazdasági és kulturális kapcsolatokat.

©

Megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy mi szólt Csiszár kinevezése mellett. Íme a külügy válasza: "Csiszár Jenő az üzleti és médiavilágban jártas, széles kapcsolati tőkével rendelkezik, élt Olaszországban, teljesen alkalmas arra, hogy segítsen a külgazdasági eredmények további javításában az észak-olaszországi gazdasági térségben. Ez a régió Olaszország teljesítőképességének egyik meghatározó motorja, és a Magyarországon befektető olasz vállalatok otthona." A külügy nem válaszolt arra, milyen képzést kap Csiszár, és milyen szintű az olasztudása.

Az biztos, Csiszár most intenzív felkészítésen vesz részt, hogy ősszel elfoglalhassa a helyét, tehát jó fél éve lesz arra, hogy beletanuljon a szakmába. Szent-Iványi szerint van, akinek több év is kellett a felkészülésre. Az 1995 és 2000 között főkonzul Sólyom fél évig készült, de ő előtte 1982-87 között Rómában kulturális titkárként dolgozott. Intenzíven fejlesztette nyelvtudását, holott ő olasztanár, olasz kulturális témából írta a doktoriját, és évtizedekig nyelvvizsgáztatott a Rigó utcában. Csiszár az olaszországi éveiről egy interjúban így vall: "futballistafeleségként" élt Comóban, ahol felesége, a kosaras Ujvári Eszter játszott 2003 nyarától kis spanyol kitérővel 2012-ig. Olasznyelv-tudásáról annyit mond, arra kérte comói barátait, "kizárólag olaszul beszéljenek hozzám, ne angolul, mert szeretném megtanulni a nyelvet.”

Túl sok az outsider külképviseleti kinevezett

A fellépés, a beszéd nagyon fontos ezen a területen, hívja fel a figyelmet Szent-Iványi, itt azért jól jöhet Csiszár médiatapasztalata. Tudnia kell azt is, hogy egyes magyar intézmények milyen olaszországi tervekkel rendelkeznek, azokat egyeztetni kell. Fontos a diplomatikusság, amely oldalát Csiszár még előttünk nem volt kénytelen megmutatni.

Szent-Iványi úgy látja, nálunk az utóbbi 5-6, de különösen az elmúlt másfél évben megnőtt a kívülről érkező, vagyis a diplomáciában járatlan külképviseleti vezetők száma. Ez önmagában még nem baj, ha tehetséges emberek érkeznek kívülről. Ám úgy tűnik, a lojalitás ezen a területen is fontosabb, mint az affinitás vagy valamiféle kapcsolódás a területhez. Szent-Iványi Pálffy István volt KDNP-s képviselő dublini nagyköveti kinevezését hozza fel példának. Ha túl sokan jönnek kívülről, az nem jó üzenet a karrierdiplomatáknak, hisz azt mutatja, belülről, a ranglétrán lépegetve nem lesz esélyük feljutni a szakma csúcsára, és ez demotiválja őket, mert outsiderek beelőzik őket úgyis.

©

Szent-Iványi szerint a Fidesz jutalomként osztogatja a nagyköveti pozíciókat, a diplomáciát úri huncutságnak tartja, a lényeget, a külpolitikát úgyis Orbán viszi. Csiszár kinevezésének indokát, a kormányzati hitet a külgazdasági eredmények javításában is megkérdőjelezi, hogy akkor mit csinál a Milánói Külgazdasági Iroda, amely nemrég nyílt meg, és direkt ezzel foglalkozik. A jutalom-teóriát támasztja alá az is, hogy Timaffy Judit, Csiszár elődje is kívülről érkezett a diplomáciába: Olaszországban élve olasz lapoknak írt olvasói levelekben védte meg Orbánt és kormányát rendszeresen. Most pedig római nagykövetté lép elő.

Egy olasz diplomáciában jártas, névtelenséget kérő forrás elmondta, hogy azért a nagyköveteknek, főkonzuloknak egyre kisebb politikai szerepük van. A politikusok az EU-n keresztül, Brüsszelben vagy személyesen oldják meg a vitás kérdéseket, nem a nagyköveteken át. A főkonzul jelentősége inkább a kinti magyarok, magyar turisták ügyintézésében és kulturális összefogásában áll.

