szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kifocizták a kétharmados részeket "a lex csicskából", de a lényeg megmaradt: a törvény ellen vétőket plakátonként(!) 150 ezer forintra bírságolnák, hirdetési kedvezményekhez pedig csak rajtuk keresztül juthatnak a pártok.

Kétharmados passzusok már nem, csak egyszerű többséget igénylő részek kerültek bele abba a pártkampányról szóló módosító javaslatba, amelyet a Hír TV tett közzé csütörtök este. A módosítóval a kormánypártok a plakáttörvény (fideszül Lex Csicska) várható, Lázár János miniszter által is előrejelzett bukását igyekeznek elkerülni.

A javaslat, amely már a Törvényalkotási Bizottság honlapján is olvasható, péntek reggel kerül a tövényalkotási bizottság elé (ahová kerülnie kell egy jogszabálynak, ha azt a köztársasági elnök visszaküldi - mint történt ez a plakáttörvény esetében).

A javaslat megtartotta a korábbi törvényváltozat sarokkövét: a pártok csak az előző év listaárán hirdethetnek, tehát kedvezményesen nem. Kedvezményes hirdetési lehetőséghez az új tervezet szerint csak közbeszerzési eljárás lefolytatásával juthatnak, a közbeszerzések azonban központi, kormányzati intézményeken keresztül futnak.

A törvény ellen vétőket súlyos, plakátonkénti 150 ezer forintos bírsággal sújtja, az nem volt világos a tervezet szövegéből, hogy a reklámozót és a hirdetési felület kezelőjét egyenként bírságolják ekkora összegre, vagy a két szereplőnek össze kell dobnia a pénzt.

A civil szervezetekre, mint például a CÖF, a javaslat továbbra sem vonatkozik.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba. Július 15-ig adnak "türelmi" időt a meglévő hirdetési szerződések kifuttatására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb engedményt kaptak az autósok, ezúttal Budapesten

Újabb engedményt kaptak az autósok, ezúttal Budapesten

Kiderült az elektromos Ford Mustang Mach-E valós hatótávja

Kiderült az elektromos Ford Mustang Mach-E valós hatótávja

Tényleg veszélyes készpénzt használni járvány idején? Itt a legújabb válasz

Tényleg veszélyes készpénzt használni járvány idején? Itt a legújabb válasz