szerző:
hvg.hu

Marad, nincs alku. Orbánt lebűnözőzte és beteg embernek tartja.

A jellemző felépítés helyett nem beszéde végén, hanem már az elején "rendet vágott" a baloldalon Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke, amikor évértékelőjében világossá tette, nem lép hátra. Azt mondta, egy évtizede akarják politikai ellenfelei vagy némelyek a demokraták közül becsukni vagy eltávolítani, börtönbe zárni vagy kizárni a politikából.

"Legyen világos, ha érdemeltem is a büntetést - bár szerinten nem -, akkor kitöltöttem. Nem tartozom a vádlóimnak, csak magamnak és a hazámnak. Ellenfeleimnek üzenem, hogy nem érdekelnek, itt vagyok és maradok."

Gyurcsány azt mondta, teszi a dolgát, vezeti a pártját, és sikeres pártot csinál belőle. Akinek ez nem tetszik, az járja a maga útját.

"Nem kérünk engedélyt ahhoz, hogy küzdjünk, nincs alku, mutyi, megalkuvás."

Gyurcsány azt mondta, "Magyarország egyik vezetője voltam, vagyok és maradok is. Nem azért, mert politikai ellenfeleim ezt akarják vagy megengedik, hanem mert tiszteségesebb, jobb, őszintébb vagyok többségüknél, és mert elég erőm van, hogy bebizonyítsam, jobban látom és képviselem az ország érdekeit, mint ők."

Gyurcsány szerint az MSZP, az Együtt, a Párbeszéd valamint Botka László egy kéretlen királycsináló invitálására titkos tárgyalásokat folytat, ami szerinte nincs rendben. "Ez lenne a demokratikus ellenzék erkölcse?!"

"Mi távol vagyunk a cselszövéstől, titkos alkuktól. Nem így politizálunk. Ha így viselkedtek, előbb tesszük nélkületek rendbe az országot, mint ti nélkülünk."

A demokratikus oldal pártjai közti küzdelmet normálisnak tartja, kit érdekelnek a pár évvel ezelőtti hibák, tévedések, mondatok, "hol van ez ahhoz képest, hogy ellopjánk a hazánkat?!" Aki nem tudja magát túltenni a sérelmeken, menjen pszichiáterhez - üzeni Gyurcsány.

"Nagyon sok demokrata akar kormányváltást, a demokratikus létezés lényege, hogy nem egy a tábor és egy a zászló."

Milyen háttértárgyalás?!

"Az Együtt nincs tárgyalásban senkivel" - reagált Szigetvári Viktor, az Együtt eddigi elnöke. Azt mondta, Botka László megkereste őket korábban, de abban maradtak, a tárgyalással megvárják az Együtt tisztújítását, ami ma lezajlott, és az új elnök Juhász Péter lett. Szigetvári tehát nem tud háttértágyalásról, az emlegetett kör pedig azért is érdekes, mert az Együtt a Párbeszéd által kezdeményezett előválasztási tárgyalásokból is kiszállt, elég rövid időn belül. Ráadásul inkább MSZP-DK szoros tárgyalásokról is lehet korábban, még Botka bejelentése előtt hallani. A titkos tárgyalások miatt kerestük az MSZP elnökét, Molnár Gyulát is, de egyelőre nem értük el.

Mit lép Botka?

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje komoly feltételek teljesülése esetén vállalja csak a küzdelmet: legyen közös lista, az egyéni jelöltek kiválasztásánál a szavazatszerzési képesség számítson, ne a párthovatartozás illetve megállapodást kell kötni az új baloldali politika sarokköveiről. Botka azt is mondta, ahhoz, hogy megnyerjenek a kormányváltáshoz szükséges plusz 1 millió embert, új szereplőkre van szükség, egy olyan listára, amin Gyurcsány is rajta van, szerinte nem szavaznának az emberek. Botka egy interjúban azt mondta, neki nincs Gyurcsány-fóbiája, de az emberek nem szeretnék, hogy a Gyurcsány-korszak visszatérjen.Itt már csak az a kérdés, Botka hajlandó-e olyan listát vezetni, amin Gyurcsány is rajta van, vagy sem. Azt mindenesetre közölte, ha a feltételei közül akár egy is nem teljesül, nem vállalja a jelöltséget. Az Index szerint egyébként Gyurcsány arra utalhatott a titkos tárgyalással, hogy Botka megpróbálja először a többi párttal, Gyurcsány nélkül összerakni az összefogást, ezért egyeztet a DK-n kívül a többiekkel.