Csiszár Isonzónál

Sólyom azt emeli ki, hogy a főkonzulnak is el kell tudni látnia a konzuli munkát, mert olykor ezeket neki kell vinnie. A konzuli munka pedig több, érzékenységet és nagy empátiát, odafigyelést igénylő teendőkkel jár, ahogy ezt a KKM honlapja is felsorolja. A konzul feladata tanácsadás és segítségnyújtás a bajba jutott magyaroknak, telefonon, élőben tájékoztatást kell tudni adnia. A nemzetközi jogi állapotokkal is tisztában kell lennie. Ha ezek a jogok sérülnek, ha a magyarokat hátrányos megkülönböztetés éri, az illetékes hatóságoknál haladéktalanul fel kell lépnie. Segítenie kell a kint balesetet szenvedett magyarokon is, egyfelől úti okmányt pótolni, a pórul járt magyarok hazaérkezését segíteni, adott esetben kölcsönt folyósítani. Balesetkor gondoskodnia kell a hozzátartozók értesítéséről. Katasztrófa esetén a magyarok evakuálását kell megszerveznie.

Segédkeznie kell a letartóztatott magyarok ügyintézésében is. Kemény és nagy empátiát igénylő feladat, hogy ha Olaszországban meghal egy magyar, felhívja az áldozat hozzátartozóit, közli a tragikus hírt, és tájékoztatja őket a holttest hazahozatalának feltételeiről.

©

Emellett közjegyzői teendői is lehetnek, okiratokat állíthat ki, illetve azokról hiteles fordításokat, a fordítások helyességét is tanúsítania kell – eltérő, hogy melyik konzul melyikre jogosult és kötelezett, ezeknek listáját a KKM évente közzéteszi. Jogi, jogvédelmi, tájékoztatási, szervezési, közjegyzői feladatokkal kell Csiszárnak tisztában lennie – konzuli vizsgát is kell tennie – és kiemelkedő tapintatot és empátiát kell tanúsítania.

Maga Sólyom is el kellett lásson ilyen ügyeket, és akkor még sokkal kevesebb magyar élt kint, mint most, hiszen ahogy Angliába vagy Németországba, Olaszországba is sok magyar megy szerencsét próbálni, dolgozni. A fentiek mellett olyan papírmunkákat is el kellett intéznie, mint vegyesházasságok, közös gyerekek, állampolgársági ügyek dokumentumai. Csiszár nem nagyon fogja ezeket tudni lepasszolni, mert egy konzul és 1-2 asszisztens tartozik majd alá.

Emellett, ahogy a névtelen forrás rámutat, Csiszárnak például jelentéseket kell majd írnia bizonyos nagyobb horderejű eseményekről, amelyek ezekben a gazdaságilag erős tartományokban megtörténnek (nagyobb találkozók, politikai események). Érdemes lenne összefognia a kinti magyar közösséget is, kulturális programokat szerveznie. Micsoda kép, ahogy Csiszár Jenő beszédet mond az Isonzónál az első világháborús emlékműnél – ez is feladata lesz.

Késsel, villával

Csiszár a médiában mindig nagyhangú nyilatkozatokat tett. Remélhetőleg ezeket nem fordítják le olaszra, a magyar országimázs építésének nem biztos, hogy jót tesznek az olyan mondatok, hogy "14 éves koromtól az éjszakában éltem. Elsős gimnazista voltam, amikor elszöktem otthonról, és éjjel már diszkóztam. Attól fogva 30-35 éves koromig vannak helyek, szituációk, nevek, de évszámok már nincsenek." A régi csibészből annyi maradt, hogy "a jó fenekeket, szép arcokat még felismerem". Ha nem azt az életutat járta volna be, amelyiket, vagy sex&drugs&rock'n'roll életet élt volna, vagy "harmadszor is megpróbálnám a jogi egyetemet, ahová többször felvételiztem". Ezek a megnyilvánulások nem teljesen az Orbán Viktornak a 2015-ben a misszióvezetőknek tartott beszédének szellemében szólnak: "Lehet magyarként is elegánsnak lenni, lehet magyarként is nem provinciálisnak lenni, magyarként is lehet késsel, villával enni, magyarként is lehet idegen nyelveken beszélni, és magyarként is lehet részt venni nemzetközi diskurzuson."

Nagy károkat nehéz okozni ezen a poszton, csak ha hülyeségeket, botrányokat csinál valaki, és az sem lesz forrásunk szerint célravezető, ha Csiszár az olasz lapokkal fog olvasói levelekben harcolni.

Csiszár korábban többször is azt mondta, a gyerekeivel, családjával akar élni. De azt is vallja, "hiszek abban, bizonyos korban, bizonyos élethelyzetben minden ember kap egy jelzést valahonnan. Van, aki észreveszi, van, aki nem." Most úgy tűnik, megkapta a jelzést, és észre is vette.

Névtelen forrásunk szerint Csiszár lehet, hogy illúzióban él, és azt gondolja, jó dolga lesz főkonzulként. Holott sokszor kell majd a futárpostára várni, és akkor még a veronaihoz hasonló tragédiákról nem is beszéltünk. Nem fogja megúszni az adminisztrációt és a segítségnyújtást sem – viszont a bérezése nem fogja lehetővé tenni, hogy úgy érezze, a milánói elit része.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!