szerző:
hvg.hu

Karlik Cintia szerint az első szabad vonulás nagy vizsga lesz a magyar demokrácia számára, és a résztvevők nem hagyják magukat megfélemlíteni.

A 2017-es Budapest Pride attól lesz különleges, hogy sok év után először nem kordonok között vonulnak majd a résztvevők, nem lesz hermetikus területlezárás – mondta a 24.hu-nak adott interjúban Karlik Cintia szóvivő.

Szerinte a korábbi kordonozás korlátozta a gyülekezési jogot az, hogy a rendezvényhez nem lehetett szabadon csatlakozni, illetve nem lehetett azt elhagyni. Lehet azon vitatkozni, hogy a biztonság felülírja ezeket a jogokat, de létezik költséghatékonyabb és az alkotmányos jogainkat kevésbé sértő megoldás is, valamint a kordon sem jelent egyébként teljes biztonságot – tette hozzá.

Karlik Cintia azt mondta: biztosak a rendőrség és a saját maguk felkészültségében is, emellett idén 250 menetkísérőjük lesz és 50 kamerás jogi megfigyelőjük, akiknek az lesz a feladatuk, hogy rögzítsenek minden esetleges atrocitást. Utóbbi szerinte elrettentő és egyben visszatartó erejű, de nem számítanak arra, hogy erőszakossá válnának az ellentüntetők, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom fenyegetése ellenére sem.

A szóvivő elismerte: a rendőrség az utolsó pillanatban hozhat olyan döntést, hogy mégis kordonok közé tereli a Pride-ot, de elmondása szerint ők akkor sem fognak kordonok között vonulni, és van néhány forgatókönyvük erre az esetre.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor 2007-es, „kordonbontós” nyilatkozatát idézte: „vártunk, türelmesek voltunk, de mindennek van határa”. A mostani miniszterelnök akkor hozzátette: elérkezett az a pont, amikor példát kell mutatni demokráciavédelemből. Karlik Cintia szerint tíz év telt el az akkori kijelentése óta, és ezt most ők is így gondolják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Gulyás Gergely: Kizárt, hogy egy fideszes politikus is ott legyen a Pride-on

A Fidesz alelnöke szerint hiába sikeres a pártja, mégsem elég vonzó a fiataloknak, és ezen változtatni kell. Gulyás Gergely a Magyar Időknek adott interjúban beszélt arról is, hogy Németh Szilárd „teleszülős” nyilatkozata „stílusvitát” váltott ki, bár tartalmilag egyetért vele. A politikus az is közölte, hogy az idei Pride helyszínét messziről elkerüli majd.