szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Ellenzéki képviselők sorozzák kérdéseikkel Orbánt. A miniszterelnök mindenkit kiosztott, de őt sem kímélték, beszólt a szocialistáknak és Vona Gábornak is, sokadjára. Matolcsy György és Soros György rokonok? Felmerült ez is.

A szocialista Szakács László Pécsről kérdezte a miniszterelnököt, de Orbán megnyugtatta őt, tudják rendezni Pécs adósságát. Szakács szerint ez nem igaz, ugyanott tartanak, mint 2015-ben, ugyanúgy adósság terheli a várost, eltelt két év, ráadásul semmi nem épült azóta.

Helyes-e, hogy pártpolitikusból álló bizottság vezeti a várost?

Orbán erre csak annyit válaszolt, pártbizottságokról kérdezze MSZP-s képviselőtársait. A kormány szerinte a pécsiek oldalán áll.

A Jobbik elnöke, Vona Gábor névleg a sportról kérdezte Orbánt. A rossz híre az volt, Orbán nem szereti, ha Vona kérdezi őt, de volt jó híre is, csak 2018 áprilisáig kérdezi őt, mert utána már nem lesz kormányfő a Jobbik elnöke szerint. Arról érdeklődött, sportszerűnek tartja-e Orbán azt, ahogy a Fidesz beleszállt a Jobbikba.

Könyörgöm, ne jöjjön nekem Soros Györggyel és Simicska Lajossal. Tud-e még sportszerűen küzdeni, lesz-e még demokrata vagy kiégett despotakén fog távozni a hatalomból?

Amit Orbán ebből a felszólalásból megértett: Vona és pártja reménytelen helyzetben van, eladta a Jobbikot egy milliárdosnak. „Most ráadásul még a sportot is ürügyként használja.” A plakátügyről és a Jobbik esetleges felszámolásáról Orbán azt mondta: bénák a Jobbik politikusai.

Vona viszontválaszában azt mondta, Orbán elvesztette a méltóságát, már csak a stadionja és a kisvasútja érdekli. Orbán is válaszolt:

Amióta eladta a pártját, a nyakán póráz van, a póráz pedig a gazdi kezében.

Az LMP-s Szél Bernadett szerint nem a Soros-terv érdekli az embereket, hanem az, hogyan tudnának egyről a kettőre lépni. A kormányfő azt válaszolta, megérti, hogy Szél nem akar a Soros-tervről hallani, hiszen a Menedék migránssegítőnél dolgozott, tehát Orbán szerint ő is a Soros-hálózat tagja. Majd elkezdte sorolni, milyen eredményeket értek el az egészségügyben. Orbán nem értette, miért kellett azonnali kérdést feltenni neki, amikor a felszólalás nem szólt másról, minthogy Szél programot hirdetett. Sok sikert kíván Orbán az LMP-s miniszterelnök-jelöltnek.

Két orbáni válasz között a fideszes Balla György is felszólalt, kijelentette, a Jobbik készül összeállni az MSZP-vel, majd egy huszárvágással azt mondta, a Jobbik elnökét korábban Zázrivecznek (ez Vona eredeti neve), most Simicskának hívják.

©

A szocialista Bárándy Gergely Matolcsy György MNB-elnököt kérdezte, többek között fia, Matolcsy Ádám bútorgyáráról és több MNB-s költésről. A jegybankelnök a válaszában azt mondta, az MSZP-s képviselőnek nem vele, hanem a piacgazdasággal van baja. Majd azt mondta, nem érti, miféle rokonokról beszélt Bárándy:

Hitünk szerint nekünk 7 és félmilliárd rokonunk van, mert a Teremtő mindenkit rokonunknak teremtett.

Bárándy örült a fenti kijelentésnek, mert akkor Matolcsynak Soros György is rokona.

A Jobbik egy másik képviselője, Gyöngyösi Márton is Orbánt kérdezte, „Mikor áll át a nemzetközi nagytőke oldaláról a magyar munkavállalók oldalára?” címmel. Szerinte Magyarország egy igazságtalan társadalom, ami kasztrendszerszerűen épül fel. Orbán szerint az a Jobbik kuncsorog most Brüsszelben az európai bérekért, amelyik korábban EU-s zászlót égetett és dobott ki a Parlament épületéből. Gyöngyösi úgy véli, Orbán párhuzamos világban él, amikor az ország gazdasági sikeréről beszél. A kormányfő erre azt válaszolta, az él párhuzamos világban, aki azt hiszi, Brüsszel és a bérunió képes béremelést eszközölni Magyarországon.

Szél után a szintén LMP-s Hadházy Ákos is kérdezte Orbánt, ő az egészségügyben ellopott milliárdokból, lélegeztetőgépekről. A miniszterelnök elismerte, hogy ebben az ügyben közbeszerzési vita van, de üzent Hadházynak, szégyellje magát, hogy nyíltan lobbizik egy cég mellett.

Itt ülök már jó ideje, de ennél korruptabb dolgot még nem láttam. Hogy képzeli?

Orbán végül vizsgálatot kért Hadházy ellen, vizsgálják ki, hogy történhet meg, hogy valaki nyíltan lobbizik egy külföldi cégért a parlamentben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!