Windisch Judit
Windisch Judit

A Jobbik levélben is megígérte, aláírja az LMP-s beadványt, így hamarosan mehet az Alkotmánybíróság elé. A DK-s szignók nélkül.

Nem sokkal a Jobbik elnökségének döntése után már cselekedett is a frakció: levélben tájékoztatták az LMP-t, hogy aláírják a párt alkotmánybírósági beadványát a lex CEU-ról - tudtuk meg az LMP társelnökétől, Szél Bernadettől. A teljes ellenzéki létszám 68 képviselő, viszont Szél Bernadett azt mondta, a DK nem írja alá a kezdeményezést. Erről egyelőre szóban tájékoztatták őt. A szükséges számú aláírás így is megvan, a Demokratikus Koalíciónak ugyanis csak négy parlamenti képviselője van, a beadványhoz elég az 50 szignó, amihez a Jobbikra mindenképpen szükség van.

Szávay István jobbikos politikus az elnökség döntése után próbálta kimagyarázni, hogy lépésükkel sem a baloldal, sem Soros György mögé nem álltak be, a jogállamiságért álltak ki.

A Jobbik-frakció támogatja a CEU-ellenes törvény Ab-vizsgálatát

A Jobbik-képviselők aláírják a CEU-ellenes törvény alkotmányossági vizsgálatát célzó beadványt - közölte Szávay István jobbikos képviselő szerdán délután.

Az LMP ébredt elsőként, a párt komplett alkotmánybírósági beadványt készített, több ponton felsorolva, mit kifogásolnak a törvényben. Néhány példa:

  • a kormány semmilyen érdemi indokkal nem támasztotta alá, miért kell kivételes eljárásban elfogadni a felsőoktatási törvény módosítását
  • a törvény a művelődéshez való alapjogot és a tanulás, kutatás, tanítás szabadságának jogát is sérti illetve korlátozza
  • alkotmánysértő, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény működéséhez nemzetközi szerződést ír elő a törvény
  • alkotmánysértő, hogy a kormány szabad mérlegelésétől függ egy egyetem működése

Az LMP azt írta a pártoknak, ha tartalmai kifogásuk, javaslatuk van a beadvánnyal kapcsolatban, jelezzék, rugalmasak a szöveg átalakításában. Ilyen javaslat azonban még nem érkezett - közölte Szél. Az MSZP-ből Tóth Bertalan frakcióvezető jelezte, meghozták a politikai döntést az aláírásról, kedden hoz formális döntést a frakció is. Szél arra számít, kedden, a következő parlamenti napon írhatják alá a nagyobb frakciók a beadványt, így azt szerdán küldhetik el az Alkotmánybíróságnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Filozófiaprofesszor a New York Times-ban: Orbán Viktor fasiszta

Filozófiaprofesszor a New York Times-ban: Orbán Viktor fasiszta

Szelfizne a világűrben? Ez sem lehetetlen a NASA ingyenes alkalmazásával

Szelfizne a világűrben? Ez sem lehetetlen a NASA ingyenes alkalmazásával

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

Otthagyja az Operettszínházat Veréb Tamás

Otthagyja az Operettszínházat Veréb Tamás