szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azonnali kérdésekre válaszol a parlamentben a miniszterelnök, a szocialista Bárándy Gergely egy friss kérdéssel is el tudta kapni. Arra nem válaszolt, lemond-e. Itt az újabb Vona–Orbán-csörte.

Van külföldre menekített titkolt vagyona az Orbán-családnak?

Nem lehet a kormányfő nemzetbiztonsági kockázat – kérdezi Vona Gábor. Orbán Viktor ügynökmúltjáról van szó. A Jobbik elnöke szerint Orbánt a jelenével is lehet zsarolni. Vona felveti, hogy a kormányfőt esetleg pénzügyi titkai miatt lehetne zsarolni. Ezért megkérdezi Orbánt, hogy van-e, volt-e külföldön neki vagy családjának eltitkolt számlája, pénze vagy vagyona. Vona azt szeretné, ha Orbán arra válaszolna, amit a pártelnök kérdezett.

E tekintetben nyugodtan aludhatok

– mondja tömören Orbán Viktor.

Vona Gábor minden este nyugodtan alszik, szerinte a kormányfő viszont nem. Vona ezek után Orbán fejére olvassa Sorost és Simicskát, akik a miniszterelnök démonai. Ne azt a csehszlovák közleményt olvassa fel, amelyet Habony írt önnek, hanem válaszoljon a kérdésemre – mondja Vona.

A kormányfő hosszabban válaszol ezúttal. Orbán azt állítja, hogy a Jobbik gazdája mozgatja Vonát,ez a Fidesszel soha nem történne meg.

"Messzire jut a magyar parlament akkor, ha arra fordítja az idejét, hogy az önök gazdája ide beküldött, whiskey-szagú kérdéseivel foglalkozik."

Mi minden törvényt betartunk – mondja Orbán, aki ezzel eggyel tovább ment Simicska ellen.

A CEU-tüntetés után lemond a kormányfő?

Az igazi nemzeti konzultáció tegnap megvolt, a CEU-törvény visszavonását és Orbán lemondását 80 ezren követelték – mondta Bárándy Gergely szocialista politikus az azonnali kérdések órájában az országgyűlésben. Szisztematikusan kezdik tönkretenni az intézményeket – tette hozzá, majd azzal folytatta, az ország ellensége magyar származású zsidó üzletember, volt ilyen, nem vezetett jóra, nem áll jól a sorosozás. Orbán ellenvéleményt nem tűnő diktátorrá vált sokak szemében – mondta a szocialista politikus. Meghallotta-e az emberek véleményét, visszavonják-e a CEU-s és a civil törvényt? Nem érzi-e, hogy le kellene mondania? – tette fel a kérdéseket.

Orbán Viktor azt mondta, "mielőtt érdemi választ adok, a származás alapú megközelítést visszautasítom, meg is lep, hogy az MSZP-től jön olyan hozzászólás, amire azt lehet mondani, antiszemita megközelítés elfogadhatatlan".

Dezinformációs kampány zajlik Magyarország ellen, ez nem új – folytatta Orbán, ilyen volt az alkotmány vagy a menekültválság kapcsán is. A kormány nem zár be egyetemet, Soros György egyetemét sem, a cél, hogy minden egyetemre azonos szabályok vonatkozzanak, ne legyenek privilégiumok. Akkor lehet kivételt tenni, ha erről a parlament által ratifikált nemzetközi szerződés rendelkezik – mondta a miniszterelnök.

Viszontválaszában arról beszélt, "mikor az MSZP volt kormányon a 90-es éveket megelőzően, bennünket is irritált, mikor a hatalom azt a kifejezést használta, hogy megtévesztettek vagy félreértettek. Nem mondom az ifjúságra, hogy aki önök ellen szólal fel, meg van tévesztve. Sokan aggódnak a tanszabadság, szabadság miatt, oktatás szabadsága, mi csak annyit tudunk tenni, hogy megnyugtatjuk őket. Magyarországon egy egyetemet sem zárunk be, egyetemet szoktunk nyitni. Ebben bízhatnak a jövőben."

