Seres László
Seres László

A hallgatás beleegyezés? Really? A vád bizonyítása véletlenül nem a vádló dolga?

"Magyar vagyok, és megvan a magunk történelme. Mi nem tekintünk fenyegetésként Oroszországra. Pont." (Szijjártó Péter külügyminiszter a Salon24 c. lengyel lapnak, 2017.)

"Russia! Show us your better face!" (Tiltakozó tábla Szijjártó Péter mögött, a grúziai orosz agresszió elleni Fidelitas-tüntetésén, 2008.)

 

Eljött a 72 órás ultimátum vége, és felmerül az emberben: lehet, hogy kivételesen a Fidesznek van igaza, és "Gyurcsány Ferenc egyszerűen meghülyült"? Ha nem, miért csinálja, amit csinál? Mert ha az ő logikáját alkalmazzuk saját magára is, hogy tudniillik Orbán Viktornak nyilván van racionális oka a Moszkva-párti fordulatra, akkor nyilván neki is van racionális oka azt állítani, hogy a Kreml valamivel zsarolja Orbánt, és ő látott is erről dokumentumot. De hogy pontosan mit, azt sajnos nem árulhatja el. Miért is nem? Kinek jó ez?

De nem, vegyük komolyan Gyurcsány Ferencet. Dacára annak, hogy volt már nem egy, bizonyítékot végül nem prezentáló performansza. Például amikor azt állította, ő tudja, ki szivárogtatta ki elhíresült beszédét (az állítólag három nevet tartalmazó borítékot Mesterházy Attila megsemmisítette), vagy amikor tavaly ősszel közölte, a Fidesz megpróbált pénzt kínálni az ellenzéknek, a kvótanépszavazási igenért cserébe. És persze, lehet mindez kommunikációs gigablöff is, elvégre a legújabb ifjúsági protesthullám elsöpörte őt is, a tiltakozás már nem az eddigi ellenzék nyelvén szólal meg, kell valami eredetit produkálni. De nem.

Vegyük komolyan Gyurcsány Ferencet. Aki először egy hete, pártja békéscsabai fórumán állította: Orbán azért lett Putyin "legfőbb pártfogója", mert az orosz elnöknek "olyan bizonyítékai vannak Orbán Viktor ellen, amivel a kormányfő zsarolhatóvá vált". Az ATV-ben aztán nagyon kedvesen mosolygott Rónai Egonra, de közölte, "tudok olyan adatot, amit most nem kívánok Önnel és a nézőkkel megosztani". Hát akkor? Marad a sejtetés. Illetve annál kicsivel több, mert a szerző érezhetően nagyon akar nekünk mondani valamit, mégiscsak.

"Igaza van, tudok valamit, hogy szembesítették Orbán miniszterelnököt bizonyos tényekkel, dokumentumokkal, amelyek kínosak őrá nézve, ahhoz, hogy legalábbis ötször megfontolja, hogy teljesítse-e Putyin elnök kérését" – állította a DK-elnök, aki a műsorvezető kérdésére ("Ön látta ezeket a dokumentumokat?") elismerte, hogy "valamit láttam", és ha ezért őt beperlik, akkor

egy igazságszolgáltatási folyamatban be tudja bizonyítani, hogy igaza van.

Rónai még rékérdezett, vajon Orbán állítólagos ügynöki beszervezettségére utal-e, Gyurcsány ismét csak sokat sejtetően annyit mondott, hogy "még ez is meglehet". És nem tette hozzá, hogy ezt az urbánus legendát már sokszor megcáfolták, az Orbánt a 80-as évek elején társadalmi kapcsolatként nyilvántartó "A" karton léte még semmit nem bizonyít.

Elmondta viszont hétfői sajtótájékoztatóján, hogy ő régóta tud ám erről a zsarolásos történetről, éspedig onnan, hogy "hosszú évekkel ezelőtt, magas szintű, hiteles forrásból" kapott szóbeli tájékoztatást arról, hogy Oroszország "megfelelő szervei információkkal rendelkeznek a Fideszhez és személyesen Orbán Viktorhoz köthető törvénytelen pénzmozgásokról". Akkor ugye mégsem ügynökügyről van szó, hanem nettó korrupcióról, hiszen ezek az információk

rávilágítanak a párt és elnökének törvénytelen és tisztességtelen finanszírozására.

Mint elmondta, az akkor hallott sztorira semmi bizonyíték nem volt, most viszont "közvetítőkön keresztül betekinthetett egyes dokumentumok másolatába, és amit látott, az hitelesíti a sok évvel korábbi közlést".

Majd ezen dokumentumok létének, ezen tudás birtokában a volt miniszterelnök átment offenzívbe, és felszólította Orbánt: "vagy tisztázza magát, vagy pedig 72 órán belül perelje be őt", ugyanis bizonyítani csak akkor tud, ha az ügy a már említett "igazságszolgáltatási folyamatba" kerül. Miért is? Annyira azért nem kóserek a forrásai, a magyar közvetítők, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszak legkomolyabb hazaárulási ügyét kirobbantsák, csak akkor, ha maga a miniszterelnök teszi meg az első lépést? De miért tenne ilyet Orbán?

