szerző:
hvg.hu

Amerikáig érő CEU-botrány, a médiasokszínűséget vészesen fenyegető reklámtörvény, újabb strasbourgi tiltás a kormánynak. Ja, és Orbán Viktor monstruózus munkabírása. Sűrű, és néhol puskaporos volt az e heti Kormányinfó.

1 2
Sorrend megfordítása

Mióta feladata egy miniszternek, hogy újságírókat minősítsen nyilvánosan?

Ezt aztán kérdezte a Népszava, hogy Lázár azt mondta munkatársunkról, Joó Hajnalkáról, hogy amit az utóbbi években írt, annak a 10 százaléka sem volt igaz, 90 százaléka – ahogy Lázár fogalmazott – hülyeség volt.

"A meggyőződés szabad kinyilvánítása mindenkinek lehetősége. 15 éve vallhatom magam politikusnak, személyes tapasztalatból mondom" – válaszolta Lázár. A Népszava újságírója erre úgy reagált, hogy ezt bármelyik kollégája nevében kikérné magának.

"Tegye meg. A Kormányinfó erre is alkalmas"

– vágott vissza elmenőben Lázár.

Nagyon nyomoznak a 4-es metró ügyében

"Komoly mennyiségű nyomozás van folyamatban a 4-es metró ügyében, ismeretlen tettes ellen. Én vagyok az egyik feljelentő, ennél többet nem tudok mondani" – reagált Lázár arra, hogy Aba Botond, a BKV volt vezetője vallomást tett egy bizottsági meghallgatáson.

Durva kampányra készül a kormány

"Ne legyen illúziója, az elmúlt 30 év legdurvább kampánya jön, amely nem a Fideszen múlik"

– mondta egy újságírónak Lázár János.

A Fidesznek jogi felelőssége van abban, hogy a korábbi EU-s ciklus forrásait nem a legjobban használtuk fel

Hosszú évek alatt kidolgozott, kiérlelt jogrendszere van annak, hogy mi számíthat egyetemnek, mondja Lázár (nagy kérdés, hogy akkor öt évvel ezelőtt és még korábban hogy kaphatta meg a CEU a magyar akkreditációt. Soros György hirdetheti tanait az általa alapított egyetemen, csak tartsa be a szabályokat).

A fiataljainkat elszipkázták az EU-s tagállamok, a rendszer nagyon jól van kitalálva, nem a kelet-európai országok nyertek a csatlakozással. Ezért járnak nekünk EU-s források, ez egy veszteségkiegyenlítés. Lesznek források 2020 után is az EU-ban, csak nehezebben hozzáférhetőek, nem lesznek vissza nem térítendőek.

Kovács Zoltán nem érzi úgy, hogy átverte volna a CEU.

Vicc kategóriába tartozik, hogy a strasbourgi bíróságon a két bangladesi sértettnek úgy ítéltek sérelmi díjat, hogy meg sem jelentek a bíróságon, mondja Lázár.

Bp2024 és olimpiai pályázat: mindent leállítottak, nincsenek futó reklámszerződések, végelszámolás történik, 12 milliárdot visszafizetnek a 19 milliárdos keretből.

Az uniós pénzek felhasználásáról született egy vaskos kötet, amely kimondta, hogy nem lett hatékonyan felhasználva a 14 ezer milliárdos EU-forrástömeg. Lázár elmondta, a Fidesznek jogi felelőssége van, nem politikai ebben, a szerződést 2004-ben kötötte a Medgyessy-kormány. A források egy részéből jövedelem lett a 2008-as válság kompenzálására. A pénzt nem úgy költöttük el, hogy a gazdaság érdemben fejlődött volna belőle, ismeri el Lázár.

Lázár most már tagadja, hogy az élelmiszeripari kettős mérce és a kiskerláncok sarcolása összefüggne

Ne szerezzen versenyelőnyt a külföldi egyetem úgy, hogy osztogatja a papírt tényleges oktatás nélkül, hanem legyen magas az oktatás színvonala, mondja a CEU-ügyre Lázár.

Az országnak túl magas a vérnyomása, őrizzük meg a higgadtságunkat mind CEU-, mind reklámadó-ügyben, a kormány meg fogja hallgatni a reklámszakma képviselőit, meglátjuk, hogy lesz 2018–21-ben.

Nem függ össze az élelmiszerbotrány a kiskereskedelmi láncok megsarcolásával, mondja Lázár, ami azért érdekes, mert annak idején még ő vezette le az egyiket a másikból.

