szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meg kellene vonni Magyarországtól a szavazati jogot, mivel nem tartja tiszteletben az Európai Unió értékeit – egyre többen javasolják ezt az Európai Parlamentben.

Az EP különféle politikai blokkjaiból érkező információk alapján a Politico úgy véli, a képviselők többsége támogatna egy olyan határozatot, amely a 7-es cikkely aktiválását sürgeti, válaszul a lex CEU elfogadására. A szankciókat javasló kezdeményezésről, amelyet a szocialisták és demokraták, a liberális ALDE, a Zöldek és a szélsőbalos GUE nyújtottak be, a szerdai plenáris ülésen dönthetnek.

Lehetséges, hogy az Európai Néppárt (EPP), a Fidesz pártcsaládjának néhány képviselője is megszavazza a lépést. Például Frank Engel, aki azt mondta: a parlament nem tehet úgy, mintha mi sem történt volna. "Nem nézhetjük tovább tétlenül, ahogy Magyarország tekintélyelvű kormányzásba csúszik" – magyarázta. Azt is közölte, azért támogatná a javaslatot, mert az intézményi nyomást helyezne Orbán Viktor kormányára, hogy új strukturális párbeszédet kezdeményezzen.

Maga az EPP is benyújtott egy állásfoglalásra irányuló indítványt az EP-nek, abban azonban nem szerepel a 7-es cikkely aktiválása.

A Lisszaboni Szerződés 7-es pontjának célja az unió alapértékeinek védelme. Ha egy tagállam ezeket súlyosan és folyamatosan megszegi, az aktiválási folyamat során felfüggeszthetik a tagságával járó bizonyos jogait, például a szavazatit az Európai Tanácsban. Sosem volt még példa arra, hogy ezt a "nukleáris opcióként" emlegetett folyamatot elindítsák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Erős tavaszra számíthat az ingatlanpiac

Erős tavaszra számíthat az ingatlanpiac

Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni

Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni

Koronavírus-fertőzésben meghalt a svéd drámaíró, Lars Norén

Koronavírus-fertőzésben meghalt a svéd drámaíró, Lars Norén