Az ultimátum lejárt, de mi történik akkor, ha most eltelik egy nap, öt nap, három hónap, és a) a közvetítők továbbra is csak ülnek a doksijaikon, b) a Gyurcsány által "Oroszország zsarolható ügynökének" nevezett Orbán nem tesz feljelentést? Az a helyzet, hogy az égvilágon semmi. Orbánról lepereg egy bizonyíték nélküli vádaskodás – mert az a logika ugyebár véletlenül sem jogállami,  hogy "amennyiben a miniszterelnök nem indít jogi eljárást, a DK elnöke igazoltnak tekinti vádjait". A hallgatás beleegyezés? Really? A vád bizonyítása véletlenül nem a vádló dolga?

Ja, apropó jog, jut eszembe. Tudós barátom hívta fel a figyelmemet arra az apróságra, hogy ha Gyurcsány Ferenc valóban hitelesnek tartja az általa megismert korrupciós bűncselekményt, ha tehát az általa látott okiratokban vesztegetés, vesztegetés elfogadása, befolyás vásárlása, befolyással üzérkedés merül fel, akkor neki mint hivatalos személynek (elvégre országgyűlési képviselő) a Btk. 300.§-a alapján feljelentési kötelezettsége van:

Az a hivatalos személy, aki e minőségében hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy még le nem leplezett vesztegetést (...) , befolyás vásárlását vagy befolyással üzérkedést követtek el, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz feljelentést, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ez a három év azért nem elhanyagolandó szempont, úgyhogy jó lenne végre látni a vonatkozó feljelentést éppúgy, mint azokat a dokumentumokat, amik – ha igaz – a feljelentést megalapozzák.

Elképzelni sem tudom, kik informálhatták Gyurcsányt hosszú évekkel ezelőtt szóban egy ilyen ügyről, de ha az ő kormányzati éveiről beszélünk, akkor az emberben nyilván felmerül Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter neve éppúgy, mint mondjuk Galambos Lajos ex-NBH-s főigazgatóé, a gond csak az, hogy ők (és más volt titkosszolgálati vezetők) jelenleg épp az elhíresült kémkedési per másodfokú tárgyalására várnak. Talán emlékszünk, Galambos Lajost konkrétan azzal vádolják, hogy bolgár szakembereknek álcázott orosz hírszerzőknek tette lehetővé azt, hogy megismerjék a magyar elhárítás egyes adatait.

Ha viszont Gyurcsánynak arról az Orbánt is érintő kompromat-ügyről van plusz tudása, amit az Átlátszó derített fel alaposan az elmúlt hónapokban az orosz Insider hírportál információi nyomán, akkor pláne neki kell gyűrkőznie: egyelőre mindenki mindent cáfol. Szemjon Mogiljevics orosz, khm, vállalkozó írásban azt, hogy kenőpénzt fizetett volna Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitánynak, Pintér Sándor szóban azt, hogy valaha kapott volna ilyen orosz maffiapénzt, és ugyanezt cáfolja a portál által hírbe hozott Juszt László újságíró is.

Marad – egyelőre minden bizonyíték nélkül – a sztori egy Orbán Viktor nevű fiatalemberről, aki 1994-ben egy német bűnöző óbudai lakásán, annak unszolására átveszi egy orosz maffiavezér egymillió német márkát tartalmazó táskáját ("Mogiljevics ezt a »választási kampányt fordító hozzájárulásnak« nevezte"). Már ha egyáltalán ehhez kapcsolódik Gyurcsány sztorija.

Így is eleget tudunk arról, kinek az egyértelmű hatására tesz miket a magyar kormányfő, tudjuk, ki és mi inspirálta a civilek és a CEU elleni hadjárat tényét és nyelvezetét, tudjuk, kikkel kötöttek a hátunk mögött titkos paksi atomalkut, tudjuk, kinek az érdeke az EU-n belüli állandó zavarkeltés, a nacionalista pártok térnyerése, tudjuk, melyik ország állampolgárai jöhettek hozzánk ezrével magyar vízummal minden kontroll nélkül, tudjuk, melyik országra nem tekintünk fenyegetésként, pont, és tudjuk, kinek a médiatechnikáit követi az álhírgyáruk.

De ha Gyurcsány Ferenc többet tud mindannál, mint amit a nyilvánosság előtt sejtet, akkor arra kérjük, álljon elő a farbával, világítsa meg eme példátlan fideszes hazaárulás vagy hűtlenség hátterét, plusz tegye meg feljelentését. Ha blöfföl, akkor viszont arra kérnénk, hogy álljon fel pártelnöki székéből (ami amúgy sem ártana, mert sokakat távol tart az ellenzéktől), ugyanis ezt így, ebben a formában nem lehet. A bizonyítatlan, lebegtetett vád csak tovább rombol mindent, politikai haszna nincs. Megint a fideszék jártak jól.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megnősült a „Szikla”

Megnősült a „Szikla”

Szabó Győző: Már nem érdekel, hogy mit gondolnak rólam

Szabó Győző: Már nem érdekel, hogy mit gondolnak rólam

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Halálra gázolt egy kerékpárost a villamos Budapesten

Halálra gázolt egy kerékpárost a villamos Budapesten

Sok értelme lenne megvenni Grönlandot, már ha eladó

Sok értelme lenne megvenni Grönlandot, már ha eladó

Továbbra sem megy Andy Murrey-nek

Továbbra sem megy Andy Murrey-nek