 

Lázár: jó ötlet volt a fülöp-szigeteki diktátor meglátogatása

Jó ötlet volt-e Szijjártó Péternek a Fülöp-szigetekre látogatni? Lázár: ott volt a norvég külügyminiszter is, tehát nem lehet gond. A látogatás célja gazdasági volt elsősorban, a magyar gazdaság jobban teszi, ha nem mond le egy 100 milliós piacról, mert a diktátor mellett még ők is ott élnek.

 

Lázár szerint sem kell befizetni a közteres kamerák bírságolásait

A Tarlós-féle, kamerakép alapján kirótt büntetések befizetése ellen propagáló javaslat: nem lehet csak kép alapján bírságolni, a Közterület-fenntartók kamerái nem megfelelőek, ezt az ORFK és a BM is megerősítette, mondja Lázár.

Kövér László rezidenciája: ezt a parlamenti mandátumot nem fogja érinteni ez a kérdés Lázár szerint.

CEU-ügy: "könnyen betartható szabályokat hoztunk létre"

Lázár nem hiszi, hogy magyar-amerikai kormányközi konfliktus alakul ki a CEU-törvény miatt. "Könnyen betartható szabályokat hoztunk létre." A CEU fair, igazságos eljárásban bízhat. Lázár nem említi azt, hogy a CEU-nak meg kéne kettőznie a tevékenységét, Amerikában is kéne egyetemet nyitnia.

"Méltatlannak tekintem a pitiáner vitákat, amelyek a vizes vb helyszíneinek megépítése körül zajlanak" – mondja Lázár. Minden beruházás jól halad, a költségek a keretek között maradnak.

Könnyítik a külföldön született gyerekek honosítását, törvénymódosítás lesz.

Kérdés érkezik a reklámadóról: miért kell megemelni, veszélybe kerülhetnek médiumok. Lázár: a reklámadó nem emelkedik, visszakapják a kötelezettek a pénzt, 20 milliárdot kb. az EU döntése értelmében. 100 millió dorint felett egységes adókulcs lesz június 1-jével, 2017-ben még 5 százalék lesz, 2018-tól pedig 9 százalék, az EU kötelezi az egységes kulcsot. "Várjuk meg az adótörvények vitáját."

Kovács Zoltánt a CEU-s tanulmányairól kérdezik:

 

©

 

A Helsinki jól fekszik Strasbourgban

Érkeznek a kérdések.

Mi lesz a strasbourgi tiltással, ami megtiltja, hogy egy terhes asszonyt és a többieket a tranzitzónába vigyenek? Lázár szerint még nem találják a kifogásolt esetet. Ha egy nap alatt megszülethet egy strasbourgi döntés a Helsinki kezdeményezésére, akkor az jól mutatja, mi folyik ott, mondja Kovács Zoltán. A tranzitzónában mindent biztosít a kormány, és a segélyszervezeteket is támogatják ott. A lényeget nem említi Lázár, hogy a tranzitzóna fogva tartásnak minősül, ami döntés ellen nem lehet fellebbezni, nincs jogorvoslat.

Mi lesz a Sorsok Házával? A kormány elkötelezett a megnyitás mellett, de a zsidó szervezetek tartalmi szempontú tiltakozását meghallotta a kormányt. Konszenzusra kell törekedni, bár "az együttműködés nem erős oldala a magyar társadalomnak". A Mazsihisz nem volt rugalmas, de a kormányzat készen áll a dialógusra.

 

1 2

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kásler: Felkészültek a kórházak a koronavírusos betegek fogadására

Kásler: Felkészültek a kórházak a koronavírusos betegek fogadására

75 éve ölte meg Szerb Antalt egy magyar keretlegény

75 éve ölte meg Szerb Antalt egy magyar keretlegény

Másfél éve nem mért ilyen alacsony fogyasztói bizalmat a GKI

Másfél éve nem mért ilyen alacsony fogyasztói bizalmat a GKI

Jó üzlet a gyártóknak, mégsem véd a maszk a koronavírus ellen

Jó üzlet a gyártóknak, mégsem véd a maszk a koronavírus ellen

Trump bemutatta az amerikai űrhaderő logóját, azonnal felbolydult az internet

Trump bemutatta az amerikai űrhaderő logóját, azonnal felbolydult az internet

Hogyan lehet túlélni, ha elveszíted a szüleidet?

Hogyan lehet túlélni, ha elveszíted a szüleidet?