szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tumblren mutatott rá valaki, milyen sok párhuzamosság fedezhető fel az Index és az Origo mai metrótudósítása között.

Eleve meglepő, hogy az Origo, ez a kormányzati kommunikációval szoros összhangban működő propagandalap foglalkozik a mindennapi életünket érintő botrányos jelenséggel tökéletesen működő rendszerünkbe csúszó apró gikszerekkel, mint amilyen a 69 milliárdért felújított 3-as metró potenciálisan életeket is veszélyeztető hibasorozata. Így tulajdonképpen pozitív jelenségnek is értékelhetjük, hogy a metró leállásáról szóló hírüket a címlapon is elhelyezték.

A Tumblren mutatott rá valaki, milyen sok párhuzamosság fedezhető fel az Index és az Origo mai metrótudósítása között. Szemlézni márpedig úgy illik, hogy az ember nem vág ki és illeszt be a saját cikkébe teljes szövegrészeket, esetleg egy-egy szót kicserélve, hanem megrágja, újrafogalmazza a laptárs értesülését. Hivatkozással – ami az Origo cikkéből nyilván kimaradt. (Az Index munkatársa rajta volt az ominózus, Nyugatinál zárványosodott metrón, az ő beszámolóját mi is igyekeztünk az előbbi szabályok szerint szemlézni.)

A lopás különösen meglepő az Origótól, amely a tulajdonosváltás idején nem győzte dehonesztálni az Indexet, propagandista-öntudattól áthatva, a Fidelitasszal versengve Simicska Lajos őrkutyájának beállítani a megmaradt független újságok egyikét.

Mégis ráfanyalodnak nemcsak az őrkutya információjára, hanem a nyelvhasználatára is. Ilyen az, ha egy lapnál nem dolgoznak valódi újságírók.

Íme a gyűjtés:


Index: Munkatársunk a szerelvényen volt, azt tapasztalta, hogy a metró nagyjából 10-12 percig állt az állomáson zárt ajtókkal
Origo: Több utas azt írta, a metró nagyjából 10-12 percig állt az állomáson zárt ajtókkal.


Index: Eközben nem történt semmi azon kívül, hogy a metró vezetője a hangosbemondókban 6-8-szor elnézést kért (…)
Origo: Eközben nem történt semmi azon kívül, hogy a metró vezetője a hangosbemondókban hatszor-nyolcszor elnézést kért.

©

Index: Két metrókocsiból végül úgy jutottak ki az utasok, hogy két izmosabb férfi szétfeszítette az ajtót.
Origo: Két metrókocsiból végül úgy jutottak ki az utasok, hogy két izmosabb férfi szétfeszítette az ajtót (…)


Index: A vezető végül végigment a kocsin, és mechanikusan, kívülről kinyitotta a többi ajtót.
Origo: A vezető végül végigment a kocsin, és mechanikusan kinyitotta a többi ajtót.

Ahogy Digidugi a Tumblr-en megjegyzi, az a rész kimaradt az Origo cikkéből, hogy: "a zsúfolt kocsiban feszült hangulat volt, többen fideszezni, mészároslőrincezni, bezzeg a nyolcvanasévekebenezisjobbvoltozni kezdtek".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!