szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A külföldön dolgozó magyaroknak marad a bonyolult regisztráció és a személyes szavazás a kijelölt külképviseleteken.

Továbbra sem fogja megkönnyíteni a külföldön élő magyarok szavazását a kormány mondta Lázár János a csütörtöki kormányinfón.

Mint arról korábban már többször beszámoltunk, míg a határon túli magyarok egy regisztráció után egyszerűen levélben szavazhatnak majd a jövő évi választásokon, addig a külföldön dolgozó, de magyar lakcímmel rendelkező magyar állampolgároknak bonyolult procedúra alapján kell kérniük a külföldi szavazást, amihez személyesen meg is kell majd jelenniük a kijelölt külképviseleten. A határon túliaknak ráadásul már el is indult a regisztráció, sőt Orbán Viktor már levelet is küldött nekik, amelyben szavazásra buzdítja őket.

Az ügyben egyébként tavaly már az Alkotmánybíróság is véleményt nyilvánított, akik szerint viszont nem alkotmánysértő a szabályozás.

Lázár János pedig most azt mondta, a jövő évi választásokig már nem változtatnak a rendszeren, amely szerinte átlátható. Hozzátette, minden tekintetben a választások tisztasága a legfontosabb, és ez volt a legkisebb kockázattal járó és legtisztább megoldás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét börtönbe kell vonulnia a Samsung első emberének

Ismét börtönbe kell vonulnia a Samsung első emberének

Donald Trump úgy döntött, hogy nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát

Donald Trump úgy döntött, hogy nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát

Brexit a gyakorlatban: üres polcok az északír szupermarketekben

Brexit a gyakorlatban: üres polcok az északír szupermarketekben