szerző:
hvg.hu

A külföldön dolgozó magyaroknak marad a bonyolult regisztráció és a személyes szavazás a kijelölt külképviseleteken.

Továbbra sem fogja megkönnyíteni a külföldön élő magyarok szavazását a kormány mondta Lázár János a csütörtöki kormányinfón.

Mint arról korábban már többször beszámoltunk, míg a határon túli magyarok egy regisztráció után egyszerűen levélben szavazhatnak majd a jövő évi választásokon, addig a külföldön dolgozó, de magyar lakcímmel rendelkező magyar állampolgároknak bonyolult procedúra alapján kell kérniük a külföldi szavazást, amihez személyesen meg is kell majd jelenniük a kijelölt külképviseleten. A határon túliaknak ráadásul már el is indult a regisztráció, sőt Orbán Viktor már levelet is küldött nekik, amelyben szavazásra buzdítja őket.

Az ügyben egyébként tavaly már az Alkotmánybíróság is véleményt nyilvánított, akik szerint viszont nem alkotmánysértő a szabályozás.

Lázár János pedig most azt mondta, a jövő évi választásokig már nem változtatnak a rendszeren, amely szerinte átlátható. Hozzátette, minden tekintetben a választások tisztasága a legfontosabb, és ez volt a legkisebb kockázattal járó és legtisztább megoldás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!