szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A belgyógyászati, a krónikus és a rehabilitációs osztály működését is szünetelteti részlegesen a városbeli Szent Erzsébet Kórház, mert nincs elég orvos, nővér és asszisztens.

"Annak érdekében, hogy a munkatársaink kivehessék nyári szabadságukat, részlegesen szüneteltetni kell egy-egy osztály működését, és így létszámot tudunk megspórolni, a beosztás bruttó keretét tudjuk csökkenteni" – mondta a szoljon.hu-nak Sinkó-Káli Róbert, a jászberényi Szent Erzsébet Kórház megbízott főigazgatója.

Júliusban és augusztusban így a krónikus osztályon 24, a belgyógyászaton 18-20, a rehabilitációs osztályon pedig 15 ágy működését szüneteltetik. Sinkó-Káli hozzátette, hogy erre azért van lehetőség, mert "a nyári hónapokban általában jóval kevesebb beteg érkezik a kórházba, mint az év más időszakában".

De nem csak nyáron van nehéz helyzetben a kórház, folyamatosan létszámproblémákkal küzdenek:

A fiatal orvosok gyakorlatilag eltűntek a rendszerből. Az egyetemi centrumokban ugyan még vannak, de sajnos a vidéki kórházakig már nem jutnak el. Nemcsak a kistérségi, de a megyei kórházak is küszködnek ezzel.

Elmondása szerint alig van már olyan osztály Jászberényben, ahol ne lenne orvoshiány, és már a szülészet is gondba került. "A probléma most a belgyógyászaton a legnagyobb, ahol a minap az osztályvezető főorvos lemondott tisztségéről".

Osztályvezető főorvos mellett nővéreket is keresnek, ugyanis a szakszemélyzet létszáma is elmarad a szükségestől. A kórházvezető elmondta, hogy a már végrehajtott, illetve a tervezett béremelésekkel együtt sem vonzóak még a nővérfizetések.

"Talán, ha a béremelés folyamata tíz évvel ezelőtt megkezdődött volna, akkor lehet, hogy nem tapasztalnánk ilyen létszámgondokat. Rengetegen vállaltak munkát külföldön. Mostanra ugyan a munkaerő kiáramlás üteme már csökkent, de akik kinn vannak, még nem jönnek vissza" – tette hozzá.

A jászberényi intézmény rövid időn belül már a második, ahol felüti a fejét munkaerőhiány, a budapesti Jahn Ferenc kórházból többen az IKEA-ba mentek a magasabb fizetés miatt.

Szó sincs nyári festésről, a Jahn Ferenc Kórház dolgozói tényleg az IKEA-t választották

Az egészségügyért felelős államtitkár álhírnek nevezte, hogy az ápolók és nővérek felmondása miatt be kellett zárni a dél-pesti kórház egyik belgyógyászati osztályát, szerinte csupán a betervezett felújítások folynak. A hvg.hu azonban úgy tudja, szó sincs nyári festésről, a problémás osztályra tényleg lakat került.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!