szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem előre, inkább hátra tekintett Áder János az általa ambicionált újraválasztása előtt. Az Országgyűlésben elmondott beszédében kiemelt szerepet szánt a magyar-szerb megbékélésnek, helyi magyar sikereknek és a környezetvédelemnek. Az aktuális kérdéseket azonban gondosan elkerülte.

Az elnökválasztás előtt több kérdéssel fordultunk Áder Jánoshoz és az államfői hivatalhoz. Mindegyikre az alábbi sablonválaszt kaptuk:

felhívjuk figyelmét a köztársasági elnök 2017. március 13-án az Országgyűlésben elhangzó beszédére.

Ezek után hatalmas volt a várakozásunk, mit mondhat Áder János a belpolitikai helyzetről, a menekültügyről, az ellensúlyszerep teljesítéséről az elmúlt öt évben. A válaszadásra 15 percet adott a szabályokat megszabó Országgyűlés, ugyanis a jelölti beszédekre mindössze negyedóra állt rendelkezésre.

Áder beszédét a köszönetnyilvánítással kezdte. Háláját fejezte ki az őt jelölőknek és a munkája folytatását ösztönző kollégáknak, valamint Majtényi Lászlónak, hogy vállalta a megmérettetést, és megosztotta gondolatait a parlamenttel.

Hamarosan arról döntenek, ki legyen az államfő – tér át elnöki mérlegére Áder. Öt éve világossá tettem, milyen elvek, értékek, meggyőződés révén szeretném gyakorolni a tisztséget – mondta, és beszámolt, mit sikerült megvalósítani abból, amit akkor ígért. Bár 15 perc nem elég teljeskörű számvetésre, néhány példát ajánlott figyelembe, segítendő eldönteni, van e fedezet az ígéretnek, hogy az öt éve is vallott elvek alapján folytassa a munkát.

Köztársasági elnökként a magyar érdekek és értékek szószólója lesz, ezt ígérte öt éve, és ennek teljesülésére a magyar-szerb megbékélést hozta fel. A külpolitikai mozgástér az államfő számára a kötelező protokolláris feladatokon túl szerinte lehetőséget nyújt vitás kérdések megoldására. Áder hosszan beszélt arról, hogyan sikerült elérni, hogy a szerb kormány hatályon kívül helyezze a magyarok kollektív bűnösségéről szóló határozatot, majd a délvidéki mészárlások magyar áldozatairól is beszélt.

Felidézte, 5 éve a teljesítmény középpontba helyezéséről beszélt, ebben megerősödött az elmúlt öt évben, majd sorolt pár példát: Derecskén felszámolták a 45 százalékos munkanélküliséget, Dömörszőlősön megmutatták, hogy lehet ősök hagyományait őrizni és a mai kihívásoknak megfelelni. Békéscsabán hazai vállalkozás nemzetközi mércével is megállja a helyet, míg New Jerseyben sok magyar találmányt látott, sokra lehetett büszke. A magyar orvosok agyhalott várandós kismamát mesterségesen életben tartottak – idézte fel Áder, hogy a gyerekét megmentsék. Az anyát ellátóknak is köszönetet mondott az államfő, ilyet soha korábban nem ért el senki, csak magyar orvosok és ápolók. A teljesítményt a képviselők is megtapsoltak.

Elnöki munkámban kiemelt helyen szerepelt a jövő generációja iránt érzett felelősség – mondta Áder. Első nemzetközi fórumán a klímaváltozás, környezeti fenntarthatóság, fenyegető vízválságról kellett beszédet mondania Rio de Janerióban. Azt mondta, minél többet olvasott, annál szomorúbb volt a kép – politikai nemtörődömség, rövidlátú kalmárszellem következéményeivel szembesülni, erdőirtás, üvegházhatás, klímaváltozás területén. Büszke arra, hogy Ferenc pápával is beszélt minderről.

A klímaegyezmény ratifikációjáért is köszönetet mondott a parlamentnek, amely megelőzött minden más nemzeti törvényhozást. Eddig Kölcseyvel zárta beszédeit ("a haza minden előtt"), most viszont tekintettel a jövő évi választásra, és az erősödő politikai vita zajára Arannyal zárt: "a kérdés, hogy akarjuk-e, hogy éljen a haza vagy sem."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Áder másodjára hozta a kötelezőt, marad államfő - választás percről percre

Áder János első elnöki mandátuma tavasszal lejár. Orbán Viktor úgy döntött, újrázásra kéri fel az államfőt. Közben a demokratikus ellenzék képes volt az összefogásra, avagy kormányzati kommunikációban erre utasította őket Soros György, és köztársasági elnöknek jelölte Majtényi László volt adatvédelmi ombudsmant, jogvédő civilt. Áder második fordulóra kényszerült, végül a kormánypárti többség újraválasztotta. Az elnöki poszton Göncz Árpád után ő a második, aki duplázik.

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését

Csányi Sándor: Nagyon remélem, hogy a Gulácsi Pétert ért méltatlan támadások nem folytatódnak

Csányi Sándor: Nagyon remélem, hogy a Gulácsi Pétert ért méltatlan támadások nem folytatódnak

Ilyen egy totálisan rosszul végződő izomautózás – videó

Ilyen egy totálisan rosszul végződő izomautózás – videó