Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Egy megrögzött Ligetvédő kapaszkodott fel a Rádió épületére hétfő hajnalban. Antal Nikoletta elmondta, hogy és mint történt az akció, ízlett-e neki korábban a rendőrségi vacsora, és mit mondtak neki a "robotzsaruk", amikor bevitték a Rádió épületébe.

A hétfő esti, CEU-törvény aláírásának hírére keletkezett tiltakozás tetőpontja volt, amikor a Magyar Rádió előtt egy lány a tüntető tömegből valahogyan felmászott az épület bejáratánál a tetőre, és kitűzte az EU-zászlót.

Sikerült megtalálnunk a főszereplőt. Antal Nikoletta, vagy ahogy sokan ismerik, Niko, nem először kerül közeli ismeretségbe a rendőrséggel, tavaly tavasszal is előállították, meg is bírságolták, amikor a Ligetvédők is beszálltak a Közlekedési Múzeum bontásának megakadályozásába. Sőt, jól a földre is dobták, ahogy a fekvősztrájkba fogott aktivistákat eltávolították a munkagépek elől.

A zászlókitűzésre Nikoletta úgy emlékszik vissza, hogy ismerőseivel kicsit később ért a térre, mint a többiek, ekkor már felállt a rendőrsorfal a Rádió épülete előtt. A rendőrök állítása szerint idős demonstrálókat is ütöttek, a tüntetők pedig tulipánokat nyújtottak nekik. Ahogy várakoztak, egyszer csak valakinek feltűnt, hogy nincs kint az EU-zászló az épületen. A gondolatot tett követte, két férfi bakot tartott Nikolettának, aki felkapaszkodott a tetőre. Majd várta a zászlót, amit a rendőrök viszont nem engedtek felnyújtani, huzakodás kezdődött. A kicsit megtépett zászló végül feljutott a lányhoz, a megtépett részt "hajgumival visszakötötte", majd kitűzte.

©

Lefelé már nem volt meg az út, mivel a segítőket lefújták könnygázzal. Így az épületből kellett lemennie, pontosabban felpáncélozott „robotzsaruk” lehozták. A rendőrök bent rengetegen voltak, ketten üvöltöztek is vele, káromkodtak. Neki nem esett semmi bántódása, gyorsan lehozták, majd kiengedték. Nikoletta szerint féltek, hogy a tüntetők bemennek érte.

A lány a Sándor-palotánál is ott volt, látta, ahogy a szerda kora este még őrizetben tartott Gulyás Márton festéket dobott a rendőrökre, ahogy leteperték, majd bevitték az elnöki hivatalba. Hiába próbáltak bemenni hozzá, nem engedték őket. Ezután vonultak le a tömeggel a Lánchídon át az Oktogonhoz, majd a Blaha Lujza térre, végül pedig már egy kisebb csoporttal együtt a Magyar Rádió Pollack Mihály téri épületéhez, ahol a zászlókitűzés történt.

Antal Nikoletta aktív tagja a Ligetben a Ligetvédők csoportnak, ott van társaival éjjel-nappal a közparkban, méghozzá a régi Hungexpo-épületek – illetve hűlt helyük – közelében. Korábban ápolónő volt, de nem bírta az alacsony bért, túlfeszített munkát. Most munkanélküli, alkalmi munkákból, illetve megtakarításaiból él.

Rendszeresen jár tüntetésekre, a rendőrök nem is kértek tőle semmilyen papírt a rádiós akció után, annyit mondtak:

"Nikoletta, már ismerjük".

A tüntetéseken sem elégszik meg a rigmusok skandálásával. Április 9-én a Margit hidat megpróbálták lezárni, ekkor, fél 3 körül bevitték őket a II. kerületi Rendőrkapitányságra, és egészen este 10-ig ott tartották, jóllehet, nem tett vallomást. Így aztán lekéste a nagy CEU-s tüntetés javát, "de a vacsora finom volt". Szerdán is megy tüntetni (ha előtte a rendőrség nem vonja ki a forgalomból), mint ahogy a ligetvédők zöme is megy vele. Niko szerint a kormány csak az erőteljesebb gesztusokból ért, erőszak nem kell, de polgári engedetlenség igen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az elektromos autó nem környezetvédelmi csodafegyver

Az elektromos autó nem környezetvédelmi csodafegyver

A kórház bejárata melletti óriástáblán keres műtőssegédet, szakápolót és kazánfűtőt a Péterfy kórház

A kórház bejárata melletti óriástáblán keres műtőssegédet, szakápolót és kazánfűtőt a Péterfy kórház

Nem ment el a Fidesz, így nem jött létre a lakhatási válsággal foglalkozó bizottság

Nem ment el a Fidesz, így nem jött létre a lakhatási válsággal foglalkozó bizottság

Komoly balhé miatt távozhatott a Facebooktól a két Instagram-alapító

Komoly balhé miatt távozhatott a Facebooktól a két Instagram-alapító

Rajongók, figyelem! Közös Cseh Tamás-estet tart Bereményi Géza és Másik János

Rajongók, figyelem! Közös Cseh Tamás-estet tart Bereményi Géza és Másik János

Alkotmánybírósághoz fordul az Amnesty is a Stop Soros miatt

Alkotmánybírósághoz fordul az Amnesty is a Stop Soros miatt