szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Romlott Magyarország szabadságindexe a Freedom House non-profit szervezet éves jelentése szerint.

Magyarország a 195 országot vizsgáló idei szabadság-rangsor 52. helyére került 76 ponttal - derült ki a Freedom House jelentéséből.

A szabadnak ítélt Magyarországon három ponttal romlott a helyzet a korábbi értékeléshez képest, de ha az elmúlt tíz évet nézzük, a visszaesés sokkal nagyobb, ezen a listán hazánk a legrosszabbul álló európai ország (összetettben pedig a 14. hely a miénk a legnagyobb visszaesést elkönyvelő államok között).

©

A jelentés szerzői szerint a közép-európai térség fejleményei miatt felvetődött annak lehetősége, hogy a nyolcvanas-kilencvenes évek diktatúra-demokrácia átmenetének a fordítottja fog lezajlani a megválasztott populista vezetők vezényletével. A Freedom House a Jog és Igazságosság (PiS) nevű lengyel kormánypárt intézkedéseit emelte ki, amelyek szerinte komoly csapást jelentettek a lengyel demokratikus intézményekre.

Megfigyelők úgy írták le a PiS politikai lépéseit, mint "felgyorsított és összesűrített változatát annak, amit Magyarországon a Fidesz ért el 2010 óta" - idézte fel a beszámoló. 

"Mindkét kormány elutasította a liberális értékeket, nekitámadt a pluralizmus intézményeinek, és az állam gazdasági erejét megpróbálta felhasználni saját politikai céljainak elérése érdekében. De míg a PiS szavazótáborának igyekezett gazdasági előnyt biztosítani, addig a Fidesz úgy manipulálta a jogszabályokat és az állami szerződéseket, hogy a hozzá közel álló gazdasági elit vagyonát gyarapítsa, amely alá tudja támasztani a párt jövőbeli politikai dominanciáját" - áll a jelentésben.

Azt írták, hogy "az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által kidolgozott rendszer csábító példa a tekintélyelvű kormányzás gondolatával kacérkodó, megválasztott politikai vezetők számára". A Freedom House szerzői úgy vélik, hogy a jövőben az illiberális demokrácia elterjedése várható Közép-Európában és a Balkánon.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának univerzális értékein nyugvó, 25 mutatóból álló index szerint a világ 195 országából 87 szabadnak, 59 részben szabadnak és 49 nem szabadnak minősült tavaly.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!