Riba István
Riba István
Tetszett a cikk?

A CEU mellett más intézményeket is ellehetetleníthet az Oktatási Hivatal. A francia diplomát kínáló Visart és Mod’art iskolák vezetője szerint a hivatal nem ismeri a francia felsőoktatási rendszert. Interjú Tömpe Zoltánnal.

hvg.hu: Francia művészetet és divatot oktatnak Magyarországon, Mi a francia háttere a képzésüknek?

Tömpe Zoltán: A francia vizuális kultúra kiemelkedően magas színvonalú. Azt gondolom, hogy a francia művészeti felsőoktatás megjelenése Magyarországon fontos kulturális misszió. Párizs rangos művészeti főiskoláit képviseljük. A Visart grafikusokat, multimédia tervezőket, kiadványtervezőket, reklámgrafikusokat, vizuális kommunikáció szakembereket képez Budapesten. A Mod’Art pedig a divat fővárosának egyik élvonalbeli divatiskolája, divattervezőket és - Magyarországon egyedüliként - divatmenedzsereket képzünk.

hvg.hu: Az Oktatási Hivatal (OH) tavasszal jelentést készített a Magyarországon működő, külföldi felsőoktatási intézményekről, amely szerint Franciaországban nem ismerik el azokat a diplomákat, amelyeket az önök anyaintézménye kiad, így nem nyújtanak Budapesten sem felsőoktatási képzést. Megfelel ez a valóságnak?

Tömpe Zoltán: Az Oktatási Hivatal téved. Tucatnyi dokumentummal igazoltuk, hogy a Mod’Art és a Visart magánfőiskolák diplomái francia akkreditációval rendelkeznek, tehát ezek Franciaországban elismert felsőoktatási fokozatok. Az Európai Unió felsőoktatási keretrendszerében ezek EQF-6 szintű, vagyis olyan bachelor diplomák, mint bármelyik magyar alapdiploma. A mesterdiplomát pedig Párizsban lehet megszerezni. A mi diákjaink ugyanazt a diplomát kapják, mint a társaik Párizsban, és olyan krediteket szerezhetnek, amelyeket más ottani felsőoktatási intézmények is elfogadnak. Súlyosan téved az OH, amikor azt állítja, hogy Franciaországban csak az állami egyetemek diplomáit ismerik el. Egy független szervezet foglalkozik a magánfőiskolák akkreditációjával, és az akkreditált magánfőiskolai diplomákat is a francia állam nevében adják ki.

©

hvg.hu: Próbáltak kapcsolatba lépni az OH-val és feltárni előttük a valós helyzetet?

Tömpe Zoltán: Amikor közvetett forrásokból érzékeltük, hogy az OH-nak kifogása van a francia művészeti diplomákkal kapcsolatban, akkor konzultációs lehetőséget, személyes találkozást kértünk a Magyar Ekvivalencia és Információs Központ vezetőjétől, Mészáros Gábortól, hogy megismerjük pontos kifogásaikat. Egy rövid emailben elutasított bennünket: „az én jogi álláspontom a hatályos jogszabályokon alapul, és az nem szorul önnel történő egyeztetésre”. Kértünk személyes konzultációt is, ám azt válaszolta: „nem tartanám helyesnek, ha visszaélne referens kollégám idejével”. A Francia Nagykövetség együttműködési és kulturális tanácsosa írt az OH elnökének, s kifogásolta, hogy előzetes egyeztetés és konzultáció nélkül egyoldalú és téves állásfoglalások születtek.

hvg.hu: Milyen francia és magyar diplomát lehet szerezni a képzéseiken? A francia anyaintézményük mennyire elismert Franciaországban és mióta folytat felsőoktatási képzést?

Tömpe Zoltán: Magyar diplomát nálunk nem lehet szerezni. A Visart Paris, illetve jogelődje, az EME 1996 óta, a Mod’Art 2002 óta elismert főiskola Franciaországban. A szakmán belül ezek abszolút elismert, rangos párizsi főiskolák. A gyakorlati művészképzés Franciaországban elsősorban a híres magánművészeti főiskolákon történik. Ha a magyar Oktatási Hivatal nem ismeri el a francia magániskolák diplomáit, akkor gyakorlatilag kizárja szinte a teljes francia művészképzést Magyarországról. A Visart és a Mod’Art háborítatlanul működik Észak- és Dél-Amerikában, Ázsiában, Oroszországban és persze több európai országban. Jelen állás szerint egyedül Magyarországon keletkezett vita az elismerésről több mint 10 éves sikeres működés után.

©

hvg.hu: Mennyire átjárható a diákok számára a magyar és a francia képzés?

Tömpe Zoltán: A képzés teljes mértékben átjárható, a tanmenet azonos és időben párhuzamosan halad. A magyar diákok bármikor folytathatják a tanulmányaikat Párizsban, eltölthetnek ott pár hónapot, szemesztert vagy akár teljes tanévet, befejezhetik a képzést akár Párizsban, akár Budapesten. Ennek egyedüli feltétele a megfelelő nyelvtudás. Minden évben mennek diákjaink Párizsba, a többségük egy idő után visszajön, de van, aki ott fejezi be a képzést.

hvg.hu: Mióta folyik az oktatás önöknél, hányan végeztek eddig?

Tömpe Zoltán: Több mint tíz éve működünk, ezalatt összesen 265 magyar diák kapta meg nálunk a francia diplomáját, 15-20 fő mesterdiplomát is szerzett külföldön. A visartos diákok mintegy negyede már tanulmányai alatt is dolgozott, a többség a végzés után kezdett el dolgozni, de egy éven belül mindenki talált munkát a szakmában. Több mint kétharmaduknak már külföldi megrendelése is volt, negyedük külföldön keresi boldogulását. A modartosok negyede már diákként is dolgozott a szakmában, külföldre a tizedük ment a diploma után. Van néhány modartos diákunk, akik kiemelkedő nemzetközi sikereket értek el, ismert divattervezők lettek, nemzetközi versenyek győztesei, díjazottjai.

hvg.hu: A francia intézmény nemrégen átalakult. Ha sikerül meggyőzni igazukról az OH-t, önök hogyan folytatják képzéseiket, szintén várható átalakulás?

Tömpe Zoltán: Az átalakulás gyakorlatilag egyesülés. Párizsban is és Budapesten is egyesül a két iskola. Ez a fenntartói tevékenység racionalizálásáról szól. Szakmai szempontból nem jelent változást, a két iskola eddig is szorosan együttműködött. Az Oktatási Hivatal eddig sohasem volt barátságos velünk. Jó lenne végre nyugodt körülmények között csak az oktatással foglalkozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

McDaniel-menü: Lázár János dupla félrevezetéssel szereti

A CEU elleni harcban a McDaniel College budapesti kampusza lett a kormányzati bezzegegyetem. Lázár János szerint a liberalizmusát büszkén hirdető intézmény a bizonyíték arra, hogy meg lehet felelni az új törvény előírásainak. Kis utánajárás után kiderült, a hivatkozott egyetem csak akkor tudja teljesíteni az elvárásokat, ha a magyar kormány pár kedves washingtoni mondatot hivatalos megállapodásnak vesz. A jelek szerint addig működhet, amíg Lázárnak kell egy bezzegintézmény.

Az ELTE nem engedi, hogy az Apáczaiban rovarirtás miatt ne induljon el az oktatás hétfőn

Az ELTE nem engedi, hogy az Apáczaiban rovarirtás miatt ne induljon el az oktatás hétfőn

A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt

Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt