Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

A CEU-ellenes törvény a jogbiztonság alapvető követelményeinek sem felel meg, lerí róla, hogy alkotmányellenes – mondta Sólyom László volt köztársasági elnök.

Egyértelműen alkotmányellenesnek nevezte a felsőoktatási törvény múlt héten elfogadott módosítását Sólyom László az Eötvös Csoport szerdai fórumán.

A volt köztársasági elnök szerint az alkotmányellenesség annyira lerí a lex CEU-ról, hogy azt egy másodéves joghallgatónak sem kell túlzottan magyarázni.

A nyolc évig az Alkotmánybíróság elnökeként is dolgozó volt államfő szerint minden változtatásnak vannak alkotmányos feltételei, ezeknek azonban nem sok nyoma volt a múlt héten áterőltetett módosításban. Sőt, a törvény, mondhatni, a jogbiztonság alapvető feltételeinek sem felelt meg: betarthatatlan határidőket szabott a változásra, de figyelmen kívül hagyta a szerzett jogok védelmét és az önkényes változtatás tilalmát is.

Az oktatás szabadsága Sólyom László érvelése szerint olyan kiemelt alapjog, amit csak akkor lehet korlátozni, ha az egy másik alapjog védelme érdekében feltétlenül szükséges, az állam saját és külpolitikai érdeke - ami a módosítás indoklásában is szerepelt – szerinte azonban nem ilyen.

A törvényalkotók Sólyom László szerint a CEU létét ráadásul egy jogilag is teljesíthetetlen feltételhez kötötték, ahhoz, hogy az intézmény további működéshez a magyar államnak az amerikai szövetségi kormánnyal kell államközi szerződést kötnie, „miközben tudjuk, hogy ez Amerikában lehetetlen, és már az amerikai külügyi szóvivő is leszögezte, hogy ez ki van zárva”. Problémásnak nevezte a volt államfő azt is, hogy a törvényben az előírt nemzetközi szerződés tartalma sincs rögzítve, így gyakorlatilag szabad kezet ad benne magának a kormány, ami szintén ellentétes a jogbiztonság követelményével.

A tartalmi aggályok mellett a módosítás szerinte a jogbiztonság technikai feltételeinek sem felelt meg: nem biztosította a megfelelő időt és fokozatosságot a változások bevezetéséhez.

Mit lehet akkor tenni?- tette fel a kérdést a volt államfő, majd rögtön meg is válaszolva azt mondta: Alkotmánybírósághoz fordulni, majd konkrétan is erre buzdította az alapjogok biztosát, illetve az országgyűlési képviselőket. (Az MSZP, a Jobbik és az LMP frakciója ezt szerda délután amúgy el is döntötte, a szükséges 50-nél is több aláírást tartalmazó indítványukat jövő szerdán juttatják majd el a testülethez.)

Sólyom László múlt héten egy rövid nyilatkozatában amúgy már jelezte, hogy szerinte nem stimmel valami a CEU törvénnyel: közleményében ugyanis, amelyben megfogalmazta az intézmény melletti kiállását, arról is írt, hogy "az ország alapvető érdeke, hogy a felsőoktatás törvényi szabályozása megfeleljen az Alaptörvénynek. "A volt államfő vasárnap személyesen is ott volt a CEU melletti óriástüntetésen.

A hvg.hu kérdésére az Eötvüs Csoport rendezvénye előtt Sólyom László azt mondta, hogy nem kívánja minősíteni Áder János köztársasági elnök lépését, illetve azt, hogy mit tehetett volna a törvény aláírása helyett. Azt úgyis mindenki tudja – mondta a volt államfő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!