szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dömötör Csaba szerint „a kormány politikusai nem annak alapján adnak nyilatkozatokat az egyes médiumoknak, hogy azok mindenben egyetértenek-e a kormánnyal”.

Az LMP-s Szél Bernadett írásban kérdezte meg Orbán Viktortól, miért nyilatkozott a Rosszija 1 tévének Kovács Zoltán kormányszóvivő és Gulyás Gergely parlamenti alelnök azután, hogy az orosz csatornán pogromnak nevezték 1956-ot. A miniszterelnök helyett Dömötör Csabától, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettesétől, parlamenti államtitkárától kapott némi revanssal megspékelt választ.

Az LMP országgyűlési képviselője, frakcióvezetője és társelnöke emlékeztetett: a Rosszija 1-es csatornán 1956-ról elhangzottak miatt korábban az LMP követelésére a külügyminisztérium bekérette Oroszország magyarországi nagykövetét. Emiatt felháborodva értesült az ellenzéki párt arról, hogy „a kormányszóvivő, az országgyűlés alelnökével egyetemben az 1956-ot pogromnak hazudó televízióban asszisztál Oroszország propagandájához”.

Szél Bernadett Orbán Viktortól egyebek mellett azt kérdezte, hogy „elfogadható-e egy magát antikommunistának tartó párttól és kormánytól az, hogy az 1956 elmékét gyalázó orosz televíziónak nyilatkozatot ad”, illetve „mi a jelentése annak, hogy Havas Szófiát követően Gulyás Gergely és Kovács Zoltán asszisztál ahhoz, hogy a Rosszija 1-es televízió a Magyarország számára káros agitációs propagandát folytasson”.

Dömötör Csaba, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára azt válaszolta: a kormány kiemelten fontosnak tartja 1956 emlékét, ezért is biztosított jelentős forrásokat az 56-os emlékév megrendezésére, valamint „a kormány politikusai nem annak alapján adnak nyilatkozatokat az egyes médiumoknak, hogy azok mindenben egyetértenek-e a kormánnyal. Ugyanakkor tudomásul vesszük, ha az LMP így értelmezi a sajtószabadságot”.

Az államtitkár Szél Bernadettnek azt ajánlotta: ha ennyire aggódik „a jeles történelmi események kapcsán elhangzottak ügyében”, konzultáljon az LMP társelnökével, aki március 15-én „féreghez hasonlította politikai ellenfeleit”.

Dömötör Csaba válaszát azzal zárta: „Ez valószínűleg nem az a politikai kultúra és hangnem, amit az LMP alapítói eredetileg képviselni akartak”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!