szerző:
T. R.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fidesz elkezdte kifogni a szelet a korrupcióellenes népszavazás vitorlájából, ráadásul az ellenzék is hallgat a kormánypárt frakcióvezetőjére. A kezdeményező most úgy érzi, valójában mindenki saját érdekeit nézi.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Vágó Gábor korábbi LMP-s parlamenti képviselő korrupcióellenes népszavazást kezdeményezett, ahhoz a kérdéshez gyűjtik a támogató aláírásokat, hogy:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?

A gyűjtés hivatalosan vasárnap indult, hétfő reggeli sajtótájékoztatóján pedig a kezdeményezés mögé beálló Momentum is jelezte, országosan ötven, a fővárosban huszonöt pulttal száll be ebbe a kampányba. Mindeközben azonban Gulyás Gergely, a Fidesz leendő frakcióvezetője bejelentette, nincs szükség a népszavazásra, elég egy törvényjavaslatot benyújtani, a kormánypárt is amellett áll, hogy hosszabbodjon a témában az elévülési idő.

Vágó Gábor
©

A hvg.hu megkérdezte erről Vágó Gábort, viszont úgy véli, Gulyás egyszerűen blöfföl, a Fidesz egyetlen célja az, hogy kifogja a szelet az aláírásgyűjtés vitorlájából. „Egyedül az lenne elfogadható, ha a Fidesz megszavazná a Házszabálytól való eltérést, és még a héten átmenne a törvényjavaslat. Minden más csak terelés” – fogalmazott.

Az ellenzéki pártok megfogadták Gulyás javaslatát, a Jobbik már be is nyújtotta törvényjavaslatát, erre készül az Együtt is, ráadásul Fekete-Győr András, a Momentum elnöke eljuttatta saját törvényjavaslatukat is minden frakcióvezetőnek, felszólítva őket: nyújtsák be azt.

Gulyás Gergely
©

Vágó szerint – azzal együtt, hogy az aláírásgyűjtésbe beszállt a Momentum mellett a Párbeszéd, az Együtt, az MSZP és az LMP is – az ellenzék ezzel csak a saját politikai tőkéjét építi. Ráadásul a Momentum 200 ezer aláírást ígért Vágónak, vagyis az összes szükséges szignót összegyűjtenék, amire a volt LMP-s képviselő csak annyit mondott:

derék vállalás.

Fekete-Győr András erről lapunknak azt mondta, azért kell a népszavazás, mert sikeres referendum esetén az három évig köti a parlamentet. És tény, az aláírásgyűjtést a kampányra felkészülésként, mozgósításként is felfogják.

Fekete-Győr András
©

A pártelnök Gulyás Gergely ötletéről azt mondta, annyira kiábrándultak már a kormánypárt politikusaiból, hogy „amit ő mond, azt semmibe vesszük”. A Momentum emellett népszavazást kezdeményezett Polt Péter legfőbb ügyész visszahívhatóságáról is. Két kérdést adtak be, egy harmadik úton, nagyon hasonlóak:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a legfőbb ügyész, az ügyészek és más ügyészségi alkalmazottak jogállásáról és az ügyészi életpályáról szóló 2011. évi CLXIV. törvény 22. § (2) bekezdés a) pontját, amely alapján ha a legfőbb ügyész megbízatása a megbízatási időtartam leteltével szűnik meg, akkor a legfőbb ügyészi jogköröket az új legfőbb ügyész megbízatása kezdetéig gyakorolhatja?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a legfőbb ügyész, az ügyészek és más ügyészségi alkalmazottak jogállásáról és az ügyészi életpályáról szóló 2011. évi CLXIV. törvény 22. § (2) bekezdés a) pontját?”

A kérdéseket Fekete-Győr szerint azért adták be, mert „amíg olyan ember a legfőbb ügyész, aki Orbán Viktor tenyeréből eszik, teljesen mindegy, mi a Büntető Törvénykönyv betűje.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Feljelentést tett az LMP Gruevszki ügyében

Feljelentést tett az LMP Gruevszki ügyében

Trumpnak nem sikerült megjegyeznie a tűzvészben megsemmisült város nevét

Trumpnak nem sikerült megjegyeznie a tűzvészben megsemmisült város nevét

130 milliárd forintot tettek a magyarok a matracba három hónap alatt

130 milliárd forintot tettek a magyarok a matracba három hónap alatt

Mostantól csak egy kérdést tehetnek fel az újságírók Trump sajtótájékoztatóin

Mostantól csak egy kérdést tehetnek fel az újságírók Trump sajtótájékoztatóin

25 milliárdot ad a kormány székelyföldi nagyberuházásokra

25 milliárdot ad a kormány székelyföldi nagyberuházásokra

Szaddám Huszeinre emlékező tábla jelent meg Londonban, meglepő felirattal

Szaddám Huszeinre emlékező tábla jelent meg Londonban, meglepő felirattal