szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Enyedi Zsolt pontról pontra cáfolta a köztársasági elnök CEU-val kapcsolatos csúsztatásait, amelyeket Áder a trefortos diákok kérdéseire válaszolva hozott fel.

Nyílt levelet írt Áder Jánosnak Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese és egykori trefortos diák az után, hogy a köztársasági elnök kedden az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolában többé-kevésbé válaszolt a diákok kérdéseire a lex CEU-val kapcsolatban is.

Enyedi Zsolt szerint Áder több ponton félretájékoztatta a diákokat:

  • Nem igaz, hogy három CEU van, sem az, hogy ezek közül csak a Közép-Európai Egyetem oktat.
  • Nem igaz, hogy a Közép-európai Egyetem akkor is gond nélkül továbbműködik, ha a CEU-t kiebrudalják.
  • Nem igaz, hogy a módosított törvény egyetlen mondata sem vonatkozik a Közép-európai Egyetemre, mivel a 9. paragrafusban előírják, hogy a később létrejött egység (ez a KEE) változtasson nevet.
  • Félrevezető, hogy egyes nyugati országok szabályozása még szigorúbb, mivel arra nincs nyugati precedens, hogy már működő, törvénytisztelő intézményeket lehetetlenítenének el.
  • Félrevezető azt állítani, hogy Ignatieff rektor szerint egyetemük magyarország működését semmilyen veszély nem fenyegetei.

Enyedi végül arra is rákérdezett, milyen jóindulatról beszélt Áder, azt állítva, hogy ha az megvan, akkor a tárgyalások eredményre fognak vezetni. Ám az egyetem egyeztetést indítványozó leveleire eddig rendre nemleges vagy semmilyen választ nem kapott.

"Azt gondolom, hogy amennyiben Ön kissé kritikusabban viszonyulna a kormányzati érvekhez, talán az Ön tekintélye is növekedne. Végül engedje meg, hogy hangsúlyozzam, jól esett, hogy Ön értékesnek találja az egyetemünkön folyó munkát, és nagyra értékeltem az Ön beszédmódjának civilizált hangnemét. De nem látom, hogy a helyzetet jottányit is javította volna" - írta Enyedi Zsolt Áder Jánosnak.

A részleteket a rektorhelyettes Facebook-bejegyzésében olvashatja el:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus

A kormány állja Kanadában egy SMA-s gyermek kezelési költségeit

A kormány állja Kanadában egy SMA-s gyermek kezelési költségeit

Raúl is koronavírusos lett

Raúl is koronavírusos lett