szerző:
hvg.hu

Németh Szilárd még kedden beszélt arról, hogy Gulyás Márton, Schilling Árpád és Vágó Gábor komoly fenyegetést jelent, az LMP ezért jelenti fel.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje feljelentést kezdeményez Németh Szilárd ellen, mert a Fidesz alelnöke szerinte minősített információval élt vissza.

Németh Szilárd, a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke ugyanis a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülése után sajtótájékoztatón amikor arról beszélt, hogy a magyar titkosszolgálatok szerint komoly kockázatot jelentenek a külföldről pénzelt szervezetek és emberek, példaként kiemelte Schilling Árpádot, Gulyás Mártont és Vágó Gábort, akik szerinte erőszakos eszközökkel akarják elmozdítani a kormányt. "Nyílt forrásokból is fellelhetők azok az emberek, akik azt szeretnék, hogy itt balhé legyen" – mondta Németh Szilárd, aki szerint a megnevezett aktivisták "nagyon komoly fenyegetést" jelentenek.

A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt a hvg.hu-nak azt mondta, ugyan a Németh Szilárd által említett három név elhangzott az ülésen a Belügyminisztérium és a szolgálatok részéről, de nem olyan összefüggésben, hogy bármilyen erőszakos cselekményre készülnének. Azt, hogy akkor milyen kontextusban hangzott el a nevük, Molnár nem árulta el, de az egyelőre nem világos, hogy ezt a három nevet Németh Szilárd elmondhatta-e nyilvánosan, vagy sem.

Az LMP szerint Németh viszont azzal, hogy az ülés után megnevezte a három civil aktivistát, minősített információval élt vissza, márpedig a Büntető törvénykönyv szerint ha valaki minősített adatot jogosulatlan személy részére hozzáférhetővé tesz, büntetőjogi visszaélést követ el.

Az LMP álláspontja szerint Németh Szilárd kijelentései emellett az érintettek becsületét és jó hírnevét is sértik, így a személyiségi jogok érvényesítésében is felajánlották segítségüket az érintetteknek. Hozzátették, a Fidesz rémképgyártása odáig fajult, hogy a legsötétebb pártállami időket idézve stigmatizálnak civileket, ezért, ha bármilyen fizikai erőszak történik, az a Fidesz felelőssége lesz.

Schilling Árpád az ATV-nek azt mondta, egyáltalán nem tűnik normálisnak, hogy az állam hivatalos szerveit képviselő emberek magánszemélyeket nevezhetnek meg mint nemzetbiztonsági kockázat, vagy mint államellenes cselekmények szereplői, ezért fontolgatja, hogy elfogadja az LMP jogi segítségét, és pert indít.

Gulyás a HírTV-nek azt mondta, szerinte ezzel csak a valódi problémákról akarják elterelni a figyelmet, mert ő semmiféle veszélyt nem jelent az államra.

Vágó Gábor szerint a fideszes vezetők remegnek, mint a nyárfalevél, ezért irracionális paranoia lett rajtuk úrrá, amely az ötvenes évek kommunista vezetőire volt még jellemző.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Brexit: rövid halasztást kér Theresa May

Brexit: rövid halasztást kér Theresa May

Drámai részletek derültek ki az egyik lezuhant Boeing tragédiájáról

Drámai részletek derültek ki az egyik lezuhant Boeing tragédiájáról

Trump: A Facebook és a Twitter összejátszanak, hogy elnémítsanak

Trump: A Facebook és a Twitter összejátszanak, hogy elnémítsanak

Már sejteni, ki lehet Paks II. első nagy infrastrukturális tenderének győztese

Már sejteni, ki lehet Paks II. első nagy infrastrukturális tenderének győztese

Most épp egy alig pár napos McLarenben tűnt fel Josh Cartu budapesti milliárdos – videó

Most épp egy alig pár napos McLarenben tűnt fel Josh Cartu budapesti milliárdos – videó

16 lövés a földön fekvő áldozatra – maradt  a rendőr enyhe büntetése

16 lövés a földön fekvő áldozatra – maradt a rendőr enyhe büntetése