szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fideszben azt mondják, még maga Orbán Viktor is tehetetlen a pécsi polgármester ügyetlenségét szemlélve. Leléptetni ugyanis nem tudja. Helyette találták ki a Miniszterelnökségen, hogy a város gazdálkodásának rendbetételére egy stratégiai testületet hoznak létre. Páva Zsolt több ciklust a feltételezések szerint nem kap, de nem csak az ő karrierje bánhatja a helyzetet.

Nem a város van csődben, hanem a helyi Fidesz

– így összegezte a hvg.hu-nak a pécsi városvezetés múlt heti, a helyi és országos közvéleményt meglepő húzását egy a városi szervezet működését jól ismerő fideszes. A baranyai megyeszékhely képviselő-testületének Fidesz–KDNP-frakciója – ahogy arról beszámoltunk – egy hete egy döntéselőkészítő és döntéshozó, stratégiai irányító testületet hozott létre Páva Zsolt polgármester munkájának segítésére.

Bár a polgármesteren és az alpolgármesteren kívül a város két országgyűlési képviselőjéből, Csizi Péterből és Hoppál Péterből álló grémium felállítását hangzatosan azzal indokolták, hogy „a város kellőképpen helyt tudjon állni a település előtt álló feladatok ellátásában, jobban meg tudjon felelni a pénzügyi kihívásoknak, és a helyi gazdaság megerősödése is új lendületet vehessen", az ellenzék, valamint a helyi és országos média egyértelműen a várost csődközelbe vivő polgármester gyámság alá helyezéseként (a radikálisabb magyarázatok egyenesen a kvázi leváltásaként) magyarázták a helyzetet.

A lépést pikáns módon ráadásul Orbán Viktor pécsi látogatása elé időzítették, ami a gyámság-forgatókönyv hívei szerint szintén azt bizonyította, hogy a miniszterelnök tudtával vagy akaratával puccsolta meg Pávát a saját szervezete.

Ki számíthat kire?

A „szappanopera” hátterében ehhez képest fideszes forrásunk szerint teljesen más áll: a város gazdálkodását gatyába rázni hivatott stratégiai testületet közösen, a pártközpont sürgetésére, miniszterelnökségi útmutató alapján ötlötte ki és állította fel a pécsi városvezetés, annak demonstrálására, hogy most már aztán igazán tenni fognak valamit a csődszélre került város eladósodottságának megállítására. Mindezek ismeretében beszédes Orbán Viktor reagálása, aki a történtek másnapján úgy kommentálta a helyzetet, hogy

„aki megcsinálta a bajt, az csinálja meg a rendet is”.

Majd azt is hozzátette: „Pécs nincs jó költségvetési helyzetben, de lehet ránk számítani”.

A fideszesek szerint a frakció és a városvezetők „totális bénasága”, illetve kommunikációjuk „teljes csődje”, hogy a városmentő brigádot sikerült úgy tálalniuk, hogy tíz emberből kilencnek az jött le, hogy a megpuccsolt polgármester kapott gyámot a feje fölé. A csődközelt pedig minden megszólalásukban a korábbi, 2009 előtti baloldali városvezetésre próbálták rátolni, miközben azóta kitelt egy újabb – immár fideszes – „elmúltnyolcév” is.

Amikor még Orbán is tehetetlen

A kialakult helyzetben a Fidesz okkal tarthat tőle, hogy a 2018-as parlamenti, majd az egy évvel későbbi önkormányzati választáson a pécsiek megvonják tőle a bizalmat. Egy a miniszterelnököt ismerő és a pécsi helyzetre is rálátó forrásunk szerint Orbán

„nyilván nem boldog, hogy ekkora pancser áll az ország ötödik legnagyobb városának élén”,

de nemigen tehet mást: gyakorolhatna ugyan nyomást a polgármestere, hogy adja be lemondását, vagy akár a közgyűlésben nagy többségben levő Fidesz–KDNP-frakcióra, hogy szavazzák meg az önkormányzat önfeloszlatását, így demonstrálva, hogy nem tűri, hogy felelőtlenül gazdálkodjon valaki a rá bízott várossal, ám a kialakult helyzetben nem kockáztathat meg egy bizonytalan kimenetelű időközi választást. Országosan ugyan toronymagasan vezet a Fidesz, de a városi adósságon és gyakorlatilag szüntelen helyi botrányokon felpaprikázott pécsiek körében korántsem ilyen jó a helyzet.

Páva kilőve, de Csizi is mehet a levesbe

A legtöbb helyi forrásunk szerint egyébként tévesek azok a „puccs” után ugyancsak széles körben terjedő pletykák is, amelyek szerint Pávának már elengedte a kezét a pártvezetés, és helyette a gyámságot gyakorló csoportot vezető Csizi Péternek osztana lapot. Az tiszta sor – állítják –, hogy a mostani polgármesterre „ráég” a csőd, és két év múlva nem kap esélyt az ismétlésre, de ugyanúgy ráég szerintük a folyamatokat közelről végigasszisztáló, most a stratégiai testület elnökévé előlépett Csizi Péterre is, aki 2010 és 14 között alpolgármesterként, 2014 óta parlamenti képviselőként ül a pécsi közgyűlésben.

A jövőképet egyetlen megkérdezett árnyalta ehhez képest némiképp: szerinte

„a Fideszben még senki nem bukott el posztot pusztán azért, mert hülye, vagy béna volt, kizárólag azzal lehet kiesni pixisből, ha nem bizonyul kellően hűségesnek valaki”.

Viharok a csütörtöki közgyűlésen

A közgyűlés csütörtöki ülésén Hoppál Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő vezetésével rendkívüli tényfeltáró bizottság alakult az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező 7,5 milliárd forintos költségvetési hiány okainak vizsgálatára - jelentette be Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester a városi közgyűlésen, csütörtökön.  Az önkormányzat önfeloszlatását, a városvezetés lemondását sürgető ellenzéki felvetésekkel kapcsolatban azt a kérdést tette fel: "vajon csökken-e a költségvetési adósság, erősebb lesz-e Pécs gazdasága" ennek köszönhetően.

Gulyás Emil (MSZP) önkormányzati képviselő reagálása szerint "elképesztő és felháborító" a tényfeltáró és az önkormányzat irányítását segítő bizottság létrehozása, ezért a képviselő-testület feloszlatását sürgette. Utóbbira Keresztes László Lóránt LMP-s önkormányzati képviselő is javaslatot tett. Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke az ülésen többször hangos bekiabálásokkal követelte a városvezetés lemondását; kivezették a teremből. A képviselő-testület a közgyűlés feloszlatását célzó ellenzéki indítványt nem vette napirendre.

©

A lefaragások mértékét gyaníthatóan előbb tudják meg összegszerűen a pécsiek, mint hogy mekkora adósságból kell is azt ledolgozni: Páva Zsolt polgármestere nyáron öt, Csízi Péter a héten már 7,5 milliárd forintos tartozásról beszélt, az ellenzék szerint viszont több mint húszmilliárd hiányzik a kasszából – úgy, hogy a 2014 előtti önkormányzati adósságkonszolidáció keretében 45,7 milliárd forint tartozást már átvállalt az állam a várostól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!