szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kedden tárgyaltak a Párbeszéddel, nagyvonalúbb ajánlatot tettek, mint ami Botkáé volt.

Kedd reggel találkozott az MSZP elnöke a Párbeszéd társelnökeivel, akiknek – úgy tudjuk – Molnár Gyula felvetette egy választási párt ötletét. Mi több, azt is, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje legyen a választási párt listavezetője – vagyis a közös miniszterelnök-jelölt. Mindez persze egy első tárgyalás volt, egyelőre nem tudni, kikerekedhet-e belőle bármi. Már csak azért sem, mert a Párbeszéd – vélhetően egyedüliként – elmegy az Együtt Új pólusról szóló, szerdára tervezett egyeztetésére is.

A helyzet persze mindenképpen újnak mondható. Elég arra gondolni, hogy alig egy hete az akkor még szocialista miniszterelnök-jelölt Botka László, a közvélemény-kutatási adatok alapján tett "nagyvonalú ajánlatot" közös listára, amelyen a Párbeszéd összesen három helyet kapott volna, amiből a jelenlegi számok alapján nagyjából egy tényleges mandátum jöhetne össze.

Viszont az is tény: nem most vetődött fel először, hogy a szocialisták beálljanak Karácsony Gergely mögé. A Heti Válasz például úgy tudja, az ötlet felvetődött már Botka jelöltsége mellett is. A zuglói polgármester közben feltűnt egy Botka által szervezett szegedi rendezvényen, és azt mondta, ő az MSZP jelöltje mellett szívesen küzd, ellene viszont nem. A Párbeszéddel egyébként Botka is elkezdte volna az egyeztetést a választási együttműködésről, környezetében a hivatalos megállapodást is rebesgették, ebből azonban nem lett semmi. Esetleges közös jelöltként amúgy nemcsak Karácsony neve vetődött fel korábban, hanem Szél Bernadetté is, még mielőtt megválasztotta volna őt az LMP miniszterelnök-jelöltnek.

Botka távozása után beszéltünk több szocialistával, akik szerint még nincs napirenden a miniszterelnök-jelölt kérdés, szerintük korai is erről találgatni. Mint egyikük fogalmazott, ebben a helyzetben senki nem áll az élre – sem a pártban, sem azon kívül, úgymond a civilek közül. Molnár Gyula pártelnök viszont hétfőn a HírTv-ben azt mondta, azon dolgoznak, hogy legyen közös miniszterelnök-jelölt. Ő a párton belülről Botka Lászlót tudta elképzelni jelöltnek, kívülről pedig olyan embert, aki nem pártpolitikus, és képes lefedni a teljes demokratikus oldalt.

Egy szocialista forrásunk azt mondta, jövő héten találkoznak a Demokratikus Koalícióval is. Hétfőn amúgy megkérdeztük a szocialista tárgyalódelegáció új tagját, Tóth Bertalan frakcióvezetőt is arról, milyen mandátummal tárgyalnak a pártokkal, ő azonban elhárította a választ, és a pártelnökhöz irányított minket. Egy forrásunk viszont azt hangsúlyozta, hogy a pártot immár nem köti a Botka által tett javaslat, amelyben a listás helyek felét osztotta volna szét hat ellenzéki párt között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hont András Itthon

Sok a zászló, hol a tábor: mi a túró van a baloldalon?

Botka László el van vetve. A szegedi polgármester az elmúlt kilenc hónapban újra és újra elmérte saját erejét, pártja hitelét. Nem maradt neki más sikerélmény, mint ideig-óráig uralni visszalépésének okát. Sietnie kell haza, hogy városát legalább megőrizhesse. De mit őrizhet meg a baloldal a 2018-as választási esélyeiből, miközben már a túlélés a tét? Ezen gondolkodott el Hont András.

Koronavírus: 38 beteg meghalt, 989 ember megfertőződött Magyarországon

Koronavírus: 38 beteg meghalt, 989 ember megfertőződött Magyarországon

A Mozilla szerint a Facebookon és a Twitteren múlik az amerikai elnökválasztás tisztasága

A Mozilla szerint a Facebookon és a Twitteren múlik az amerikai elnökválasztás tisztasága

Erdogan: Az iszlám elleni kijelentések a nyugati politikusok sikertelenségét palástolják

Erdogan: Az iszlám elleni kijelentések a nyugati politikusok sikertelenségét palástolják