Az elmúlt hetekben egyébként beszéltünk több olyan, meghatározó baloldali szereplővel, akik esélytelennek tartják a 2018-as választást - nyilvánosan és névvel természetesen egy sem vállalta volna -, és Demeter Márta is azért lépett ki az MSZP-ből, mert úgy érezte, nem mindenki a kormányváltásra hajt.

Újabb baloldali bukás felé: a gondosan eltervezett káosz

„Szavazzatok ránk, hogy legyen állásunk" - nagyjából ezzel az üzenettel tudják a baloldali politikusok megörvendeztetni fogyatkozó számú híveiket. Nyíltan persze nem hangoztatják, már csak azért sem, mert nem érnek rá a szavazókkal kommunikálni, újabb és újabb belső egyeztetések kötik le az energiáikat. Ma például az MSZP elnöksége tárgyal a miniszterelnök-jelöltről, azaz Botka Lászlóról.


"Viktor, nem miniszterelnök vagy, hanem egy beteg ember"

Nem csak a baloldalnak üzent, jócskán ütötte Orbán Viktor miniszterelnököt is Gyurcsány Ferenc. Az évértékelőjében azt mondta, "Magyarország nem erősödik, hanem szétmállik", a "vakká tett álmokért, a reménytelenségért, a sikert hazudó csődért" pedig Orbán a felelős, akit megvet.

"Nem vezetőnek, hanem bűnözőnek tartunk, nem miniszterelnök vagy, hanem egy beteg ember, aki beteggé tette hazánkat is",

mondta Gyurcsány, majd hozzátette, nincs kompromisszum, önfelmentés, együttműködés tolvajokkal, "akkor sem, ha az országot, földet lopják, és akkor sem, ha a metró pénzét" - futott egy nagy ívet egészen Medgyessy Péterig.

A volt miniszterelnök szerint Antall József néhai kormányfő ma éppúgy szembe szállna Orbánnal, mint ahogy 1992-ben azt Csurka Istvánnal tette. "Orbán Vikor az új Csurka István, a Fidesz az új MIÉP" - jelentette ki.

Azt el tudja fogadni, hogy az 1948 utáni diktatórikus baloldal tettei miatt még hordozhatnak sérelmet az érintettek gyerekei, unokái, azonban csak azért, mert magukat jobboldalinak tartják, rábólinanak-e mindenre, amit a vezér mond? Ha kell, a nyugat mellett kardoskodnak, ha kell, az oroszokat támogatják?

Az oktatás, az egészségügy helyzetét - szerinte Orbán előtt jobb volt és Orbán után jobb lesz - és a dolgozói szegénységet is bírálta, külön kapott Tarlós István is. Egy régi viccet idézve azt mondta, Budapestnek öt ellenfele van, Tarlós István, és a négy évszak. "Tarlós nem bír a hideggel, a hóval, az ónos esővel, a nyári forrósággal meg a nem tudom mivel..."

A Jobbikra három mondatot szánt, értékelése szerint nem érnek többet. Azt mondta, bár le kell győzni Orbán világát, de van egy határ: "nem váltjuk fel a rosszat a még rosszabbal, a tisztességtelent a még tisztességtelenebbel. Nincs olyan taktikai megfogalmazás, hogy a Jobbikkal együtt kellene működni, mert olyanok leszünk, mint ők. Aki kollaborál, nem szabad országot épít, hanem tönkreteszi azt a keveset is, amit eddig elértünk." Korrpucióval és embertelenséggel nincs kompromisszum - közölte Gyurcsány Ferenc.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Halálos áldozata lett egy kókuszkockaevő versenynek

Halálos áldozata lett egy kókuszkockaevő versenynek

500+ lóerős új Mercedes SUV jött hazánkba, amire felvehető a 7 üléses támogatás

500+ lóerős új Mercedes SUV jött hazánkba, amire felvehető a 7 üléses támogatás

Drágán spórolni százezreket: kipróbáltuk az első zöld rendszámos Opel divatterepjárót

Drágán spórolni százezreket: kipróbáltuk az első zöld rendszámos Opel divatterepjárót

Vandálbiztos és időjárásálló automatákat vesz a MÁV

Vandálbiztos és időjárásálló automatákat vesz a MÁV

Milliós motivációs elismerést és jutalmat kaptak az államtitkárok

Milliós motivációs elismerést és jutalmat kaptak az államtitkárok

Meghalt egy magyar férfi a bangkoki repülőtér fogdájában

Meghalt egy magyar férfi a bangkoki repülőtér fogdájában