Orbán viszontválasza alatt közbekiabálás hallatszott a közvetítésben.

Jön a Paks-ügyi tárcanélküli miniszter

A paksi bővítés elleni népszavazásért lobbizott Szél Bernadett LMP-s politikus, aki szerint a bővítésre a kormány semmilyen felhatalmazást nem kapott a néptől, Szél szerint kötelességük lett volna kikérni az emberek véleményét. Négy kérdést tett fel Orbánnak: egyetért-e azzal, hogy Magyarország következő 100 évének legsúlyosabb döntése a paksi bővítés, hogy ilyen kérdésben az embereknek kell dönteniük, szerinte is túl bonyulult-e a kérdés, akkor is ragaszkodik-e a bővítéshez, ha az emberek ellenzik?

Orbán szerint viszont nyílt lapokkal játszottak, a 2014-es választás előtt kötötték meg az alapberuházásról szóló szerződést, a pénzügyit szándékosan a választás után, így szerinte a bővítés a népakaratot tükrözi.

Szél visszakérdezett, ha a nép támogatta a beruházást, "miért nem fogják be a szánkat egy népszavazással?" Ezt saját hatáskörben is kiírhatják. "Az a kérdés, hogy hívják a miniszterelnököt? Vlagyimir vagy Viktor?"

Orbán nevetgélve közli, "többszöri felszólítás ellenére sem vagyok hajlandó befogni a képviselőasszony száját", majd azzal érvel, a nukláris energia marad a legolcsóbb energiaforrás, ezért választották ezt. Kishíján leül – ki is kapcsolják a mikrofonját –, mikor eszébe jut valami. Visszakapja a szót az ülést vezető Lezsák Sándortól, majd bejelenti: tárcanélküli minisztert nevez ki a paksi bővítés összefogására.

Matolcsy rögeszméit miért nem vizsgálhatja a Ház?

Szakács László (MSZP) azt szeretné megtudni, veszélyben volt-e az ország szuverenitása. Matolcsy Györgyöt intézi, aki szerint a jegybankon keresztül akarták a kormányt megpuccsolni. Szakács azért kérdezi a kormányfőt, mert Matolcsy meghallgatását a kormánypárt akadályozza.

Orbán Viktor megköszöni a komoly témát és az ahhoz illő kérdést. A jegybank függetlenségét védjük, azt nem engedjük bántani. Ugyanakkor azt elmondhatja, hogy az ország rendszeresen befolyásolási kísérletek célpontja, méghozzá minden oldalról. Orbán a pénzügyi szuverenitás megőrzéséről beszél, szerinte korábbi kitettségünk megszűnt, így ma már nem ebből az irányból érkeznek a befolyásolási próbálkozások.

Szakács továbbra is szeretné tudni, ki támadtak, hogyan támadtak, miként védtük ki, és megszűnt-e a veszély. Miért nem tárgyalhatjuk a szakbizottságban ezeket a kérdéseket – kérdezi.

Orbán szerint a Fidesz jól tette, hogy a tárgyalást nem engedte, mert ez nemzetbiztonsági kérdés, aminek nem nyílt tárgyaláson van a helye.

Munka, munka

Gyöngyösi Márton (Jobbik) is a kormányfőt kérdezte. A béruniós politikájukkal igyekszik konfrontálni Orbán Viktort. Az életszínvonal növekedésének rendeljük alá a gazdaság- és támogatáspolitikát – követeli Gyöngyösi. A Jobbik azt próbálja Brüsszelbe elvinni, amelyet Orbán 27 éve nem hajlandó megtenni. A politikus azt kérdezi, támogatást kaphat-e Orbántól.

Orbán Viktor azzal kezdi válaszát, hogy abban egyetért a Jobbikkal, hogy munka kell minden magyarnak. Ha ez megvan, akkor minél magasabb bérek kellenek, erről a kormány meg is állapodott Magyarországon. Nem Brüsszelbe kell menni, mert "onnan én reményt nem látok" – mondja Orbán. Ezt követően a béremelések mértékét sorolja. Csevegés a vége.

Nem értem a makacsságát, Ön az MSZP-vel és az SZDSZ-szel megszavazta a lisszaboni szerződést, amely alapján polgári kezdeményezésekkel lehet élni – mondja Gyöngyösi. Majd a jobbikos politikus Orbán hajtűkanyarait sorolja: Soros támogatottjából Soros ellensége lett, Simicska lakótársából az üzletember ellensége, Putyin kritikusából az orosz elnök barátja. Gyöngyösi még sorolná, ám letelt az egy perc, amely rendelkezésére állt, Lezsák Sándor pedig lekapcsolta a mikrofonját.

Orbán ilyen magas labdát nem enged el: szerinte nincs akkora pálfordulás, mint amit a valaha uniós zászlót égető Jobbik hajtott végre. A kormányfő állítja, hogy jó még Brüsszelből nem jött, mert csak a multikat támogatják, így a bérek rendezésével sem kell odáig menni.

Mészáros paradicsoma

Hadházy Ákos (LMP) egy régi beszélgetést folytat a miniszterelnökkel, ismét Hatvanpuszta a téma. Ott olyan majorság van, ami Orbán apjának cégéé, Orbán használ, de Felcsút polgármestere bérli 15 millió forintért. Hadházy arra kíváncsi, mire fizet évi 15 milliót – az éves miniszterelnöki fizetéssel megegyező éves bérleti díjat – Mészáros. Felemlegeti Mészáros korábbi nyilatkozatát, aki azt mondta, szerencséjét a Jóistennek és Orbánnak köszönheti. Hadházy ezért fölvetette a kérdést, lehet, hogy azért fizeti a 15 milliót, hogy a nagy szerencsét megérje és sikeres legyen a közbeszerzéseken?

Orbán kitért a válasz elől, ezzel: "Azt, hogy ön kinevezzen engem Felcsút polgármesterének szóvivőjének, nem áll módomban elfogadni. Forduljon azokhoz, akikre ez személyesen tartozik."

Hadházy szerint igenis fontos a kérdés, és azt javasolta Orbánnak, a rendelkezésre álló pár másodpercben találjon ki valamilyen választ. "Bármit, mondja azt, hogy oda veti a kiskertbe a paradicsomot."

Orbán nevetve válaszol: "Köszönöm, hogy szurkol nekem, de olyan ügyben, amiben én nem veszek részt személyesen, és magánüzletet érint, forduljon mindig az érintettekhez, nekem ebben az ügyben semmilyen szerepem nincs."

Orbán Viktor kérjen bocsánatot!

"Tudja-e, mi 1958 üzenete" – című, nem túl izgalmasnak tűnő kérdéssel fordult a szocialista Bangóné Borbély Ildikó a miniszterelnökhöz, kiderült, a Szemerkényi-ügyről kérdezi. Orbán a washingtoni nagykövet leváltásáról szóló hírre annyit mondott, "nőügyekkel nem foglalkozik", majd Lázár János miniszter később korrigált: az ország fele nő, így mégis foglalkozik nőügyekkel Orbán. "Elfogadhatatlan a stílus, amit megengednek maguknak" – mondja Bangóné, majd felszólította a miniszterelnököt, hogy kérjen bocsánatot minden magyar nőtől, akit megsértett. "Tud-e államférfiként viselkedeni?"

Orbán erre azt mondta, ha kell, mindenkitől elnézést kér, de ez a helyzet most nem áll fenn. "Otthon pont elég hölgy van, hogy lekapjanak a 10 körmömről" – mondja a miniszterelnök, majd azt javasolja, "beszéljünk tisztelettel a nőkről, ismerjük el a munkájukat" – a háztartásban végzettet is. Mikor Orbán arról beszél, a Fidesznek és a KDNP-nek nincs szégyenkeznivalója a kérdésben, erős közbekiabálás hallatszik a parlamentből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy a bizonytalanság a trianoni menekültek pontos száma körül

Nagy a bizonytalanság a trianoni menekültek pontos száma körül

Ez történt: Lenyűgöző fotókat kaptunk a Marsról

Ez történt: Lenyűgöző fotókat kaptunk a Marsról

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus