szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fidesz elkezdte kifogni a szelet a korrupcióellenes népszavazás vitorlájából, ráadásul az ellenzék is hallgat a kormánypárt frakcióvezetőjére. A kezdeményező most úgy érzi, valójában mindenki saját érdekeit nézi.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Vágó Gábor korábbi LMP-s parlamenti képviselő korrupcióellenes népszavazást kezdeményezett, ahhoz a kérdéshez gyűjtik a támogató aláírásokat, hogy:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?

A gyűjtés hivatalosan vasárnap indult, hétfő reggeli sajtótájékoztatóján pedig a kezdeményezés mögé beálló Momentum is jelezte, országosan ötven, a fővárosban huszonöt pulttal száll be ebbe a kampányba. Mindeközben azonban Gulyás Gergely, a Fidesz leendő frakcióvezetője bejelentette, nincs szükség a népszavazásra, elég egy törvényjavaslatot benyújtani, a kormánypárt is amellett áll, hogy hosszabbodjon a témában az elévülési idő.

Vágó Gábor
©

A hvg.hu megkérdezte erről Vágó Gábort, viszont úgy véli, Gulyás egyszerűen blöfföl, a Fidesz egyetlen célja az, hogy kifogja a szelet az aláírásgyűjtés vitorlájából. „Egyedül az lenne elfogadható, ha a Fidesz megszavazná a Házszabálytól való eltérést, és még a héten átmenne a törvényjavaslat. Minden más csak terelés” – fogalmazott.

Az ellenzéki pártok megfogadták Gulyás javaslatát, a Jobbik már be is nyújtotta törvényjavaslatát, erre készül az Együtt is, ráadásul Fekete-Győr András, a Momentum elnöke eljuttatta saját törvényjavaslatukat is minden frakcióvezetőnek, felszólítva őket: nyújtsák be azt.

Gulyás Gergely
©

Vágó szerint – azzal együtt, hogy az aláírásgyűjtésbe beszállt a Momentum mellett a Párbeszéd, az Együtt, az MSZP és az LMP is – az ellenzék ezzel csak a saját politikai tőkéjét építi. Ráadásul a Momentum 200 ezer aláírást ígért Vágónak, vagyis az összes szükséges szignót összegyűjtenék, amire a volt LMP-s képviselő csak annyit mondott:

derék vállalás.

Fekete-Győr András erről lapunknak azt mondta, azért kell a népszavazás, mert sikeres referendum esetén az három évig köti a parlamentet. És tény, az aláírásgyűjtést a kampányra felkészülésként, mozgósításként is felfogják.

Fekete-Győr András
©

A pártelnök Gulyás Gergely ötletéről azt mondta, annyira kiábrándultak már a kormánypárt politikusaiból, hogy „amit ő mond, azt semmibe vesszük”. A Momentum emellett népszavazást kezdeményezett Polt Péter legfőbb ügyész visszahívhatóságáról is. Két kérdést adtak be, egy harmadik úton, nagyon hasonlóak:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a legfőbb ügyész, az ügyészek és más ügyészségi alkalmazottak jogállásáról és az ügyészi életpályáról szóló 2011. évi CLXIV. törvény 22. § (2) bekezdés a) pontját, amely alapján ha a legfőbb ügyész megbízatása a megbízatási időtartam leteltével szűnik meg, akkor a legfőbb ügyészi jogköröket az új legfőbb ügyész megbízatása kezdetéig gyakorolhatja?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a legfőbb ügyész, az ügyészek és más ügyészségi alkalmazottak jogállásáról és az ügyészi életpályáról szóló 2011. évi CLXIV. törvény 22. § (2) bekezdés a) pontját?”

A kérdéseket Fekete-Győr szerint azért adták be, mert „amíg olyan ember a legfőbb ügyész, aki Orbán Viktor tenyeréből eszik, teljesen mindegy, mi a Büntető Törvénykönyv betűje.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hat lába és két farka van egy nemrég született kutyának

Hat lába és két farka van egy nemrég született kutyának

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában

"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában