szerző:
hvg.hu

Kigyulladt egy lakás szerda délelőtt a hetedik kerületi Péterfy Sándor utca egyik többszintes házában. A tető teljesen megsemmisült.

Tégladarabok, cserepek zuhantak le az égő épületről, a lángok a tetőre is átterjedtek és teljesen elborították. A negyedik emeleti lakásból lángnyelvek csaptak ki és fekete füst áramlott kifelé. A tüzet daru segítségével is oltották az utcáról - jelentette munkatársunk a helyszínről.

©

A katasztrófavédelem oldala szerint a kigyulladt lakásból két ember jött ki. Megerősítették: több oldalról támadva, emelőkosárra szerelt vízsugárral is oltották a lángokat.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a Péterfy Sándor utca és a Hernád utca kereszteződésében lévő ötszintes házban égett teljes terjedelmében egy lakás és a tető, a két helyen párhuzamosan folyik az oltás. A tűzoltók nagy erőkkel vannak a helyszínen, a házat kiürítették. Eddig két sérültről tudnak, ők vélhetően füstmérgezést szenvedtek – tette hozzá.

A kereszteződést és környezetét lezárták. A tűz okáról egyelőre nincs hír.

Később azt is közölték, a negyedik emeleti 100 négyzetméteres lakás pedig teljesen kiégett. A lakásból átterjedt a tűz a tetőtérbe is, ennek következtében a tetőszerkezet 400 négyzetméteren károsodott. A lángok megfékezésében 44 tűzoltó vett részt tizenöt járművel. 

A tűzoltók húsz embert kísértek ki az épületből. Két felnőtt és két gyermek sérült meg a tűzben, őket füstmérgezés gyanújával kórházba vitték - közölte Kisdi Máté. 

A VII. kerületi önkormányzat szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a Péterfy Sándor utca 40. szám alatti épületben keletkezett a tűz miatt nyolc lakás - négy a harmadik emeleten és négy a negyedik emeleten - vált lakhatatlanná. Az önkormányzat az érintett lakóknak felajánlotta, hogy ideiglenes elszállásolja őket a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Csengery utcai diákotthonában. 

Az MTI kérdésére elmondták, ketten éltek a lehetőséggel, további 14 ember saját maga oldotta meg elhelyezését.

 

Munkatársunk fél egy előtt azt tapasztalta a helyszínen, hogy a tető gyakorlatilag eltűnt, a tűz akkor már nem égett, füst sem volt, de a tűzoltók a daruról még hűtötték a falakat.

A lakók elmondása szerint délelőtt 10 óra körül ütött ki tűz az egyik negyedik emeleti lakásban, és ők úgy tudják, hogy a légkondicionáló meghibásodása okozott tüzet. A lakásban egy idős nő lakott a fiával, mindketten kijutottak, de a férfi rosszul lett – így tudják a szomszédok.

A lakók elmondták azt is, hogy fel akarták újíttatni a tetőt, és éppen emiatt emelték meg nemrég a közös költséget.

Egyelőre nem tudni, milyen állapotban van a többi lakás, a házba egyelőre senkit sem engednek vissza.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!