szerző:
Zelki Benjámin
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szerdai fővárosi közgyűlés fideszes többsége megszavazta, hogy a Római-parton, közvetlenül a folyó mentén, és ne az egy utcával beljebb fekvő Nánási- Királyok útja menti nyomvonalon épüljön meg a mobilgát. Utóbbi megoldást a tiltakozó civilek javasolták.

A meghozott döntés a tervezők becslése szerint is legalább 600-900 fa kivágását jelentené a sokak által kedvelt parton, arra pedig még nincsenek kész tervek sem, hogyan fog kinézni a terület a mobilgát megépítése után. Csak Csárdi Antal LMP-s, és Karácsony Gergely PM-es politikus szavazott ellene, az MSZP, DK és Jobbik képviselői mind tartózkodtak, vagy nem szavaztak.

A döntés elfogadását a teremben heves tiltakozás követte, jelen voltak a Greenpeace és a Fák a Rómain aktivistái, akik transzparensekkel és bekiabálásokkal tiltakoztak a közvetlenül a parton épített gát ellen. A Római-part ügye miatt akkora számban voltak jelen civil vendégek, hogy már az ülés megkezdése előtt megtelt a terem, ezért sok embert be sem engedtek.

A tervezet elfogadása előtt Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, bármit is állítanak, a gát elkészülte után nem lesz építési területté alakítva a Római-part. A tervezett védmű igenis állékony lesz, a területet pedig fejleszteni kívánják.

Tokody Marcell Jobbikos és Gy. Németh Erzsébet DK-s képviselő egyaránt hangsúlyozta, hogy még nem lehet felelősségteljesen dönteni egy fontos árvízvédelmi kérdésben, mivel 48 óra sem telt azóta hogy megkapták a gát tervezetét, és ennyi idő alatt erre nem lehetett felkészülni. Gy Németh Erzsébet szerint mivel a két nyomvonalat összehasonlító tanulmány szerint is mindkét nyomvonal megvalósítható, ez megkérdőjelezi a parti nyomvonal létjogosultságát.

A döntéshozás előtt kaptak 5-5 percet az egyet nem értő és támogató civilek is: előbbiek képviselője hangsúlyozta, hogy nem most kell dönteni a tanulmányról, mert még nincs elfogadott rendezési terv a gáthoz. Buzás Győző, a gátat támogató Római-partért Egyesület elnöke viszont értetlenségét fejezte ki azzal szemben, hogy miért akarják megtagadni tőlük az árvízvédelmet, miközben ők már generációk óta ott élnek a Nánási-Királyok útja és a part közötti területen, és még akkor építkeztek oda, amikor az lakó- és nem üdülőövezet volt. Buzás arra kérte a közgyűlést, hogy szavazzák meg a gátat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sallói nagyot megy Amerikában

Sallói nagyot megy Amerikában

Fluor Tomi: Senkinek nem írtam azt, hogy bántani fogom

Fluor Tomi: Senkinek nem írtam azt, hogy bántani fogom

Egyre több ország ítéli el a szaúdi újságíró meggyilkolását

Egyre több ország ítéli el a szaúdi újságíró meggyilkolását

L. Simon László: Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao

L. Simon László: Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Hahó Fészbukosok, megvan Orbán Viktor rinocéroszának a neve!

Hahó Fészbukosok, megvan Orbán Viktor rinocéroszának a neve!