szerző:
Zelki Benjámin

Bejutottunk az egykori Újpesti Dózsa 1993 óta üresen álló volt teniszstadionjába, ahol állítólag újabb építkezések kezdődnének, pedig még véget sem értek a Margitszigeten a vizes vébéhez kapcsolódó felújítási munkák. Ezekre amúgy egy szavunk nem lehet: a fákra nagyon vigyáztak, a meglevő épületeket felújították, rengeteg helyen vízáteresztősre cserélték a sétányok burkolatát, napernyőkkel védett, új napozóágyakkal ellátott kiülős helyeket is kialakítottak.

„Ó, hát állandóan jönnek ide fontos emberek nagy tervekkel, legutóbb másfél hónapja voltak itt, érdeklődnek a teniszstadion állapotáról, majd elmennek, és többet nem látták őket” – kommentálta nekünk a helyzetet egy a stadion jelenére és múltjára rálátó, férfi, de kérte, hadd őrizhesse meg inkognitóját. Az még kérdés tehát, hogy mit hoz a jövő, de a jelen biztosan az építkezésről szól még – az Árpád híd felől érkezve a szigeten rögtön földmunkákat végző markolókat pillantottunk meg, majd utunk során végig feltúrásokkal, éppen alakuló virágágyásokkal, teherautókkal találkoztunk pénteken, amikor végigjártuk a Margitszigetet, hogy megnézzük, mit kapunk nemsokára a "Margitsziget megújítása" címén a vizes vébéhez kapcsolódóan. A feltúrások mennyisége amúgy egyáltalán nem meglepő, hiszen már a bejáratnál tábla fogadott minket, mely felhívja a figyelmet arra, mi zajlik a szigeten.

©

Egy bökkenő van, ez a tábla május 31-i határidőt írt, tehát a munkák csúszásban vannak. Ez volt azonban az egyetlen rossz, amit mondani lehet az állapotokról, ami amúgy ellenkezett a várakozásainkkal, hiszen előző nap éppen a vizes vébéhez kapcsolódó betonsivataggá silányított, borzasztóan félretervezett pesti rakparti sétányt jártuk végig. A Margitsziget megújításával azonban - ha átadják majd - úgy tűnik, a vizes vébéhez kapcsolódó eddigi talán egyetlen olyan projekt fejeződik be, amellyel tényleg profitálnak majd a városlakók – mert a Duna Aréna nem annyira a nagyközönségnek, mint inkább a sportolóknak lesz hasznos.

Tényleg jobb lett a sziget

Sok újdonságba botlottunk utunk során a Margitszigeten: vízáteresztővé váltak pl. a sétányok, erre egy a nap mint nap ide futni és biciklizni járó úr hívta föl a figyelmünket. Azt is elmondta, hogy a beruházás keretében megvalósul végre a terület csatornázása is „ami azt jelenti, hogy eddig egyáltalán nem volt szennyvízelvezetés a Margitszigeten, ezt például tudták?” – kérdezte (Tudtuk, például írtunk erről, amikor beszámoltunk arról, hogy a felújítási munkákban a miniszterelnök apjának cége is részt vesz). Sok helyen javítottak az eddigi térelrendezésen, a dzsuvás bokrokat megtisztították és több eddig kihasználatlan teret is feljavítottak.

©

A Margitszigeten tényleg másképp zajlanak a dolgok, mint a Liget-projektben: nem épültek új épületek, csak a már meglévők újultak meg, nem vágtak ki fákat, viszont a rekreációra való felület tényleg sokkal jobb lett. Reméljük, ez így lesz a teniszstadion építésénél is, ha tényleg lesz belőle valami. Megújultak a régi büfék, a Palatinus, és a Hajós Alfréd uszoda is. Teljes átépítés alatt áll – és úgy tűnik, ez van a leginkább csúszásban - a Holdudvar épülete.

©

„Állítólag itt lesz majd a sajtóközpont a vizes vébé idején” – mondta korábban egy művezetőnek látszó ember az építkezésről. Ugyanakkor nem is tüntettek el használaton kívüli romos épületeket, pedig ezekből is van pár a Duna partján, a Holdudvar után a gazzal benőtt teniszpályák, majd utána a rossz állapotú Európa-ház. Megújították viszont a játszóteret a Parkmozi köznél.

©

A Hajós uszoda mellett parkolónak tűnő, új, eddig nem létező térkőfelületet alakítottak ki. Az általunk megkérdezett munkás azonban megnyugtatott minket, hogy csak ideiglenes, a vébé idejére kialakított tárolóhelyeket látunk, melyeket utána elbontanak.

©

A legjobb helyre a Margit híd felé haladva, a szökőkutak előtt értünk el, itt napernyő alatti nyugágyakat és félreeső napozóhelyeket helyeztek el, mögötte óriás, szelfire csalogató Budapest felirattal.

©

Szebb napokra vár a teniszstadion

Sikerült bejutnunk a néhai teniszstadionba is, ahol egykor még Davis-kupa-meccseket rendeztek, ám erre már csak az utcáról is látható szétrozsdásodott lelátók emlékeztetnek. Ezekről egyenként kellett levágni a deszkákat, hogy ne legyen életveszélyes, a salakot pedig, melyen egykor világsztárok mérkőztek, már vastagon benőtte a fű.

©

Összesen tíz pálya volt itt régen – magyarázta nekünk a bennfentes úr – ám a salakot itt is ellepte a gaz, a területet pedig a Főkert használja, már csak tárolóhelyként. A hasznosításhoz azonban mindent, amit most láttunk, el kell bontani és újjáépíteni, illetve körbe is kell szigetelni a területet, hiszen minden víz alá kerül, amikor árad a Duna. Ezek azok az indokok, amiért a befektető kedvű vevőknek mindig elmegy a szándéka – súgja meg informátorunk. De a parkolás sincs megoldva, hiszen – hivatalosan - nem lehet a szigetre behajtani, „azt pedig nem hiszem, hogy a gazdag teniszezők a 26-os busszal fognak járni vagy tíz percet sétálnak a hídnál levő parkolótól” – tette hozzá. Persze ha az itteni versenyeket is úgy rendezik majd meg, mint a legutóbbi budapesti ATP-tenisztornát, akkor ezek az „apró” problémák itt sem fognak számítani.

©

Nem lenne rossz ötlet tehát életet varázsolni a kihalt teniszközpontba, ezzel kapcsolatban viszont az borzolta a kedélyeket, hogy a területet kissé megnövelik és megint feltúrják a fél szigetet, esetleg egy kis fakivágás is lesz. Ha hihetünk Tarlós István főpolgármesternek, ettől azonban nem kell félni: szó nincs a Palatinus területének egy részének, se másnak az einstandolásáról, a helyrajzi számok egyszerűen furcsán vannak megjelölve, ez okozta ebben a félreértést – mondta legutóbbi sajtótájékoztatóján. A tíz pálya egyébként - ahogy korábban is - elég most is a nemzetközi versenyek megrendezésére, ha tehát ezeket újjáépítik, valóban nem kell plusz területet elvenni. A kérdés, hogy ismét megijedtek-e a helyszínt látva a titokzatos úriemberek – a hallomások szerint magának a miniszterelnöknek tetszett meg a helyszín, ez azért nagyobb esélyt ad a megvalósulásra – „itt különben is bármiből bármikor kinőhet egy nagyprojekt” – mondta a kilétét felfedni nem kívánó férfi.

A parton terjeszkednek a vendéglátósok

©

Végezetül meglátogattuk a Sirály csónakházat is, ahol megszólítottuk az egyik kajakost. Régóta ki akarnak innen minket túrni a vendéglátósok - panaszkodott – de mivel műemléki védelem alatt áll az épület, ez nem olyan könnyű. Egyébként egy hostel is működik a csónakházban, elég menő kilátással. A Duna-parti kocsmák is új virágkorukat élik, az egyik teniszpályánál nemsokára megnyílik egy új hely, a Hippie Island, tudtuk meg az evezőstől.

©

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ákos szerint liberális véleményterror van, ő is érzi

Ákos szerint liberális véleményterror van, ő is érzi

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

30 éve volt az utolsó október 23-a, amikor a pártállam még ki tudta mutatni a foga fehérjét

30 éve volt az utolsó október 23-a, amikor a pártállam még ki tudta mutatni a foga fehérjét

Egyre több ország ítéli el a szaúdi újságíró meggyilkolását

Egyre több ország ítéli el a szaúdi újságíró meggyilkolását

Úgy tűnik a multik is rájönnek végre, mennyire fontos a kipihent alkalmazott

Úgy tűnik a multik is rájönnek végre, mennyire fontos a kipihent alkalmazott

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen