szerző:
hvg.hu

2018-ig kapnak türelmi időt azok az egyetemek, akiknek új feltételeknek kell megfelelniük, ha nem, abban az évben már nem indíthatnak új képzést. Aki viszont addig elkezdte, befejezheti az intézményt 2021-ig. Ez nem CEU-ellenes törvény, mondta Palkovics László államtitkár a sajtótájékoztatóján, de kénytelen volt elismerni, hogy van olyan paragrafus és feltétel, aminek a 28 egyetem közül csak a CEU nem felel meg.

Sajtótájékoztatón ismertette a kormány álláspontját a CEU-t is érintő törvénymódosításról Palkovics László Emmi-államtitkár. A törvény előírja az egyetemek működésének ellenőrzését minden öt évben – kezdte mondandóját. Huszonnyolc ilyen külföldi intézmény működik Magyarországon, nekik van működési engedélyük, amelyek megtartása a tét. A törvényjavaslat alá hét törvény esik. ezek esnek kívül az Európai Gazdasági Térségen. Az államtitkár egy amerikai és hat ázsiai egyetemet sorolt fel.

Az államtitkár szerint a szabálytalanságok miatt kell a törvényt módosítani, a működés néhány részletét eddig kormányrendelet szabályozta, mostantól törvény. Ami lényegesen módosul, az már ismert: külföldi egyetem a jövőben csak akkor működhet hazánkban, ha ezt nemzetközi egyezmény, államközi megállapodás rögzíti. Vagyis a külföldi félnek garanciákat kell adnia. Olyan nem lesz, hogy egy külföldi egyetem csak Magyarországon oktat. Ez hivatkozik fog mind a 28 egyetemre, nem csak a tengerentúliakra. Vagyis a hazájában is kínálnia kell azonos szakokat.

Este leülnek tárgyalni

Ez nem Soros-ellenes, CEU-ellenes törvény – válaszolta Palkovics elsőként az AP hírügynökségnek. Ugyanakkor az államtitkár azt mondja, nem kivételeznek senkivel. A CEU-nak több szabálytalansága volt, mondta Palkovics, a törvényjavaslatok ezeket orvosolni fogják. A BBC szerint a törvénymódosítást a CEU ellehetetlenítésére írták, de ezt az államtitkár tagadja, de később áttételesen mégis elismerte.

Még szerda este leülnek a kormány képviselői a CEU vezetőivel, hogy megtárgyalják a helyzetet, jelentette be az államtitkár. A kormány az államtitkár elmondása szerint nem akarja kilökni Magyarországról a CEU-t, de elismeri, hogy a CEU jelenleg nem felelne meg a módosított törvénynek. Az államtitkár állítja: a kormány támogatná, hogy a CEU működését államközi szerződéssel biztosítsák a jövőben, és nyitottak az Egyesült Államokkal való tárgyalásokra.

Amelyik intézmény nem teljesíti a feltételeket, az 2018 szeptemberétől nem indíthat képzést, ám diákok jogai nem sérülnek, amelyik intézmény elveszti működési engedélyét, az a 2020/21-es tanévig kap haladékot a már megkezdett képzések lezárására. Palkovics az Andrássy Egyetemmel példálózik, ám később maga ismerte be, hogy rossz példát mondott, mert az magánegyetem, és nem oktat német ajkú városokban.

Amerika már tiltakozik

De mi a gond a CEU-val? Az államtitkár szerint az, hogy a CEU egy amerikai egyetem New York államból, míg a Közép-Európai Egyetem egy magyar egyetem, amelynek működésével semmi gond nincs. A kettő viszonyát kell tisztázni, mivel az átláthatatlan. Magyarország szeretne megállapodást az Egyesült Államokkal, de ha Washington nem akar megállapodást, akkor nincs mit tenni. (Az amerikai nagykövetség aggódó, egyben figyelmeztető nyilatkozatot adott ki időközben.)

Ám egyértelmű, hogy ha a kormány nem akarja, hogy a CEU elbukjon, nem kéne szigorítania a törvényt – ezt már nem Palkovics mondta el.

A CEU az egyetlen egyetem, amelynek nincs hazájában kampusza – vallja be sokadik viszontválaszra Palkovics. Vagyis ez a paragrafus kizárólag a CEU-val szemben támaszt feltételeket, mégpedig hatalmas anyagi feltételeket: a CEU minden szakát le kéne kettőznie New York államban. Nem hiába mondta az a CEU rektora, az új törvény ellehetetlenítené az egyetem működését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

Állandó fájdalommal él az izomsorvadásos kislány, a család még reménykedik

Állandó fájdalommal él az izomsorvadásos kislány, a család még reménykedik

Hírcsárda: Soros ellen küzd majd Süsü

Hírcsárda: Soros ellen küzd majd Süsü

Keményen megbírságolta a Google-t Franciaország

Keményen megbírságolta a Google-t Franciaország

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint