szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök szerint nincs kivetnivaló az őcsényi emberek reakcióiban, akik nem akarták, hogy menekültek nyaraljanak pár napot a faluban. Orbán szerint annyit hazudtak az embereknek migránsügyben, hogy ha azt mondják, gyerekek fognak jönni, arra azt mondja a magyar, "először a gyerekek, aztán a szülők, aztán a családegyesítés, és ott vagyunk a bajban".

A sok hazugsággal kapcsolatban Orbán Viktor nyilvánvalóan nem magára gondolt, de azért összeszedtünk néhány példát, amely alapján akár ezt is megtehette volna. Nézzük a legfrissebb példát.

  • Soros György arra akarja rávenni Brüsszelt, hogy Afrikából és a Közel-Keletről évente legalább egymillió bevándorlót telepítsen az Európai Unió területére, így Magyarországra is.

A most induló nemzeti konzultáció első pontjával is akad már "némi gond": való igaz, hogy Soros György évekkel korábban egy újságcikkben felvetette az 1 millió bevándorló befogadásának ötletét, viszont tavaly nyáron már "csak" 300 ezer menedékkérő befogadása mellett érvelt, hozzátéve, hogy ez már elég nagy keretszám ahhoz, hogy meggyőze a valódi menedékkérőket arról, hogy ne az életük kockáztatásával próbálják elérni Európát. Ugyanitt Angela Merkelt is bírálta, amiért "nagylelkű lépése" nem volt kellően átgondolt, a több mint 1 millió menedékkérő hirtelen áradata túlterhelte a hatóságok kapacitását, és a közvéleményt a migránsok ellen fordította.

Az EU-nak most sürgősen korlátoznia kell az újonnan érkezők beáramlását, amit csak a gazdasági migránsokkal szembeni diszkriminációval tud megvalósítani

- írta Soros György 2016 júliusában.

Orbán Kötcsén és a Parlamentben is elmondta, a következő években 60 millió illegális bevándorló érkezhet, de kiderült, egy 13 éves, a klímaváltozás következményeit latolgató becsléssel riogatott Orbán. Ezt a 60 milliós számot emlegette csütörtökön Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető is, megemlítve a szubszaharai térséget. Számtalan tanulmányban köszön vissza, hogy onnan 2020-ig az elsivatagosodás miatt ennyi ember kényszerülhet Észak-Afrikába és Európába (nem részletezett arányban), ám ezekben a tanulmányokban még sok tíz- és tízmilliókról írnak világszerte, akiknek a klímaváltozás nyomán el kell majd hagyniuk lakhelyüket.

  • A kormány az elmúlt években szinte mindenkit gazdasági bevándorlónak állított be - hiába érkezett valaki polgárháború vagy háború sújtotta országból -, ezzel párhuzamosan pedig azt szajkózta, a menekültek elveszik a munkát. Ez a tényleg érintett Németországban sem történt meg, a német cégek tavaly arra panaszkodtak, hogy a menekültek nagy része nem kész a munkára, mert nem tud németül és nem magasan képzett. Magyarországon ráadásul akkora a munkaerőhiány, hogy még menekülteknek is akadna munka.
  • A kormány azt is ügyesen elültette mindenki fejében, hogy a migránsok miatt nő a terrorizmusveszély és a bűnözés is, Orbán egy 2015-ös interjúban egyenesen azt állította, az összes terrorista migráns, csak kérdés, mikor emigrált az Európai Unióba - a 77 ember, köztük sok gyereket meggyilkoló norvég - egyáltalán nem bevándorló - Anders Breivikről persze nem tett említést. A túlzó leegyszerűsítésről maga Pintér Sándor belügyminiszter ismerte be egy 2016-os parlamenti válaszában, hogy nem igaz. De legalább azok is félnek, akik még életükben nem láttak egy menekültet sem.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így érhetjük el a legvágyottabb énünk

Így érhetjük el a legvágyottabb énünk

A Vaterán is sláger a maszk

A Vaterán is sláger a maszk

Orbán tanácsadójának tanácsa: utasítsa Palkovicsot, hogy tárgyaljon az SZFE-s diákokkal

Orbán tanácsadójának tanácsa: utasítsa Palkovicsot, hogy tárgyaljon az SZFE-s diákokkal