szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Simicska Lajos a lehívott opció ellenére nem száll rá tulajdonosként az újságra - az Index szerkesztősége dühös, hogy a jelen médiaviszonyok között még ezt is értékelnie kell. Deklarálták továbbá, hogy kitartanak a függetlenség mellett, és erre garanciának látják az Indexszel 15 éve dolgozó, az új felállásban a tulajdonosi jogokat gyakorló Bodolai László személyét.

A hvg.hu cikkéből tudta meg az Index szerkesztősége, hogy Simicska Lajos régi embere, Tóth Marianna lett annak az NP Nanga Parbat Zrt.-nek a vezérigazgatója, amely az Indexet megszerző Magyar Fejlődésért Alapítvány mögött áll. (Simicska másik embere, Nagy Ajtony Csaba pedig az Index igazgatóságában ül, ez már csütörtökön nyilvánosságra került.)

Dudás Gergely főszerkesztő péntek este a "Dühösek vagyunk, de függetlenek" című cikkben keményen deklarálta annak a szerkesztőségnek az álláspontját, amely maga is csak csütörtök este értesült arról, hogy milyen cégjogi változások történtek a hírportál körül.

Oligarchák mocskos mancsa közötti alku tárgya lett a legjobb tudásunkkal készített független hírportál

- írta, ezzel leoligarcházva Simicska Lajost és korábbi tulajdonosukat, Spéder Zoltánt is. A cikkből érezhető, a szerkesztőség döbbenettel értesült arról, hogy igazak a korábbi pletykák, és Simicska valóban opciós jogot szerzett a hírportálra 2014-ben, ereje teljében, a választások előtt. Ez akkor azt is jelenthette volna, hogy újabb propagandaújságot csinál az Indexből, de nem ez történt.

Jó érzékkel tette Simicska Dudás Gergely szerint, hogy az opció lehívása után nem bukkant fel a cégben tulajdonosként: "egy tisztességtelen vagyonból, tisztességtelen eszközökkel megszerzett, a független média fogalmát korábban hírből sem ismerő oligarcha lapjánál dolgozni – még ha adott esetben és pillanatban akár saját aktuális érdekei miatt hagyja is függetlenül működni a lapot – olyan erkölcsi kihívást jelentett volna az Index szerkesztőségének, ami bőven túlmutat azon a szintén nem túl kellemes helyzeten, amibe most kerültünk".

Bár Simicska emberei menedzseri pozíciókat kaptak, az Index feletti tulajdonosi jogokat Bodolai László ügyvéd - az ország egyik legismertebb médiajogásza, aki 15 éve képviseli az Indexet - egyedül és kizárólagosan gyakorolja. "Így Simicska emberei bár rálátnak az Index gazdálkodására, bármilyen tranzakcióról, esetleges eladásról értesülhetnek, de amíg Bodolai ezt nem engedi – az igazgatóság elnökeként és tulajdonosként –, a közelébe nem jöhetnek a szerkesztőségnek" - írta Dudás.

A főszerkesztő szerint aki azt mondja, az Index elesett, mert Simicska Lajos érdekkörébe került, nem mond igazat, de muníciót kapott az állításaihoz. Ugyanakkor az opció bejegyzése óta a szerkesztőség semmilyen befolyásolási kísérletnek nem vált tárgyává - írta.

Ami az Indexszel történt, nem jó, csak abból a szempontból, hogy lehetett volna rosszabb is: "2017 Magyarországán nem túlzás attól félni, hogy a kormány akár a személyre szabott törvényhozással is élve – de az eszköztár végtelen – egyszerűen elvesz valamit, ami kell neki, vagy csak tönkretesz valamit, ami nem tetszik neki. (Valójában ennek az előkészítése történt meg 2014-ben, nehéz lenne az opciót másképpen értékelni)" - olvasható a főszerkesztő publicisztikájában. 

"Nem félünk? Nem. Persze hülye az, aki ebben az országban, az épülő illiberális államban nem fél – van mitől, bőven.

De félve nem lehet jó újságot csinálni,

maradjunk annyiban, hogy aggódunk már egy ideje, ránk szállnak-e."

Közben dühösek is, hogy tényleg komolyan kell venni a veszélyt, hogy a kormány elfoglalja, amit csak tud, és "propagandakiáltvánnyá süllyeszti, mint szegény megboldogult Origót" - folytatta Dudás. Dühösek azért is, hogy a függetlenül, kizárólag szakmai szempontok alapján készített újság "oligarchák ügyletének a tárgya lehet".

Hogy ott tartunk 2017-ben, hogy az egyik utolsó és biztosan a legnagyobb normális újságként a lehetséges forgatókönyvek közül még jobbnak kell értékelni, hogy egy Simicska pillanatnyi érdekeinek és – gondolom, ő annak tekinti – gesztusának köszönhetően egy ilyen tranzakció jelentheti a pillanatnyi biztonságot, de közben el kell viselnünk a keze nyomát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az 1956-os forradalom leverésének is hőstettként állít emléket a legújabb orosz katedrális

Az 1956-os forradalom leverésének is hőstettként állít emléket a legújabb orosz katedrális

Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Magyarország lesz az egyik házigazdája a virtuális MTV European Music Awardsnak

Magyarország lesz az egyik házigazdája a virtuális MTV European Music Awardsnak