szerző:
hvg.hu

Rendkívüli választmányi ülést tartottak a szocialisták, miután Botka László hétfőn visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől. Botka távozásának okait innentől kezdve nem firtatják, legdurvább érveit a szőnyeg alá söpörték. Az LMP-nek és a Momentumnak nem könyörögnek tovább.

"Értelmes és kemény vita folyt" az MSZP választmányi ülésén - mondta a testület elnöke, Hiller István. Két táborra "szakadt" a párt: egy részük az egyedül indulás mellett érvelt, másikuk pedig széleskörű együttműködést akar a demokratikus ellenzék pártjaival. A szélsőjobboldalal való együttműködést ismét kizárták. Hiller szerint az együttműködést akarók - akik közé ő is tartozik - döntő többségben vannak.

"Nem lépett ki senki, nem mondott le senki, a szocialista párt összezárt."

Molnár Gyula MSZP elnök arról beszélt, érzékelték, hogy próbálnak keselyűk keringeni egy test fölött, amelyről vannak, akik azt állítják, élettelen. Nekik üzeni:

"az MSZP él, folytatja a munkát, amit Botka László vezetésével elfogadott, mindenki visszatérhet a fészkéhez."

A választmányi ülésen szóba került, mi vezethetett Botka távozásához. Molnár tolmácsolása szerint három érv hangzott el: hiányzott a partnerek fogadókészsége, a belső bizonytalanság gyengítette Botka és a pártelnök mozgását, ám emiatt még nem kellett volna lemondania, illetve az, hogy Botka képtelen volt korrekcióra, mikor világossá vált, hogy az együttműködés ténye fontosabb, mint az, kik a szereplők. (Botka úgy akart közös listát, hogy azon nem akarta Gyurcsányt látni, ami miatt a DK elutasította az ajánlatot.)

©

Botka László maga hétfőn egészen durva érveket hozott visszalépése okaként, például, hogy a politikai maffia behálózta a pártot, sokan nem a győzelemre hajtanak. Az Index információi szerint az is közrejátszott távozásában, hogy a párt elnöksége nem volt hajlandó etikai eljárást kezdeményezni Molnár Zsolt ellen, napirendre sem vették az ügyét. Ezt a vádat gyorsan lerázták. Molnár azt mondta, "minden olyan vádat visszautasítok, ami a NER rendszerének tekinti a szocialistákat vagy más pártokat.

Ezzel a kérdéssel semmilyen módon nem foglalkoztunk."

Molnár szerint a problémákat ezennel kibeszélték, a jövő héttől nem foglalkoznak azzal, ki szerint mi vezetett Botka lemondásáig. A helyzetelemzést lezárták, a párt belső ügyeivel, személyi kérdésekkel a listaállításkor, illetve a választás reggelén foglalkoznak csak.

Nem jön II. Botka László

Az is eldőlt, a szocialisták most nem állítanak a saját soraikból belső miniszterelnök-jelöltet (szocialisták szerint nem is lenne könnyű találni senkit, aki bevállalná), a cél, hogy a lehető legszélesebb együttműködésnek legyen egy külső, civil miniszterelnök-jelöltje. Más pártból érkező miniszterelnök-jelöltet nem támogatnak,

"most, ebben a szakaszban nem lenne helyes döntés."

Molnár beszélt arról is, október 23-án mutatná fel azt a keretet, amely az ellenzéki oldalt összerendezve alkalmas a kormányváltásra. Nem fogalmazott ennél konkrétabban, de a korábbi hírek alapján bemutathatja, kiket indítanak a választáson. A választási programot november 18-án mutatják be, decemberben kampánynyitó kongresszusuk lehet, onnantól csak politikai ügyekkel foglalkoznak.

A hvg.hu kérdésére, hogy milyen ajánlattal mennek jövő héten a DK-hoz, továbbra is közös listát akarnak-e, és Gyurcsány Ferenc rajta lehet-e a közös listán, Molnár Gyula azt mondta, ebben a szakaszban nem vizsgálják, hogy választástechnikailag hogyan lehet a piramis tetejét összerakni, az alját építik meg, vagyis a 106 egyéni körzetben való indulásról tárgyalnak. Molnár itt sem volt egyértelmű, de szavaiból az következik, nem ők fogják diktálni a feltételeket, de ő továbbra is a közös indulást favorizálná.

Annak örülnek, hogy nem kell azzal foglalkozni, mi legyen Gyurcsány Ferenccel, hiszen ő maga vetette el a közös listát, a DK külön lista felállításáról döntött, ezért

"az, hogy szereplünk-e vele közös listán, nem szerepel a vizsgálandó témák között."

Azt viszont kérdésre válaszolva Molnár elmondta, az LMP-vel és a Momentummal nem kezdeményeznek tárgyalást, miután mindkét párt egyértelműen visszautasította ajánlatukat.

"Kategorikus nemet kaptunk, tudomásul vettük, nem kopogtatunk olyan ajtón többet, amit rácsaptak az orrunkra."

Vagyis innentől az Együtt-tel, a Párbeszéddel, a DK-val és a Liberálisokkal tárgyalnak. A Momentummal és az LMP-vel szakmai kérdésekről beszélnének, a választmányi ülésen elfogadtak egy 12 pontot a demokrácia minimumáról, ezt elküldik mind a hat pártnak.

Hiller István választmányi elnök azt mondta, mindenben meg akarnak állapodni, amiben lehet, ez jelentheti azt is, hogy minden párttal másra jutnak. A cél, hogy egy egyéni jelölt legyen a választókerületekben. Molnár azt mondta, ő a közös lista felé vinné a gondolkodást, de elfogadja, ha más nem jön el odáig.

Molnár Gyula cáfolta, hogy a héten azt ajánlották a Párbeszédnek, induljanak választási pártban, állítása szerint ezt a Párbeszéd hozta fel, hogy ők ezt tervezik az Együtt-el. A hvg.hu viszont úgy értesült, ezt a szocialisták javaslolták. Molnár azt monda, a folyamatról nem, csak a végeredményről fog beszámolni.

A politikai stratégia nem változott, a következő hetekben a szegénységről, az oktatás és egészségügy problémáiról beszélnek majd. Arra, hogy a legfrissebb mérés szerint Botka távozása után erősödött az LMP, Molnár Gyula azt mondta, az LMP igazán kiváló hét után van, az új tanácsadónak (a korábbi szocialista tanácsadó, Ron Werber), és a mögötte megjelent politikai mozgásoknak köszönhetően valós terméket állítottak elő. Botkától és a szocialistáktól függetlenül is várható volt az emelkedés, pont azon a határon vannak, ahol az előző két választás előtt is voltak, a parlamenti bejutás küszöbén. Molnár szerint a szocialistáktól elpártolók inkább a bizonytalanok táborát növelik, vagy a szélsőjobboldalhoz mennek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Önkormányzati logóval kampányolt a fideszes alpolgármester – jogsértést követett el

Önkormányzati logóval kampányolt a fideszes alpolgármester – jogsértést követett el

Íme a részletes videó a Google még be sem jelentett új telefonjáról

Íme a részletes videó a Google még be sem jelentett új telefonjáról

Kövér: Magánügy, hogy Orbán Csányiék horvát szigetére ment-e nyaralni

Kövér: Magánügy, hogy Orbán Csányiék horvát szigetére ment-e nyaralni

Netanjahu emelte a tétet, Ciszjordánia összes zsidó telepének bekebelezését tervezi

Netanjahu emelte a tétet, Ciszjordánia összes zsidó telepének bekebelezését tervezi

Elhunytak aláírásai szerepelnek a Munkáspárt és a Mi Hazánk ajánlóívein

Elhunytak aláírásai szerepelnek a Munkáspárt és a Mi Hazánk ajánlóívein

Kukával törte be egy Váci utcai órabolt kirakatát, de elfogták a rendőrök – videó

Kukával törte be egy Váci utcai órabolt kirakatát, de elfogták a rendőrök – videó