szerző:
hvg.hu

A kedden megjelent hirdetőoszlopos verzió után itt az óriásplakátos kivitel. Feladójuk, közzétevőjük még mindig nincs, de beszédes, hogy a Jobbik korábbi plakáthelyein jelentek meg.

A hirdetőoszlopok után csütörtökre óriásplakátokon is megjelentek Budapesten azok a rejtélyes hirdetések, amelyek teljesen anonim módon, kihelyező feltüntetése nélkül hirdetik, hogy „A nép nem betiltható, de a kormány leváltható”.

Az erős ellenzéki üzenet – ahogy arról korábban beszámoltunk – először keddre virradóan bukkant fel a Mahir eddig Jobbik által bérelt fővárosi hirdetőoszlopain.

Bár az elmúlt hónapok plakátügyi adok-kapokját figyelve logikusan ketten: Simicska Lajos NAV által vegzált plakátcége, illetve a kormányellenes kampányát a július közepétől hatályos plakáttörvény miatt megszakítani kénytelen Jobbik állhatott a törvényt frappánsan meghekkelő akció mögött, a hvg.hu-nak mindketten tagadták, hogy így lenne.

©

A Mahír azt írta:

„ez egy magánmegrendelő megbízásából közzétett társadalmi célú üzenet”.

Az ellenzéki párt frakcióigazgatója pedig bár azt mondta, hogy a Jobbiknak a plakáttörvény szombati hatályba lépésével minden szerződéses viszonya megszűnt a Mahirral, tehát nem ő tette közzé a hirdetéseket, azok mondanivalójával a párt

„száz százalékban azonosul”.

Arról, hogy ennél kicsit azért konkrétabb köze lehet a Jobbiknak az akcióhoz, ebben a cikkünkben írtuk le részletesen.

A plakáttörvényt – amely kizárólag közpénzből finanszírozott szervezetek hirdetési tevékenységét korlátozza – a rejtélyes hirdető úgy kerülhette meg, hogy magánszemélyként, vagy magáncégként tetette közzé az üzeneteket. A poszterek jelöletlensége pedig abban játszik a kezére, hogy az üzenetek ilyen formában nem minősülnek politikai hirdetésnek, a törvény szerint a politikai hirdetés ugyanis egy konkrét jelölőszervezet vagy jelölt támogatására ösztönöz, a most megjelent szövegről ez azonban nem mondható el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A pilóták kiakadtak a Ryanair új tervén

A pilóták kiakadtak a Ryanair új tervén

Mit szólna, ha kedvenc márkájáról kiderülne, hogy neve ellenére magyar?

Mit szólna, ha kedvenc márkájáról kiderülne, hogy neve ellenére magyar?

Nemcsak munkanap ez a szombat, hanem melltartómentes is

Nemcsak munkanap ez a szombat, hanem melltartómentes is

Két német műhold az egész Földet letapogatta, lenyűgöző lett az eredmény

Két német műhold az egész Földet letapogatta, lenyűgöző lett az eredmény

Brutális klipet készített Amanda Palmer Harvey Weinstein sötét ügyeiről

Brutális klipet készített Amanda Palmer Harvey Weinstein sötét ügyeiről

Piacra kerülhet a Petroff & Boshiroff parfüm, csak novicsok ne legyen

Piacra kerülhet a Petroff & Boshiroff parfüm, csak novicsok ne legyen