szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Oroszország budapesti nagykövetének az orosz tévében 1956-tal kapcsolatban elhangzott állítások miatt kell bemennie a Külgazdasági és Külügyminisztériumba.

Az LMP szorgalmazta, hogy a külügyi tárca hívja be az orosz nagykövetet, mert az orosz állami televízióban pogromnak nevezték az 1956-os forradalmat.

Dmitrij Kiszeljov, az orosz állami média igazgatóhelyettese pedig az állami orosz televízió egyik műsorában az első "színes forradalomnak" nevezte 1956-ot és azt sejttette, hogy nyugati hatalmak, vagyis az Egyesült Államok állt a forradalom mögött.

A műsorban azt is állították, hogy ezrével engedtek el nácikat a börtönökből – emlékeztetett az LMP.

Ungár Péter, az LMP országos elnökségének tagja szerint az orosz műsorban elhangzott hazugságok után „perceken keresztül az MSZP-s Havas Szófia gyalázta 1956 emlékét”.

„A magyar külügyminisztériumnak most egyetlen feladata marad: minden lehetséges módon tiltakoznia az orosz állami televízió hazugságai ellen. Az LMP álláspontja szerint az orosz nagykövetnek reggel a magyar külügyminisztériumban kell kezdenie, a Magyar Szocialista Pártnak pedig Havas Szófia kizárásával kell indítani a napot. Amennyiben a kormány és az MSZP ezt elmulasztja, megcsúfolják 1956 elmékét” – olvasható a politikus közleményében.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium keddi közleménye szerint bekérették a tárcához az orosz nagykövetet. A találkozón világossá akarják tenni: senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről – olvasható a minisztérium keddi közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen

Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen

UV-fénnyel védték a vírusoktól egy rotterdami előadás táncosait

UV-fénnyel védték a vírusoktól egy rotterdami előadás táncosait

„Ha a kerékpárszervizek bezárnának, abból botrány lenne”

„Ha a kerékpárszervizek bezárnának, abból botrány lenne”