Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?

A Nyírő Gyula Kórház, a dél-pesti Jahn Ferenc Kórház és a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház után már a negyedik egészségügyi intézményben állítja megoldhatatlan feladat elé a munkaerőhiány a kórházvezetést. Azt még nem tudni, mi lesz az elfekvőként emlegetett osztály betegeivel.

Június végén bezár a szegedi orvosi egyetemhez tartozó Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Geriátriai és Krónikus Osztályának férfi részlege – tudta meg a hvg.hu.

A kb. 30-40 ágyas osztály működése szeptemberig fog szünetelni, addig csak a sürgősségiről vesznek át betegeket. A bezárás oka, hogy nincs elég szakdolgozó (vagyis ápoló és nővér) az osztályon. Úgy tudjuk, a bezárásról a napokban értesítették a klinikák dolgozóit.

A csúnya szóval élve kvázi elfekvőként funkcionáló osztályon olyan betegeket ápoltak, akiket valamilyen okból nem tudott hazaadni a klinika, például mert otthoni ápolásuk megoldhatatlan lenne. Szegeden nincs kifejezetten ápolási osztály, ezt helyettesíti gyakorlatilag a most bezáró geriátriai osztály. A közelben például Hódmezővásárhelyen van ilyen osztály, az még kérdéses, hogy mi lesz a betegekkel.

©

A munkaerőgondok elsősorban az ápolókat, nővéreket érinti, ezen az osztályon – annak jellegéből fakadóan – kevés orvosi feladatot kell ellátni. Viszont mivel itt elég húzós ápolói munka folyik, ezért a dolgozók nem az IKEA-ba, hanem más osztályokra mennek át.

A klinika honlapján nem találtunk bezárásra utaló információkat. Megkerestük a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ vezetőjét is, de cikkünk megjelenéséig nem erősítette meg értesüléseinket.

Csak festenek, szó sincs bezárásról

Az elmúlt egy hétben ez már harmadik eset, hogy valamelyik kórházban munkaerőhiányra hivatkozva – átmenetileg – bezárnak egy osztályt. Múlt hét kedden a Hír Tv számolt be arról, hogy a dél-pesti Jahn Ferenc Kórház 3-as számú belgyógyászati osztálya a felmondások miatt nem fogad betegeket. A kórház és Ónod-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár cáfolta, hogy emiatt zárt volna be a belgyógyászat, állításuk szerint csak a szokásos nyári festés miatt nem működik a részleg. Az erről kiadott képek mindenesetre nem győztek meg minket: ezeken az látszik, hogy két szaki üres festékes vödrökkel, a padló és a kórházi ágyak, bútorok letakarása nélkül állt neki a felújításnak.

©

Néhány nappal később a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház megbízott igazgatója, Sinkó-Káli Róbert a szoljon.hu-nak arról beszélt, hogy a nyári szabadságolások miatt a kórház belgyógyászati, a krónikus és a rehabilitációs osztályának működése részlegesen szünetelni fog. Másnap a kórházigazgató visszavonta nyilatkozatát, mondván, kiforgatták szavait, a sajtó rémhírt generált, az osztályok rendben működnek.

Nem is olyan rég pedig a Nyírő Gyula Kórház honlapján jelent meg egy tájékoztató, miszerint június 1. és augusztus 31. között a kórház belgyógyászati osztályának közel felén szünetel az ellátás. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó orvos szerint ennek oka nem más, mint az orvoshiány.

©

Nem oldották meg a problémát

A szegedi osztálybezárás Ónodi-Szűcs Zoltán egyik nagy kudarcára is rávilágít. Az államtitkár egyik legfontosabb célkitűzése volt, hogy megteremtse az átjárást az aktív egészségügyi és a tisztán szociális ellátás között: vagyis hogy a kórházak elfekvőként is emlegetett részlegei helyett – mint például a szegedi – szakápolási otthonokban lássák el a jövőben azokat, akik nem szorulnak orvosi ellátásra, csupán szakápolásra.

„Ma rengeteg kórházi ágyon fekszenek olyan, főként idős emberek, akik nem szorulnak aktív ellátásra, a krónikus ágyak nagyobbik részén konkrétan szociális ellátás folyik. Mindez úgy, hogy a bennfekvések indoklásához számos labor- és egyéb vizsgálatokat végeztetnek az intézmények. Ez így nem mehet tovább"

– nyilatkozta korábban Ónodi-Szűcs.

Az erről először beszámoló Magyar Idők által idézett statisztikák szerint évente körülbelül 100 ezer főként idős, önmagáról gondoskodni képtelen embert látnak el kórházakban. A 2011-es adatok szerint a 65 éven felüliek ápolására szolgáló, úgynevezett hosszú ápolási idejű kórházi ágyak aránya Magyarországon 16 százalék volt, miközben egyre több idősotthoni helyre is szakápolásra szorulókat vesznek fel.

Az államtitkár által szorgalmazott átalakításról 2016 elején még előterjesztés is készült, de végül nem tárgyalta a kormány. Maga a probléma azonban, ahogy a szegedi példa is mutatja, nem oldódott meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Örülnöm kellene, hogy parkolási díjat vezetnek be az utcámban?

Örülnöm kellene, hogy parkolási díjat vezetnek be az utcámban?

Mindenki megkapja a fizetős Zoom egyik leghasznosabb funkcióját

Mindenki megkapja a fizetős Zoom egyik leghasznosabb funkcióját

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong