szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Andrew M. Cuomo ezt közleményben jelentette be.

Kész tárgyalásokba kezdeni a magyar kormánnyal annak érdekében, hogy a Közép-európai Egyetem folytathassa működését Budapesten – derül ki a kormányzó közleményéből.

Cuomo ebben röviden megmagyarázta a kialakult helyzetet is. Mint írta, a magyar kormány nemrégiben olyan törvénymódosítást fogadott el, amely ellehetetlenítené a CEU további működését, és amely ellentmond a 2004-ben Magyarország és New York állam között köttetett nyilatkozatnak is. Ebben az áll, hogy a felek támogatják a CEU-t abban, hogy magyarországi akkreditációt szerezzen, miközben megtartja amerikai intézményi státusát.

"A magyar kormány nyilvánosan kijelentette, hogy a CEU jövőjéről csak az illetékes amerikai hatóságokkal tárgyalnak, amelyek ez esetben New York államot jelentik. A kormányzó üdvözli a lehetőséget arra, hogy megoldják ezt az ügyet, és késlekedés nélkül megkezdjék a párbeszédet a magyar kormánnyal."

Reagált a CEU

"Reméljük, hogy a magyar kormányzat pozitívan reagál majd. A kezdetektől fogva hangsúlyozzuk, hogy a megfelelő megoldást egy New York állam és Magyarország közötti új megállapodás jelentené. Bízunk benne, hogy elérhető egy olyan, a 2004-es megállapodásra alapuló megegyezés, amely garantálja a CEU tanszabadságát és megerősíti szerepét, mint – ahogy Cuomo kormányzó fogalmaz – az >>amerikai-magyar együttműködés szimbóluma<<" – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

A Cuomo által szignált közlemény szerint a budapesti Közép-európai Egyetem az amerikai-magyar együttműködés szimbóluma, egy olyan egyezmény pedig, amely biztosítja az intézmény szabadságát, mindenki érdeke.

A kormányzó egy nappal azután adta ki közleményét, hogy Washington ismét felszólította a magyar kormányt: vonja vissza a CEU-törvényt, mert az diszkriminatív, és hátrányos követelményeket támaszt Amerikában akkreditált intézményekkel szemben, és fenyegeti a kutatási szabadságot és függetlenséget. Azt is hangsúlyozták, hogy a magyar kormánynak közvetlenül az érintett felekkel kell tárgyalnia az intézmény jövőjéről, mivel az amerikai kormánynak sem jogköre, sem szándéka nincsen belépni a CEU vagy más egyetemek működéséről folytatott tárgyalásokba.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium erre válaszul azt közölte: sajnálatosnak tartja, hogy az amerikai kormányzattól nem érkezik támogatás a megoldás megtalálására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől

A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől

Megint elhalasztották az új Mission: Impossible és a Top Gun 2 premierjét

Megint elhalasztották az új Mission: Impossible és a Top Gun 2 premierjét

EUobserver: A járvány komolyan árthat a kelet-európai populistáknak

EUobserver: A járvány komolyan árthat a kelet-európai populistáknak