Windisch Judit
Windisch Judit

Súlyos válságba került Botka László távozásával az MSZP – ami megfigyelőként egyértelmű, azt a pártban is épp így látják. Többen még bíznak abban, hogy a helyzet menthető, de kulcsfontosságúnak tartják, mi történik a következő napokban. Szocialista politikusokkal beszélgettünk arról, miért mondott le Botka, és mi lehet a folytatás? Ahány párttag, annyi vélemény.

A következő 2-3 nap sorsdöntő, ezen múlik a jövő

– mondta vészjóslóan egy szocialista politikus Botka László lemondása után. A szegedi polgármester hétfőn délelőtt fél 10-kor jelentette be, hogy visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől. A bejelentés időzítése meglepő volt, azt viszont a kezdetektől érezni lehetett, hogy Botka mögött nem egységes a párt. Hiába mondta kormányfőjelöltként, hogy vidéken egyre többen támogatják, hiába érvelt azzal, hogy szinte egyhangúlag szavaztak neki bizalmat a kongresszuson, a pártelit egy része mindvégig más véleményen volt, mint ő.

Botka László és kampányplakátja 2017 júniusában
©

A belső feszültségnek két magyarázatát lehetett hallani a pártból. Botka ellenzői a Fidesz érdekeit szolgálják – mondták a jelölt támogatói. Botka volt a felelőtlen, amiért nem törődött a valós támogatottsággal, a lehetőségekkel és kilátásokkal – replikáztak a túloldalról.

"Emiatt lesz újra kétharmada a Fidesznek!"

– ezzel zárta mindkét oldal, hova vezet a másik stratégiája.

Mi lesz az árulózás vége?

A jelentős ellenszél miatt sokan nem hittek benne, hogy Botka listavezetőként éri el a 2018-as választásokat. De a miniszterelnök-jelölt igyekezett, pár napja még azt mondta, nem hátrál meg a támadások miatt, kitart. Be is jelentette a közös listára vonatkozó ajánlatát, majd napokon belül kicsúszott kezéből az irányítás. A párton belüli folyamatok alakulását mutatta Molnár Gyula megszólalása is, aki egy háttérbeszélgetésen azt mondta, szemben Botka Lászlóval ő végső soron elképzelhetőnek tartja, hogy Gyurcsány rajta legyen a közös listán.

"3-4 hónap alatt sikerült leamortizálnunk a jelöltet"

– mondta önkritikusan a párt egy meghatározó szereplője.

Botka Lászlót a lemondása után hiába kerestük, nem akar nyilatkozni. Állítólag azért állt most fel, mert környezete biztatása ellenére "nem akart odacsapni, megtisztítani az asztalt", inkább úgy gondolta, van még két év az önkormányzati választásokig, addig "Szegeden őrzi a lángot". Azért odaszúrt egy izmosat párton belüli riválisainak azzal, hogy arról beszélt, a politikai maffia behálózta a saját pártját is. "Ez volt a leggyilkosabb, Botka bosszúja" – mondta egy párttag, utalva arra, hogy ez a legegyszerűbb mód diszkreditálni valakit, bizonyítékok nélkül. Más is úgy véli, a sértettség beszél Botkából. Tóth Bertalan frakcióvezető szerint "politikai maffia a Fideszben van".

Tóth Bertalan
©

Nem ez az első szúrás: Botka a szokásosnál erősebb nyilatkozatot adott korábban a 168 Órának, amelyben Molnár Zsoltot árulózta és kollaboránsozta, a pártban azt találgatták, ki bukik ebbe bele. Molnár akkor látszólag visszavonult. Múlt héten rá is kérdeztünk az ügyre a kormányfőjelöltnél, és Botka azt felelte, hogy lezártnak tekinti a kérdést.

Az MSZP hétfői frakcióülése után elcsíptük Molnár Zsoltot, aki annyit mondott, sajnálja Botka lemondását, és szerinte nincsenek kollaboránsok a pártban. Egy másik szocialista azt mondta, hiba erről nyilvánosan beszélni,

"ha van áruló, 2 órán belül ki kell rúgni, és kész".

Nem bontanak pezsgőt

Gőgös Zoltán elnökhelyettes vasárnap a politikusi Facebook-oldalán posztolt egy képet az unokájáról azzal a szöveggel, hogy nincs jó hangulatban. Mint kiderült, ő azon néhány ember közt volt, aki akkor már tudta, hogy Botka lelép. A beavatottak viszont nem szivárogtattak, így sokaknak meglepetés volt a hétfő reggeli hír.

Gőgös korábban arról beszélt, ha Botka lelép, vége mindennek. Rákérdeztünk, fenntartja-e most is akkori értékelését, mire azt válaszolta: nincs vége a világnak, de a valós baloldali ajánlatnak vége van. Emberileg érthetőnek tartja Botka lépését, bár attól tart, emiatt veszthetnek szavazókat. "Nem könnyű megtartani a bázist." Vannak még folyamatban lévő ügyeim – tette hozzá kérdésünkre Gőgös, aki ezzel magyarázta, miért nem mondott le az elnökhelyettesi posztról. Úgy érzi, ha távozna, akkor emberileg komolytalanná válna.

Gőgös Zoltán a hvg.hu korábbi interjúján 2015-ben
©

Nem így értékelte a helyzetet a korán beavatottak közül Ujhelyi István. Az EP-képviselő rögtön lemondott alelnöki tisztségéről. Hétfő esti állás szerint a szintén szegedi politikus az egyetlen, aki Botka lépését maga részéről követendőnek tartotta. Más állítólag nem tervezi ezt, ahogy a frakció sem fog szakadni, Botka húzása egy politikus elmondása szerint megijesztette őket, hogy még a végén önszántukból felszámolják az MSZP-t. Igény sincs rá párton belül, hogy az elnökség is távozzon, bár egy politikus szerint a vezetőket terheli a felelősség a történtekért. Szerinte

"Botkát kívülről nem lehet megbuktatni".

Hiller István választmányi elnök nem is értette kérdésünket, hogy le kellene-e mondania az elnökségnek, egy másik szocialista szerint még Botkának sem kellett volna távoznia. Van, aki úgy látja, Ujhelyi ezzel a húzással a saját jövőjét menti. Majd hozzátette: senki nem bontott pezsgőt Botka távozása miatt, személy szerint nem érti az időzítést, hiszen a párt külső támadás esetén jellemzően összezár. "Párton belül senki nem vadászott rá, csak azt akarták többen, hogy a stratégián változtasson, mert kilenc hónap alatt nem volt előrelépés."

Hiller István
©

Van, aki szerint Botka rosszul mérte fel a politikai piacot, és az általa hangoztatott egymillió szavazóból csak néhány százezer lehet baloldali. Márpedig a jelölt markánsan balos politikával próbálkozott. Molnár Gyula hétfői sajtótájékoztatóján már arról beszélt, hogy 7-800 ezer bizonytalan szavazót kell megszólítani. Meg a többieket, a saját oldalon. Szerinte ugyan "nagy a baj" Botka távozásával, de egy akadály is elhárult az ellenzéki összefogás elől.

Exit stratégia

Egy névtelenséget kérő politikus régóta nem lát más racionális magyarázatot arra, hogy Botka minden alkalommal belerúg Gyurcsányba, miközben közös listáról beszél, mint hogy egy kaput nyitva akart hagyni a végére: ha nem megy a megdicsőülés, vissza tudjon vonulni, egyfajta mártírként. Ráadásul így 2018-ban vissza is tud mutogatni, hogy ő megmondta, hogy Gyurcsánnyal nem lehet nyerni, nála volt a siker receptje. Ha ugyanis Botka tényleg ki akart volna tartani, vagy az egyik, vagy a másik feltételéből visszavesz.

"Kilenc hónapig asszisztált ehhez mindenki, de a Medián legutóbbi felméréséből is látszott, lefelé megyünk" – mondja visszatekintve. Azt, hogy ki jöhet Botka után, még korai megmondani.

"Hülyeség lenne most ezen gondolkodni", "nincs senki, se párton belül, se független jelöltek közül, aki ebben a helyzetben beállna"

– mondták.

Először a pártokkal kell megegyezni, utána lehet beszélni arról, ki kit tart elfogadhatónak – ezzel hárítják a kérdést. Az ellenzéki pártokkal most Molnár Gyula pártelnök, Hiller István választmányi elnök és Tóth Bertalan frakcióvezető tárgyal majd az esetleges összefogásról. Egyik forrásunk szerint szabad mandátummal, vagyis nem köti őket a Botka féle lista. Többen is azt mondták, most az a fő, hogy ne pánikoljanak, rendezzék a sorokat. A következő napokban a párt vezető testületei üléseznek.

"Ez egy nehéz válságszituáció", mondta forrásunk, aki bízik benne, hogy kimásznak a gödörből. Többen is azt mondták, ennyi idővel a választás előtt még menthető a helyzet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Török Gábor: Gyurcsányon múlik, mi lesz a baloldalon

A politikai elemző úgy látja, Botka lemondásával egyrészt új a helyzet a baloldalon, másrészt nem is annyira. Egy fontos szereplő távozott ugyan, de a feladat, a rejtvény továbbra is ugyanaz az ellenzék számára, és a lehetséges megoldási módok sem nagyon változtak.

hvg.hu Itthon

Botka remegve elmondott beszéde: A demokratikus pártok nem akarnak nyerni

Botka László hétfőn lemondott a miniszterelnök-jelölti posztjáról. Lépésének okairól fél 10-kor, láthatóan feldúlt állapotban, időnként remegő hangon tájékoztatta a nyilvánosságot Szegeden. Alább olvasható a beszéde, amelyet hétfőn reggel, az elhangzása előtt már elküldött a sajtónak.