szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az abortuszt majd a területileg illetékes kórházban elvégzik – írta a Bethesda főigazgatója.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, 7,8 milliárd forint fejlesztési pénzt kap a Bethesda és a Budai Irgalmasrendi Kórház, létrejön egy új, speciális szülészeti-nőgyógyászati egység,

"a kórházak ezért cserébe azt vállalták, hogy ezen az osztályon nem lesz abortusz, és hálapénzt sem fogadnak el."

Megkerestük a Miniszterelnökséget, hogy a pályázati pénz feltétele volt-e az abortuszmentesség vállalása, vagy ettől függetlenül is megkapták volna a pénzt, illetve a jövőben feltételül szabnak-e hasonlót más intézményeknek, amint válaszolnak, a cikket frissítjük. A Bethesda kórház vezetője, Velkey György egyébként az abortuszmentes szülészeti-nőgyógyászati osztályról már korábban is beszélt.

Velkey egyelőre nem nyilatkozik a fejleményről, egy közleményt adtak ki. Eszerint csaknem 6,5 milliárd forintból építenek egy új épületszárnyat, a pénzből fejlesztik a sürgősségi ellátást és önálló gyermekpszichiátriai osztályt is létrehoznak.

"Széles körű társadalmi és ökumenikus egyházi igényeknek szeretnénk megfelelni, amikor a támogatás segítségével meghonosítjuk a szülészeti ellátást is. Egyházi kórházainkban ma ilyen ellátás nincs, de a Budai Irgalmasrend Kórházával együttműködve, a nőgyógyászati ellátást ott megteremtve, végre ez is szabadon választhatóvá válik Magyarországon."

A főigazgató szerint a Bethesda évszázados hagyományaihoz tér vissza.

"A terveink szerint két év múlva induló osztályunkon abortuszt nem fogunk végezni – utóbbiakat a törvényi előírásoknak megfelelően továbbra is a területileg illetékes kórházakban dolgozó és lelkiismereti okból ezt nem kizáró szülészek végzik. A természetes úton történő szülésvezetés intézményi meghonosítása mellett – a kormányhatározat által támogatott módon – világos pénzügyi feltételeket alakítunk ki: az általánosan ingyenes szülés mellett a választott szakemberek és az extra szolgáltatások után kell csak az intézmény kasszájába pénzt fizetni, ezzel szeretnénk a paraszolvencia megalázó rendszerét kiiktatni."

A TASZ szerint csúszós az út, amelyre Lázár János rálépett.

Lázár János veszélyes úton indult el

Nagyon veszélyesnek tartja a Társaság a Szabadságjogokért, hogy a kormány egyházi kórházaknak fizet pluszpénzt azért, hogy ne végezzenek el abortuszt. A beavatkozások száma a szervezet szerint tájékoztatással, szexuális felvilágosítással és mindenki számára elérhető fogamzásgátló eszközökkel csökkenthető, nem állami tiltással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!