szerző:
hvg.hu

A miniszterelnök szerint nincs kivetnivaló az őcsényi emberek reakcióiban, akik nem akarták, hogy menekültek nyaraljanak pár napot a faluban. Orbán szerint annyit hazudtak az embereknek migránsügyben, hogy ha azt mondják, gyerekek fognak jönni, arra azt mondja a magyar, "először a gyerekek, aztán a szülők, aztán a családegyesítés, és ott vagyunk a bajban".

A sok hazugsággal kapcsolatban Orbán Viktor nyilvánvalóan nem magára gondolt, de azért összeszedtünk néhány példát, amely alapján akár ezt is megtehette volna. Nézzük a legfrissebb példát.

  • Soros György arra akarja rávenni Brüsszelt, hogy Afrikából és a Közel-Keletről évente legalább egymillió bevándorlót telepítsen az Európai Unió területére, így Magyarországra is.

A most induló nemzeti konzultáció első pontjával is akad már "némi gond": való igaz, hogy Soros György évekkel korábban egy újságcikkben felvetette az 1 millió bevándorló befogadásának ötletét, viszont tavaly nyáron már "csak" 300 ezer menedékkérő befogadása mellett érvelt, hozzátéve, hogy ez már elég nagy keretszám ahhoz, hogy meggyőze a valódi menedékkérőket arról, hogy ne az életük kockáztatásával próbálják elérni Európát. Ugyanitt Angela Merkelt is bírálta, amiért "nagylelkű lépése" nem volt kellően átgondolt, a több mint 1 millió menedékkérő hirtelen áradata túlterhelte a hatóságok kapacitását, és a közvéleményt a migránsok ellen fordította.

Az EU-nak most sürgősen korlátoznia kell az újonnan érkezők beáramlását, amit csak a gazdasági migránsokkal szembeni diszkriminációval tud megvalósítani

- írta Soros György 2016 júliusában.

Orbán Kötcsén és a Parlamentben is elmondta, a következő években 60 millió illegális bevándorló érkezhet, de kiderült, egy 13 éves, a klímaváltozás következményeit latolgató becsléssel riogatott Orbán. Ezt a 60 milliós számot emlegette csütörtökön Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető is, megemlítve a szubszaharai térséget. Számtalan tanulmányban köszön vissza, hogy onnan 2020-ig az elsivatagosodás miatt ennyi ember kényszerülhet Észak-Afrikába és Európába (nem részletezett arányban), ám ezekben a tanulmányokban még sok tíz- és tízmilliókról írnak világszerte, akiknek a klímaváltozás nyomán el kell majd hagyniuk lakhelyüket.

  • A kormány az elmúlt években szinte mindenkit gazdasági bevándorlónak állított be - hiába érkezett valaki polgárháború vagy háború sújtotta országból -, ezzel párhuzamosan pedig azt szajkózta, a menekültek elveszik a munkát. Ez a tényleg érintett Németországban sem történt meg, a német cégek tavaly arra panaszkodtak, hogy a menekültek nagy része nem kész a munkára, mert nem tud németül és nem magasan képzett. Magyarországon ráadásul akkora a munkaerőhiány, hogy még menekülteknek is akadna munka.
  • A kormány azt is ügyesen elültette mindenki fejében, hogy a migránsok miatt nő a terrorizmusveszély és a bűnözés is, Orbán egy 2015-ös interjúban egyenesen azt állította, az összes terrorista migráns, csak kérdés, mikor emigrált az Európai Unióba - a 77 ember, köztük sok gyereket meggyilkoló norvég - egyáltalán nem bevándorló - Anders Breivikről persze nem tett említést. A túlzó leegyszerűsítésről maga Pintér Sándor belügyminiszter ismerte be egy 2016-os parlamenti válaszában, hogy nem igaz. De legalább azok is félnek, akik még életükben nem láttak egy menekültet sem.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Távozik a Ringier Axel Springert vezető Bayer József

Távozik a Ringier Axel Springert vezető Bayer József

Nem túlzás: tényleg csupakijelzős lesz az Oppo új telefonja

Nem túlzás: tényleg csupakijelzős lesz az Oppo új telefonja

Holnap bejelent valamit a világ legértékesebb cége, lélegzetvisszafojtva várja az iparág

Holnap bejelent valamit a világ legértékesebb cége, lélegzetvisszafojtva várja az iparág

Kivizsgálja az új-zélandi állam a saját felelősségét a tömeggyilkosságban

Kivizsgálja az új-zélandi állam a saját felelősségét a tömeggyilkosságban

12 másodperc, és nyár van – Porsche 911 kabrió menetpróba

12 másodperc, és nyár van – Porsche 911 kabrió menetpróba

Androidos? Azonnal frissítsen a mobiljára, súlyos biztonsági rés tátonghat rajta

Androidos? Azonnal frissítsen a mobiljára, súlyos biztonsági rés tátonghat rajta